banner34

banner50

banner6

Çözümü Sigmar Gabriel'den dinleyelim

Çözümü Sigmar Gabriel'den dinleyelim Bu hafta tekrar "zehirli varil" meselesine değinmeyeceğiz. O konuda gelişmeler aynen geçen hafta yazdığımız gibi devam etmektedir.

Gündem 24.04.2006, 21:00 24.04.2006, 21:00
Çözümü Sigmar Gabriel'den dinleyelim
Çözümü Sigmar Gabriel'den dinleyelim
Bu hafta tekrar "zehirli varil" meselesine değinmeyeceğiz. O konuda gelişmeler aynen geçen hafta yazdığımız gibi devam etmektedir. Olay yargıya taşınırken, ülkenin çeşitli yerlerinden bulunan varil haberleri basına akmaktadır.
Yaşanan bu olayın iyi tarafı, toplum sağlığını tehdit eden çevre sorunlarının ülke gündemine gelmiş olmasıdır. Konuyla ilgili bilen bilmeyen herkes sorun çözümü için önerilerde bulunmaktadır. Varilleri kullanıp popülerliğini artırma yarışında olandan, gerçekten toplum için bir şeyler yapmaya çalışanlara kadar farklı yapıda birçok kişi basında görünmektedir. Beyan ve önerilerden görüldüğü kadarıyla genelde toplumun bu konuda da sorumlu arayışında olduğu açıktır. Olayla ilgili olarak, vatandaş genel olarak tüm kamu yönetimi birimlerini, Bakanlık yerel yönetim birimlerini ve yasaları, yerel yönetimlerse Bakanlığı sorumlu tutmaktadır. Yani bir suçlu arama süreci içerisindeyiz.
Biz ülkedeki her sorun için gündeme getirilebilecek bu tür sorumlu arama ve suçlama süreçlerinin yararsız olduğuna inanıyoruz. Bugün ülkede bölgesel tehlikeli atık bertaraf tesislerine ihtiyaç varsa -ki doğrudur- bu yatırımın hangi kaynaktan karşılanacağına cevap veren bir kişi yoktur. Aynen diğer altyapı yatırımlarında olduğu gibi yapılacak bu tip tesislerin işletme giderlerinin nereden karşılanacağına öneri getiren de yoktur.
Ülke sorunlarıyla ilgili akıl veren çoktur ancak kimse ihtiyaç duyduğu hizmetin bedelini ödemeye razı değildir. Toplu yaşamın getirdiği yatırımların bedeli için ülkemizde yerleşen bir söz vardır: " Adamın canını mı alacaksın, nasıl ödesin?" Söylenmek istenen, halkın ödeyecek durumda olmadığı ve bedelin devlet tarafından karşılanması gerektiğidir. Devlet parayı nereden bulacaksa
Ortaya konan bu tablonun çıkaracağı ürünler doğal olarak yetersiz olacaktır ve halkı tatmin etmeyecektir. Türkiye'de vatandaşta mevcut memnuniyetsizliğin altındaki temel neden budur. Kaynak yaratılamaması, bu sebepten kalitenin düşmesi, düşük kalite için bedel ödemekten kaçınılması. Birbirini besleyen bir döngü
Geçtiğimiz günlerde Federal Almanya' nın yeni Çevre Bakanı Sigmar Gabriel' in yazdığı Tackling Waste adlı raporu okuma fırsatımız oldu. Uzun uzun Federal Almanya'nın atık ve çevre konusundaki durumunu anlattığı raporda bizce can alıcı bir vurgulama yapmış. Gabriel, Federal Almanya'nın kamu yönetiminin temelinin "daha katı standartlar daha fazla istihdam ve gelir" olduğunu ifade ediyor. Yani kamunun vatandaşa daha yüksek standartlar empoze edip bunun bedelini aldığı taktirde daha fazla iş ve aş olacağı gerçeğini Federal Almanya'nın kanıtladığını söylüyor. Gerçekten de Gabriel raporunda, özellikle çevre alanında tarihi verilerle bunu ispatlıyor. Bizimkinin tamamıyla tersine bir döngü orada mükemmel şekilde işliyor.
Çözüm; halk ödeyemez demek değildir.
Sorunların çözümü için toplum olarak hızla anlayış değişikliğine ihtiyacımız vardır.

Sayı: 520 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51