banner6

Artık alanlar sanal

Artık alanlar sanal Kamu çalışanlarının, Hükümet ile yaptığı toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Pazarlıklar böyledir, son kozlar oynana kadar sürer.

Gündem 04.09.2006, 21:00 04.09.2006, 21:00
Artık alanlar sanal
Artık alanlar sanal
Kamu çalışanlarının, Hükümet ile yaptığı toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Pazarlıklar böyledir, son kozlar oynana kadar sürer. Hak arama mücadelesini yapanları takdir ediyoruz.
Ancak dünya çok hızlı değişiyor. Nedeni yerkürede bilginin gelişim hızına kimsenin yetişememesidir.
Bilgi sürekli katlanarak büyümekte ve zihinlerdeki dünyayı tekrar yaratmaktadır.
Kamu sendikalarının yöneticileri, Ankara sıcağında binlerce aileye sevinçli bir haber vermeye çalışırken, ABD'den önemli bir haber geldi. Hepimizin malumu, Universal şirketi kendi sanatçılarına ait şarkıların internetten ücretsiz indirilebileceğini duyurdu. Bu sanal dünyanın geleneksel piyasa sistemini yerlebir ettiğinin ilanıydı. CD'lerin taşplakların yanında yerlerini alacağı süreç başlamış durumda. Yakın gelecekte, hayatını CD'de müzik satarak kazanan esnaf kalmayacağı çok açık. Oysa ki; geçmişte yaşadığınız bazı süreçleri bu kadar ağır hissetmemiştik. Bilgi, üretim teknolojilerinde iş gücünü azaltırken ya da yeni enstrümanlar önerirken ne olup bittiğinin farkına tam varamamıştık.
Geçtiğimiz günlerde Elia Zureik ve Abbe Mowshoutz'in "Consumer Power In The Digital Society" adlı makalesini okurken bazı gerçekleri görme fırsatımız oldu. ABD'de 1973-2003 arasında sendika üyeliği %24'ten %12,9'a düşmüş. Diğer taraftan aynı ülkede 1943-2003 arasında tüketici kredilerinin artığını görüyoruz.
Tüketici kredilerinin GSMH' a oranı sırasıyla %2,5 ve %18,5'tur. Bu iki araştırmacının iddiası uzun dönemdir yaşadığımız sürecin emekçinin değil, tüketicinin lehine işlediği noktasında. Ekonomilerin tüketime bağımlı hale gelmesiyle, en güçlü ekonomik aktörün tüketiciler olduğu anlaşılmaktadır. Genelde, robotlaşan sanayinin bilgi teknolojileriyle birlikte işgücünü üretimden daha fazla uzaklaştıracağı beklentisi hakim görüştür.
Hatta Zureik ve Mowshoutz daha ileri gidiyor. Bu iki insan, tüketicilerin yapacakları boykotları, mevcut düzen için en büyük tehdit olarak görüyor.
İnternetin hayatın her alanına girmesiyle tüketim çarşıdan, pazardan bir kabloya aktarılmıştır. Alan değişmiştir.
Bu yazı kaleme alınırken kamu çalışanlarının sendika yöneticileri Hükümeti uyarıyordu. "Hizmetten gelen gücümüzü kullanacağız, alanlar ısınacak" şeklinde.
Günümüzde bilgi hayatı o kadar değiştirdi ki, artık güç tüketicilerde ve alanlar sanal.

Sayı: 539 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51