Söyleşi

Gürsu TOKi ile patlamaya hazır

Gürsu TOKi ile
patlamaya hazır

Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, TOKİnin 1 milyar dolar ve 17 bin 400 konutluk projesinde inşaata bu yıl başlanmasını beklediğini söyledi.

Bursanın yakın zamana kadar meyve deposu olan Gürsuda OSBnin mülkiyet ve imar sorunları çözümlendi, mevcut 65 fabrikaya bir o kadar daha eklenebilecek hale geldi. Ama Gürsu Belediyesini en çok heyecanlandıran şey TOKİ projesi. TOKİnin toplam 1 milyar dolar maliyetli 17 bin 700 konutluk projesinin Türkiyedeki en büyük toplu konut yatırımı olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Orhan Özcü, Büyükşehir Belediyesinin, TOKİnin altyapısını yapmayı üstlenmesi ile projede bir adım daha atıldığını açıkladı.
Gürsu Belediye Başkanı Özcü, EKOhaberin sorularını yanıtlarken, belediye olarak toplam 100 milyon dolar civarında gelir bekledikleri TOKİ konutlarının, belediyenin en büyük projesi olmasına dikkat çekti. Ekonomik kriz nedeniyle bir yandan gelirleri azalırken, diğer yandan borçları artan belediye, TOKİ konutlarının yanı sıra Ticaret Merkezi, Kapalı Pazaryeri gibi projeler ve Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) arsa satışı ile borçları kapatmayı planlıyor. Bursanın en hızlı nüfus artışı yaşayan merkezlerinden birisi olan Gürsu, TOKİ ile yakın gelecekte Bursanın çekim merkezi olmaya hazırlanıyor. Belediye Başkanı Orhan Özcünün sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
EKOhaber: Sayın Özcü, Gürsuda ikinci dönem nasıl başladı, nasıl bir Gürsu yaratılıyor?
Özcü: EKOhaber Gazetesine, bizimle röportaj yapma ihtiyacı duymasından dolayı teşekkür ederim. Gürsu 1930 yılında kurulmuş bir belediye. Göreve başladığımda 20 bin nüfus vardı. Şu anda 53 bine yükselmiş bir Gürsu var. Çok eski bir yerleşim bölgesi olmasına rağmen, doğalgaz bizim dönemimizde gelmiş oldu. Biz başlatıp bitirdik. Yağmur şebekesi ile ilk tanışan ilçe galiba biz olduk. İçmesuyu şebekesi komple değişiyor. Sadece merkez değil, köylerin su sorunu da çözümleniyor ve merkezden su veriyoruz. Tabi bunlar bizim asli işimiz bunun yanında Türkiyenin en büyük toplu konut projesini buradan başlatıyoruz. Ben özellikle kamuoyuna buradan sunmak istiyorum. Bu proje burada gerçekleşecek.
Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe, ve ben geçtiğimiz hafta bir toplantı yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe projenin altyapısını yapmayı üstlendi. Burada bütün proje ve imar süreçleri tamamlandı. 1/1000lik projeler tamamlandı. Şimdi bizim, Büyükşehir Belediyesinden, altyapı inşaatını yapacaklarına dair yazıyı alıp TOKİye götürdüğümüz zaman, hemen ihalesi yapılacak, sıraya girecek.
Ayrıca Gürsu girişinde köprülü kavşak gibi bir ihtiyacımız vardı. Onun ihalesi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. 8,8 milyon lira gibi rakamı var. Şu anda servis yolları hazırlanmaya başlanıyor. Eski Aroma Kavşağı ile eski ETBA kavşağı arasında biz Şehit Cengiz Topel Caddesini açtık. O caddenin Ankara asfaltı ile buluştuğu yere yapılacak.
Kent Konseyi Eylülde toplanacak.
Bütçe kadar borç...
EKOhaber: Borcunuz ne kadar?
Özcü: 10 trilyonun üzerinde bir rakam diyebilirim.
EKOhaber: Yıllık bütçeniz?
Özcü: Bütçemiz 11 trilyon.
EKOhaber: Bütçe kadar borç belediyeyi boğmaz mı?
Özcü: İşte belediyelerin böyle bir durumu var. Borçlarımız maalesef fazla.
EKOhaber: Sizin eliniz kolunuzu bağlamıyor mu bu kadar borç?
Özcü: Bağlamıyor. Çünkü elimizde 1 milyar dolarlık TOKİ projesi var ve elimizde borçlanma ile ilgili mal varlıklarımız var.
EKOhaber: TOKİnin Gürsuda çabuk hareket etmesi sizin için hayati öneme sahip olmalı...
Özcü: Tabi hayati öneme sahip. Ama onun dışına OSBde arsalarımız var. Tapu sorunları halloldu. Gürsu OSB yönetimi, tabi yatırımcı olmadığımız için bölgeden çıkmamızı istiyor. Bu tabi ki, arazinin satışı ile olacak. Arazi satışlarını hızlandırmak için da çalışıyoruz. Orada 22 dönüm arazimiz var, satacağız. Tabi başka kaynaklarımız da var ve sonuçta önümüzdeki 2 yıl borçlarımızı kapattığımız bir dönem olacak.
EKOhaber: Bu borçların kaynağı nedir?
Özcü: Asfaltlama,temizlik parkların yapılması... Şu an borçlu olduğumuz firmalara bize karşı anlayışlı. Samimi olduğumuzu biliyorlar. İller Bankasına da bir miktar borcumuz var. Ama biz Ticaret Merkezi inşaatına başladık. Kat irtifakını artırıp dükkan ve ofisleri satacağız. Oradan para bile kazanabiliriz.
EKOhaber: TOKİ inşaatları ne zaman başlar?
