banner6

Çöp savaşları

Çöp savaşları Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Fatih Hatipoğlu'nun yaptığı açıklama basında "Çöp savaşları" başlığıyla yayınlandı. Söz konusu açıklamaya göre, "konut ve işyerlerinden çıkarılan çöplerin poşetlerini yırtarak içindekileri dağıtıp, plastik, karton, teneke, alüminyum gibi geri kazanımı mümkün cisimleri toplayan "kaçak çöp avcıları" türemiş durumdadır.

Gündem 09.10.2006, 21:00 09.10.2006, 21:00
Çöp savaşları
Çöp savaşları
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Fatih Hatipoğlu'nun yaptığı açıklama basında "Çöp savaşları" başlığıyla yayınlandı. Söz konusu açıklamaya göre, "konut ve işyerlerinden çıkarılan çöplerin poşetlerini yırtarak içindekileri dağıtıp, plastik, karton, teneke, alüminyum gibi geri kazanımı mümkün cisimleri toplayan "kaçak çöp avcıları" türemiş durumdadır. Yayılan çöplerin çevre kirliliğine yol açmakta, etrafa yaydığı kötü koku dışında, değişik türde haşere ve kemirgen hayvanın üremesine uygun bir ortam hazırlamakta ve bu sebeple ilçe belediyeleri de çöpleri toplamakta zorlanmaktadır"; "toptan kağıt, hurda plastik ve hurda alüminyum işleri yapan bazı şirketler, "kaçak çöp avcıları" nı organize etmektedir".
Hatipoğlu'nun yaptığı yazılı açıklama iki açıdan çok dikkat çekicidir.
1- Türkiye'nin başkentinde çevre yönetimine bağlı önemli bir sağlık riski oluşmuştur.
2- Türkiye'de atıkların ekonomik değeri olduğu artık anlaşılmıştır.
Madde 1, ülkemizde kamu yönetiminin hala gerekli etkinlikten uzak olduğunu göstermektedir. Ankara'da çöpe bile sahip olamıyorsak ciddi bir sorunla karşı karşıyayız demektir.
Madde 2, ülkemizde çevre ve atık yönetiminde yeni bir döneme girildiğini müjdelemektedir. Çöpe birilerinin sahip çıkması, toplumun çöpe sahip çıkması sonucunu doğurması doğaldır. Ankara örneğinde çöpüne sahip çıkan bürokrat muhtemelen, belediyenin çöp sahasında ayıklanacak geri kazanım maddelerini satmak için çıkacağı ihalenin değerinin düşmesine engel olmaya çalışmaktadır. Diğer taraftan, ülkemizde geri kazanım sektörünün bu tür organizasyonlar yapacak kadar güçlendiği görülmektedir. Geri kazanım faaliyet olarak "fizıbıl" hale gelmiştir.
Geri kazanım sistemleri
Bugünden itibaren, bu veriler ışığında geri kazanım sistemleri kurulurken söz konusu maddelere yetkisiz kişiler tarafından erişimin sağlanmaması için gerekli önlemlerin alınması ön plana çıkmaktadır.
Ankara'da tespit edilen bu durumun ülke genelinde de geçerli olup olmadığı araştırılmalıdır.
Geri kazanım sektöründe faaliyet gösteren kişi ve kurumlarla görüşülerek çabalarının yasal ve halk sağlığını tehdit etmeyecek kanallara sevk edilmesi tesis edilmelidir. Çöplerin değere bindiği bu yeni eğilim belki de çöp üreticilerini zamanla çöpünü alandan bedel talep edeceği bir sonuca götürecektir, kim bilir?

Sayı: 544 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51