banner6

Yan sanayi vites yükseltti

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Erol Gülmez, otomotiv sektörünün küresel ticareti durma noktasına getiren pandeminin oluşturduğu tahribatı üretimle aşmaya çalıştığını belirterek, normalleşmeye birlikte üretimin pandemi öncesi rakamlara döndüğünü dile getirdiler. BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, otomotiv sektörünün küresel ticareti durma noktasına getiren pandeminin oluşturduğu tahribatı üretimle aşmaya çalıştığını belirterek, “Otomotiv yan sanayimizde yılın ilk 8 ayında ihracat yüzde 23’lük düşüşle 3.

Gündem 28.09.2020, 21:00 28.09.2020, 21:00
Yan sanayi vites yükseltti

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Erol Gülmez, otomotiv sektörünün küresel ticareti durma noktasına getiren pandeminin oluşturduğu tahribatı üretimle aşmaya çalıştığını belirterek, normalleşmeye birlikte üretimin pandemi öncesi rakamlara döndüğünü dile getirdiler.

BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, otomotiv sektörünün küresel ticareti durma noktasına getiren pandeminin oluşturduğu tahribatı üretimle aşmaya çalıştığını belirterek, “Otomotiv yan sanayimizde yılın ilk 8 ayında ihracat yüzde 23’lük düşüşle 3.9 milyar dolar oldu. Ancak sektörümüzde toparlanma eğilimi var. Bazı firmalarımız yeniden 3 vardiyaya dönerek talebi yetiştirmeye çalışıyor” dedi. BTSO Başkan Yardımcısı Şener, otomotiv yan sanayinde 2020 yılının Ocak-Ağustos döneminde 3,9 milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Geçen yılın aynı döneminde sektör ihracatının 5.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Cüneyt Şener, “Sektörümüzün ihracatında pandeminin etkisiyle yüzde 23 civarında düşüş olsa da eylül ayındaki beklentimiz yüksek. Otomotiv yan sanayi firmalarımızda çok ciddi bir yoğunluk var. Bazı firmalarımız yeniden 3 vardiyaya döndü. Kapasite kullanım oranları yüzde 90-92 seviyelerine ulaştı” diye konuştu. Pandemide ikinci dalga beklentisinin sektöre etkisine de dikkat çeken Şener, “COVID-19 salgını etkisini artırmazsa ve yeni bir problemle karşılaşmazsak yılın son 4 aylık bölümünün sektörümüz açısından çok daha iyi bir performansla tamamlanacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Yan sanayide dönüşüm

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından Gemlik’te üretilecek olan yerli otomobil projesinin sektörde güçlü bir dönüşüm hamlesi başlatacağını ifade eden BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, şunları kaydetti: “Bilgi ve birikim paylaşımının ürünü olarak ülkemizin vizyon projeleri arasında yer alan yerli otomobilimiz 2 yıl sonra dünya vitrinine Bursa’dan çıkacak. TOGG yönetimimiz, yan sanayi firmalarımız ve tedarikçilerimizle ilk günden bu yana yakın temas içinde. Otonom sürüş , endüstri 4.0 ve 5G teknolojileri uygulamalarıyla hayata geçen yerli otomobilimiz, otomotiv yan sanayimizde de güçlü bir dönüşüm hamlesi gerçekleştirecektir.”

 

Üretim yüzde 50 arttı

NOSAB YK Başkanı ve OSBÜK YK Üyesi Erol Gülmez de, pandemi döneminde yaşanan durulmanın son iki aydır tersine döndüğünü ifade etti. Gülmez, “Otomotiv sektöründe üretim son iki aydır yüzde 50 arttı. Bu artışın en önemli sebebi pandemi nedeniyle önceki aylarda stop düğmesine basılmış, sektördeki üretimin durmuş olmasıydı. Salgın nedeniyle 1 - 1,5 aylık dönemi tamamen durarak geçirdik” dedi.

Üretimde yaşanan hareketliliği bölgedeki elektrik tüketim rakamları üzerinden değerlerinden Gülmez, son haftalardaki elektrik tüketim değerlerinin pandemi öncesi rakamları yakaladığına işaret etti. Pandemi nedeniyle üretimin 1,5 – 2 ay tamamen durduğuna dikkat çeken Gülmez şöyle konuştu;

“Ülkemizde ilk vakanın görülmesinin ardından, mart ayının ikinci yarısından itibaren, mayıs ayının başına kadar hiçbir fabrika çalışmadı. Avrupa’da da durum böyleydi. Mayıs ve haziranda fabrikalar kısmen açıldı ve üretim başladı. Fakat bu süreçte üreticiler, yurtdışından parça tedarik edemedikleri için çok az üretim yaptılar. Dolayısıyla son iki aydaki artışa baktığımızda yüzde yüzlük bir üretim artışı varmış gibi gözüküyor ama bunu pandemi öncesi rakamlarla değerlendirmek lazım. Son haftalarda NOSAB’da pandemi öncesi günlük günlük elektrik rakamlarına ulaştık.”

 

“Talebi yılsonuna kadar eritebiliriz”

Salgın sürecinde yaşanan durgunluğun ve 0,69 kredi imkanının bir talep yoğunlaşmasına sebebiyet verdiğine vurgu yapan Gülmez, “Son aylarda yaşanan yoğunluğun sebeplerinin başında, pandemi dönemindeki duruşlardan dolayı yaşanan talep birikmesi geliyor. Ayrıca kamu bankalarının uzun vadeli 0,69 kredi imkanı sunması da ciddi ölçüde talep yarattı. Eğer olası bir ikinci bir pandemi dalgasıyla karşı karşıya kalmazsak, yılsonuna kadar bu biriken talebi eritebileceğimizi düşünüyorum diye konuştu.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51