banner6

Bu ihale iptal edilmelidir

Bu ihale iptal edilmelidir Hayır bu bir suç duyurusu yazısı değildir. Bursa'nın geleceğine yapılan bir yatırıma farklı bir bakış açısı getirilmek için kaleme alınmıştır.

Gündem 08.05.2006, 21:00 08.05.2006, 21:00
Bu ihale iptal edilmelidir
Bu ihale iptal edilmelidir
Hayır bu bir suç duyurusu yazısı değildir.
Bursa'nın geleceğine yapılan bir yatırıma farklı bir bakış açısı getirilmek için kaleme alınmıştır.
BUSKİ, geçenlerde bir ihale ilanı yaptı. İhalenin konusu, uzun zamandır yapılması düşünülen atıksu arıtma tesisi çamurlarının arıtılması için bir müşavir firmanın bulunması.
Bildiğiniz üzere BUSKİ, kentin atıksu arıtma tesislerinin 2. Kademe inşaatlarını yapmaktadır. En kısa sürede bu tesislerin bitirilip Nilüfer'e nefes aldırılması amaçlanmaktadır. Diğer taraftan tesislerin bitim tarihi yaklaştıkça ileride yaşanacak çamur sorunun nasıl çözüleceği sorusu gündeme gelmektedir.
Şu an lagünlerde biriken çamurun bile önemli bir soruna neden olduğu bilinmektedir. Gelecekte daha da ağırlaşacak bir sorunun çözümü için yapılan çalışmalar desteklenmelidir ve bu çalışmalara herkes tarafından katkı koyulmalıdır. Bizde öyle yapıyoruz.
İhalenin ilanından, BUSKİ' nin bu yatırımı kendi çamurları için yapacağı anlaşılmaktadır. Eğer öyleyse bizce BUSKİ ihaleyi bu haliyle iptal etmelidir. Dünyadan genel uygulamalara bakıldığında bu tip tesislerin bölgesel niteliği olduğu görülecektir. Bu sayede hem kontrol noktasında etkinliğin arttığı ve tesislerin daha ekonomik şartlarda yapıldığı bilinmektedir.
Bunun yanında, çamur yatırımlarına başlanmadan o bölgede entegre atık yönetimi sistemi kurulması gerekmektedir. (*)
Entegre atık yönetimi sistemi bize çamurla bertaraf edilebilecek diğer katı atıkların eldesini ve düzenli depolama sahasının ömrünün uzamasına katkı sağlayacaktır. Sorunun çözümünde sadece arıtma tesisin yanına bir yatırım yapmak şekliyle düşünülmemelidir. Çözümü çamur sorununu kentin katı atık sistemi içinde bir bütün olarak alınmalıdır.
Hatırlayacağınız üzere, Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz sene çöpten petrol elde edeceğini duyurmuştu. Sonucu hepimiz gördük. Ancak entegre atık yönetim sistemi sayesinde arıtma çamurları ve katı atıkların bertaraf edilebileceği bir waste-to-energy projesi gerçekleştirilebilir. Avrupa' da bu tür uygulamalar yaygındır.
Diğer taraftan kentimizde birçok tipte arıtma çamuru oluşmaktadır. Her geçen gün çamur miktarlarının da artacağı bilinmektedir. Oluşan bu çamurlar genelde kentsel depolama sahasına gönderildiği bilinmektedir. Bu durumun uzun dönemde kente maliyeti göz ardı edilmemelidir. Bu noktada bazı sanayi bölgelerinin çamur bertarafı için yatırım yapma niyetinde olduğu bilinmektedir. Bireysel çözümün hem yatırım hem de işletme açısından daha yüksek maliyetli olacağı bilinmektedir. Ortak bir tesisin kurulması herkesin yararına olacaktır. Bursa'nın bugün ve gelecekteki sorunlarının çözümü herkesin katkı sağlamasıyla daha kolay çözülecektir. Biz söz konusu ihalenin bu haliyle yapılmasını uygun bulmuyoruz.
(*) Amalendu Bagchi, Design of Landfill and Integrated Solid Waste Management, Wiley& Sons, 2004

Sayı: 522 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51