banner6

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde gündem : 'Yeni Dünya'

24-25 Mart’ta ilk kez hibrit olarak düzenlenen ekonomi buluşmasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr.

Gündem 29.03.2021, 20:45 03.04.2021, 18:12
Uludağ  Ekonomi Zirvesi'nde  gündem : 'Yeni Dünya'

24-25 Mart’ta ilk kez hibrit olarak düzenlenen ekonomi buluşmasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu eski başkanı ve Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın yanı sıra birbirinden değerli konuşmacılar, uzman ekonomist ve fikir önderleri yer aldı.

“Yeni dünya düzeniyle tanıştık”
Zirvenin açılışında konuşan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, pandemiyle birlikte, gücünü dijitalleşmeden alan yepyeni bir dünya düzeniyle tanışıldığını söyledi. Aksoy, “İşletmeler de bu yeni dünya düzenine uyum sağlayabilmek için dijital yatırımlarını 6 yıl öne çekti. Örneğin, e-ticaret ivme kazandı. Türkiye’de 2020’nin tamamında 200 milyar TL’yi aşkın e-ticaret hacmi yakalandı” dedi.
“Çarklar dönüyor”
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününe video konferans yöntemiyle katılan Sanayi ve Teknoloji Mustafa Varank, son günlerde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ülke ekonomisinin gerçekleriyle örtüşmediğini söyledi. Varank, “Üretim çarkları tüm hızıyla dönmeye devam ediyor. Ekonomi alanındaki bakanlıklarımızla tam bir koordinasyon içinde Türkiye’nin rotasını yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta tutmaya kararlıyız” diye konuştu. Konuşmasında KOBİ ve girişimciliğe yönelik çalışmalara da değinen Bakan Varank, 2002’den bugüne KOSGEB aracılığıyla 504 bin KOBİ’ye 7,8 milyar liraya yakın katkıda bulunduklarını, 2008’den bu yana kalkınma ajansları aracılığıyla KOBİ’lerin 11 bine yakın projesine 3,6 milyar lira finansman desteği sağladıklarını kaydetti. Bakan Varank, çıkılan yeni destek çağrısı hakkında ise şunları söyledi; “Yeni programa Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı adını verdik.
Önceki halinden farklı olarak bir ürün geliştirme destek modülü ekledik. Bu çağrıda imalat sanayisinde destekleyeceğimiz öncelikli iki sektörü belirledik.
Biri otomotiv, diğeri elektronik. Program kapsamında orta büyüklükteki işletmelere 6 milyon, küçük ölçekli işletmelere de 1,5 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Çağrımız, 18 Mayıs’a kadar açık.”
106 tedbir hayata geçirildi
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın salgın döneminde gerçekleştirdiği çalışmaları Zirve’deki katılımcılarla paylaşan Bakan Bekir Pakdemirli de, “Salgında tarım ve gıda alanında tam 106 tedbiri hayata geçirdik. Gıda tedarik ve lojistik zincirlerini doğru yönlendirerek, vatandaşımızın ihtiyacı olan gıda ürünlerine rahatça ulaşmasını sağladık. 2030 yılında, 126 milyon ton olan bitkisel üretim miktarımızı, 24 milyon ton artırarak 150 milyon tona, küçükbaş sayımızı ise 54,1 milyondan yaklaşık 36 milyon baş ilave ederek, 90 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

2008 benzeri türbülans
Zirve kapsamında ilk gün gerçekleştirilen “Kamuda Değişim Ajandası” başlıklı panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, dünya ekonomisini 2008 benzeri bir türbülansın beklediği öngörüsünde bulunarak, “Türkiye, şu anda yaşadığı türbülansı aşacak, sakinleşecek ve yoluna devam edecek” dedi.

“Bankacılığın büyümesi ülke büyümesinden hızlı”
Zirvenin ikinci gününde düzenlenen “Bankacılık: Gelecek Nasıl Olmalı” başlıklı oturumda konuşan TBB Yönetim Kurulu eski Başkanı ve Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Hüseyin Aydın da, “Türk bankacılık sisteminin bilanço büyüklüğünün 6 trilyon lirayı geçtiğini belirterek, “Toplam aktiflerin milli gelire oranı yüzde 121’e ulaştı. 10-15 yıl geriye gittiğimizde toplam aktifler milli gelirin çok altındaydı. Bugün milli gelirin yüzde 120’lerine ulaşmışız. Bu süreçte sektör ülke büyümesinden daha hızlı büyümüş” diye konuştu.
2 gün boyunca süren Zirve’de yenilenebilir enerjiden, çevreye, yabancı ülkelerdeki iş imkanlarından, e-ticarete kadar farklı konularda düzenlenen oturumlarda, sektörün öncü isimleri katılımcılarla buluştu.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51