banner34

banner50

banner6

Cargillden geriye kalanlar

Cargillden geriye kalanlar Aslına bakarsanız, İznik Gölü'nün yanıbaşında kurulu Cargill'in serüveninin henüz tam olarak bittiği söylenemez. Gazetelerin yazdığına göre, A.

Gündem 30.10.2006, 22:00 30.10.2006, 22:00
Cargillden geriye kalanlar
Cargillden geriye kalanlar
Aslına bakarsanız, İznik Gölü'nün yanıbaşında kurulu Cargill'in serüveninin henüz tam olarak bittiği söylenemez. Gazetelerin yazdığına göre, A.B.D.'nin bu büyük aile şirketi hala hükümetin yapacağı bir müdahaleyle üretime tekrar başlama beklentisindeymiş.
Bu bize Cargill'in hatalarından ders çıkarmadığını göstermektedir. Nedenini yazının devamında okuyacaksınız... Cargill' in Orhangazi yatırımı, uluslararası düzeyde Türkiye'nin yabancı sermaye sınavı haline getirilmiş bir projedir. Yabancı sermaye karşıtlarının, siyasi figürlerin hedefi ve başından bugüne kadar tartışmalara neden olmuş bir faaliyettir. Bugünkü haliyle, dışarıda Türkiye'nin hukuk ve idari düzeninin eleştiri almasına neden olmaya başlayan bir unsur olmaya başlamıştır.
Cargill projesinin bu duruma gelmesinin ve ülkemizin yurt dışında yabancı sermaye boyutunda zarar görmesinin sorumluları kimlerdir? Acaba tesis önünde gösteri yapan çevreciler mi yoksa dava dilekçelerine imza atanlar mı sorumludur? Bizce esas sorumlular onlar değildir. Projenin başarısızlığı, Cargill'in ilgili yöneticilerinde aranmalıdır. Hani şu kendilerinden başka herkesi suçlar şekilde basın açıklamaları yapanlarda
Cargill- Orhangazi başlangıcından günümüze yaşananlarla, literatüre proje yönetiminin nasıl yapılmaması gerektiğinin numunesi olarak girebilecek bir projedir. Sanırız söz konusu yöneticiler şirket merkezini "Türkiye'de işler Ankara'da tepeden biter" kolaycılığına inandırmış ve sonucunda çabasız başarıya ulaşmanın cazibesi, kaybedilecek yola çıkılmasına neden olmuştur. Ülkeyi, bir üçüncü dünya ülkesi sayan bu anlayış inandırıcılığını hızla kaybetmiştir. Proje ilk gündeme geldiğinde, bu yetkililer bölgedeki su rezervlerinin ve lojistik avantajların yer seçiminde önemli bir rol oynadığı gerçeğini kabul etmemiştir. Bölge çiftçisine mısır üretmeyi öğreterek, bölge tarımının katma değerini artıracaklarını iddia etmişlerdir. Sonuç olarak, tesiste dışarıdan getirilen mısır işlenmiştir. Projenin başlangıcında biz buradan Cargill aleyhinde yazı yazmıştık. Başlığı "Çifte standart" olan ilgili yazıda ilgili şirket için yapılan özel uygulamalar dile getirilmiş ve hiçbir yerli kuruluşa yapılmayan bu desteğin haksızlık olduğunun altını çizmiştik.
Olay gizli saklı giderken
Cargill yöneticileri Ankara' dan sessiz sakin bir şekilde projeyi yürütmek istemiş ancak olay gizli saklı giderken kamuoyuna yansıyınca büyük bir tepkiye mahsar olmuştur. Vatandaşın kafasında soru işaretleri oluşmuştur. İşler kötüleşince basınla ilişkilere önem verilmiş, Sanayi ve Ticaret Odası'ndan destek sağlamak için acil girişimlerde bulunulmuştur. Bu arada her şeye karşı duruş sergileme refleksi olan gerçek ve tüzel kişiler devreye girmiş, davalar açılmıştır.
Çevre mühendisliği, endüstriyel üretimlerin çevreyle uyumlu bir şekilde yapılması için oluşmuş bir disiplindir. Bir başka deyimle mesleğin gelişimi sanayinin gücüne bağlıdır. Günümüzde, çevreye olumsuz etkilerin giderilmesi imkan dahilindedir. Önemli olan bu iş için ihtiyaç duyulan mali portenin karşılanmasıdır.
Cargill olayında bu husus samimi bir şekilde ortaya konamamıştır. İdareden ne kadar destek alırsa alsın Cargill başarıya ulaşamayacaktır. Yatırımcılara örnek olmalıdır.
Çözümü Ankara'da aramak yerine toplumla beraber oluşturmaya çalışanlar başarıya ulaşacaktır.

Sayı: 547 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51