banner6

Ankara susuz kalmış???

Ankara susuz kalmış??? Başkentin tüccar zihniyetli belediye başkanı önemli açıklamalarda bulundu: "Büyük su sıkıntısıyla karşı karşıyayız". Açıklamadan, Ankara'nın günlük ihtiyacı olan 900.

Gündem 11.12.2006, 22:00 11.12.2006, 22:00
Ankara susuz kalmış???
Ankara susuz kalmış???
Başkentin tüccar zihniyetli belediye başkanı önemli açıklamalarda bulundu: "Büyük su sıkıntısıyla karşı karşıyayız".
Açıklamadan, Ankara'nın günlük ihtiyacı olan 900.000 m3 suyun gelecek aydan itibaren karşılanamayacağı anlaşılıyor.
Tüccar zihniyetli belediye başkanı, "Böyle giderse bir ay sonra kısıtlamalara ya da dönüşümlü su verilmesine başlayabiliriz" diyerek Ankaralılara kötü haberi veriyor.
Bu konuyu neden gündemimize aldık? Ankara'daki susuzluk bizi neden ilgilendiriyor?
Bildiğiniz üzere, Bursa' daki yerel yöneticiler de aynı ekolden gelmekte, yani tüccar zihniyetinden. Bu sebepten Ankara'nın teknik personelini, müteahhidini kullanıyor. Bat-çık'lardan sonra başlayan havuz sevdasının da kaynağı bu. Sonumuz da "böyle olmasın diye bir uyarı yapmak istedik. Resmi açıklamalara göre; Ankara kullandığı doğal gazın bedelini BOTAŞ'a ödemiyor. Bunun karşılığında futbola ve bazı gösterişli işlere parayı yatırıyor. Görüldüğü kadarıyla Başkent'te toplanan su paraları da başka alanlara harcanıyor.
Tüccar zihniyetli
Tüccar zihniyetli belediye başkanının yaptığı açıklamalar bize bunu gösteriyor.
Bakın ne demiş:
"Günde yaklaşık 900.000 metreküp su alıyoruz. Bunun yarısını Kurtboğazı'ndan, yarısını da Çamlıdere'den alıyoruz." (Kurtboğazı ve Çamlıdere Ankara' daki barajlardır.)
Çamlıdere Barajı Ankara'da, Bayındır Çayı üzerinde, içme, kullanma ve sanayi suyu temini amacıyla 1976-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Kurtboğazı Barajı Ankara'da, Kurtboğazı Çayı üzerinde, sulama, içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacı ile 1963 - 1967 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Bizde durum farklı mıdır?
Yani, Ankara hala 40 yıl öncesinin yatırımlarını kullanmaktadır. Proje ömürlerinin sonları yaklaşan bu barajlardan elde edilen kazanımlarla gemi yürütülmektedir. Yeni dizayn sokak aydınlatmalarının, havuzların, Başkan'ın kullanımına sunulan elektronik aletlerin, dağıtılan yardımların, futbol toplarının kaynağı anlaşılabilmektedir.
Bizde durum farklı mıdır? Doğancı Barajı kentin ana su kaynağıdır. 1974-1983 yıllar arasında inşa edilmiş bu barajdan Bursa kaliteli bir suyu sağlayabilmektedir. Bir de bildiğiniz üzere Nilüfer Barajı'nın yapımı söz konusudur.
Günümüzde DSİ, Ankara'da olduğu gibi barajı ve arıtma tesisini yapmış yerel idareye vermiştir. Yerel idareler bir anlamda mirasa konmuştur. Bursa'da yapılamakta olan yatırımların da kaynağının sudan elde edilen gelirler olduğu bilinmektedir. Bir başka deyişle; havuzların, bat-çık'ların paraları, gelecekte ihtiyacımız olan su için gerekli yatırımlara ayrılması zorunlu kaynaklardan karşılanıyor gibi bir durumumuz vardır.
Bugün Ankaralıların başına gelenin yarın bizim başımıza gelmeyeceğini kim garanti edebilir?

Sayı: 553 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51