Özcü: TOKİye Büyükşehir Biz altyapıyı yapacağız diye taahhüt edecek, başka sorun yok. Ben inşaatın bu yıl başlayacağını sanıyorum.
EKOhaber: TOKİ konutlarına vatandaşın ilgilisi nasıl?
Özcü: TOKİ ile ilgili bende şu anda 80 bin başvuru var. 7 bin kişisi Gürsudan
EKOhaber: Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüyen başka projeler?
Özcü: Önce devletin imkanlarıyla yapacağımız projeler var. Mesela bir yüksekokul binası yaptırmayı düşünüyoruz. Sayın U.Ü rektörümüzden sözünü aldık. Bina inşaatını bitireceksiniz, biz geleceğiz okulu açacağız, dedi. Binanın yeri, projesi, üstelik ödeneği de hazır. Yakında inşaata başlayacağız.
Ayrıca OTOSANSİT-Kazıklı arasında çevreyolu bağlantısı düşünüyoruz. Enerji hatlarını yeraltına alacağız. Köprülü Kavşak Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaptığımız bir şey.
Biz belediye olarak yarı olimpik yüzme havuzu yapacağız, yeri ve projesi hazır, ihale aşamasına gelindi. Hanımlar Lokali projemiz yürüyor. Atatürk Caddesinin yeniliyoruz. Çınarlı eski ana yolumuzu yenileyeceğiz. Projemiz var. O cadde rehabilite edilecek.
EKOhaber: Gürsu OSBdeki arsa, mülkiyet ve imar sorunları halloldu mu? Yatırımcı, arsasına fabrika yapamıyordu...
Özcü: Gürsu OSB Mütevelli Heyetinde görevim var. OSBnin sorunlarını kurulduğu günden beri yakından biliyorum. OSB tescil edilmesine ve hukuki sürecin tamamlanmasına rağmen, fiili sorunlar var, tapular yeni bitti. İçinde küçük işletmeler, evler var. Onları kamulaştırma süreçleri var. Mağdur olanlar var. Orada küçük sanayi sitesi kurarak bu insanların mağduriyetlerini giderebilir miyiz diye arayışlarımız var. Bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. Belediye olarak kendi arsamızı satacağız. Şu anda 65 civarında fabrika var. 7 bin civarında kişi çalışıyor. Bir o kadar daha fabrika kurulup istihdam sağlanabilir.
Plan sürecinde davalar vardı bu yüzden arsasını aldığı halde fabrikasını yapamayan yatırımcılar vardı. Şu anda bu sorunlar da geride kaldı. İsteyen artık yatırımını yapabiliyor. BUSKİden memnun, ama...
EKOhaber: BUSKİ hizmetlerinden memnun musunuz?
Özcü: BUSKİden çok memnunuz, şu an memnunuz.
EKOhaber: BUSKİ, ilçelere, aldığımızdan fazlasını harcadık diyor.
Özcü: Altyapı için evet, ama diğer şeyler için hayır. Bizim Büyükşehir Belediyesine bağlandıktan sonra 25 trilyon liramız Büyükşehire gitti. Bunun sadece 4 trilyonu yatırım olarak bize döndü. Genel olarak 21 trilyon alacaklıyız, toplam olarak. Ama BUSKİ belki de başabaş veya lehimizedir.
Tabi ki biz hazır tesislerimizi verdik BUSKİye. Yatırımlar yapılacak, bitecek. Ama onlar o gelirleri almaya devam edecekler. Gürsu varolduğu sürece elde edeceği geliri BUSKİye vermişiz.
EKOhaber: Yeşilçevre Kooperatifi arıtma tesisi bölgeye yetiyor mu?
Özcü: Yeşilçevre Kooperatifi evet, çevrenin kirli atıklarını alıyor, ama deşarjında sorun var. Deşarj, Türkiyedeki standartları sağlıyor, ama AB standartlarının çok altında. Öncelikle kooperatif AB standartlarını yakalayacak, daha sonra çıkan çamuru arıtacak.
EKOhaber: Arıtmadan çıkan suyun standartların üzerinde temiz olduğu söyleniyor...
Özcü: Ben Pitsburgda gördüm. Arıtmadan çıkan suyu bardağına koyuyorsun, çeşme suyu gibi. Bir de burada bakın.
Yeni bir arıtma tesisi lazım
EKOhaber: Çözüm?
Özcü: Çözüm. 11 milyon dolar aslında. Bir 11 milyon dolar daha lazım ve bir tesis daha yapılması lazım.
EKOhaber: BUSKİnin henüz böyle bir planı yok.
Özcü: Evet yok, onlar önce çamur sorununu çözmek istiyor.
EKOhaber: Ekonomik kriz belediye gelirlerini ne ölçüde azalttı?
Özcü: Gelir kaybına neden olan şeyler Emlak Vergisi tahsilatındaki azalma, Büyükşehir payları ile kredi borçları için kesilenler. İller Bankasından gelirimiz ana kalem ve bütçe payları... Vergi gelirleri düştü. Yüzdesini bilemiyorum, 11 milyon lira civarındaki bütçenin üçte ikisi İller Bankasından. Emlak Vergisi tahsilatı yarı yarıya düştü. 11 milyon bütçe yüzde 70 gerçekleşirse başarı. 7-8 milyon lira civarında olur sanırım.
EKOhaber: Belediye küçülüyor...
Özcü: Tabi, devlet de dünya da küçüldü. Dünya ekonomisi küçüldü.
EKOhaber: Gürsuda tarım var, OSB var. Peki işsizlik ne boyutta?
Özcü: Bize gelen taleplerin yüzde 90ı belediyecilikle ilgisi yok. İş, aş için başvurular. Bütün ekiplerimizi seferber ediyoruz. Firma sahipleri ile görüşüyoruz. Belediyede Ak Masa diye birimler oluşturduk. İş başvurularını firmalara yönlendiriyoruz. Tabi firmalar da krizden mağdur.
EKOhaber: Büyükşehir yönetimi ile ilişkileriniz nasıl?
Özcü: Büyükşehir ile ilişkiler geçtiğimiz dönemden daha iyi, bizim açımızdan.

TOKinin en büyük projesi
TOKİnin en büyük konut projesi sadece Gürsunun değil Bursa nın konut ihtiyacına dönük büyüklükte ve yaklaşık 4 bin dönüm alanda kurulacak. Gürsu nun kuzeyinde Harmanlar Mevkii nde yer alan 1. Etap Toplu Konut Alanı, Dışkaya Köyü nden Belediye Sosyal Tesisi ne gidilen yol üzerinde, 124 hektarlık alanda oluşturulacak. 2. Etap, Gürsu nun kuzeydoğusunda, Kozluca Mevkii nde 169 hektarda kurulacak 1. Etapın denizden yüksekliği 850, 2. Etap ın ise denizden yüksekliği 450 metre. Gürsu merkeze 8 kilometre uzaklıktaki toplu konut alanında toplam 7 bin 400 konutun yapımı planlanıyor. Arazinin bir bölümü hazineye, bir bölümü de özel kişilere ait. İmar ve şuyulandırma tamamlanırken, Büyükşehir Belediyesinin altyapıyı üstlenmesi ile bir adım daha atılmış oldu. Projenin yaklaşık 1 milyar dolara malolması beklenirken, Gürsu Belediyesi, yüzde 10 hesabıyla projeden toplam 100 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.

Sayı: 690 - Sayı'nın Kapağı