banner34

banner50

banner6

TÜGİAD'dan ekonomiye üreten projeler

TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, " TÜGİAD ülke ekonomi gündeminden uzak kalamaz. Genç işsizliğin çözümü ve istihdamın arttırılması, ihracat ve çevre ile ilgili raporlar hazırlıyoruzdedi.

Gündem 16.09.2019, 21:00 16.09.2019, 21:00
TÜGİAD'dan ekonomiye üreten projeler
TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, " TÜGİAD ülke ekonomi gündeminden uzak kalamaz. Genç işsizliğin çözümü ve istihdamın arttırılması, ihracat ve çevre ile ilgili raporlar hazırlıyoruzdedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, yapısal reformaların bir an önce faaliyete geçmesinin önemine işaret ederek, Türkiye'nin kalkınma planını baz alarak buna bağlı büyüme modelini geliştirip uzun vadede ilerlemesinin önemini ifade etti.

Küresel ticaret savaşlarının tüm dünyayı etkilediğinin altını çizen Şohoğlu, çözümün üretim ekonomisinde olduğunun altını çizdi. "Tek şart üretmek diyen Şohoğlu, "Daha katma değerli, inovatif ürünler üretmemiz ve teşviklerin sağlanıyor olması lazım dedi. Büyümenin uzun vadede artması için iç piyasayı canlandırıcı, ihracatı arttırıcı uzun vadeli planlar yapılması gerektiğini belirten Genel Başkan Anıl Alirıza Şohoğlu, "Büyümenin kalıcı olması ve kalkınma için de yapısal reformların başta hukuk sistemi olmak üzere acilen düzenlenmesi gerekmektedir. Sürdürebilir bir büyüme ve daha önemlisi bir üst lige çıkmak için teknolojik katma değerli ürün üretmek gereklidir dedi.
Uzun soluklu yapısal reformlarla desteklendiği takdirde faiz indirimlerini olumlu karşıladıklarını belirten Genel Başkan, enflasyonda yaşanan gerileme ile birlikte mevcut faiz indirimini de dikkate alarak, bankaların ve diğer finansal kurumların iç piyasayı canlandırıcı hamlelerde bulunmalarını beklediklerini belirtti.
TÜGİAD Genel Başkanlık
döneminizi anlatır mısınız?
Türkiye'deki ilk ulusal ve tek uluslararası genç iş adamları derneği olan TÜGİAD, 1986 yılında kurulmuştur. 33 yıllık çok kıymetli bir dernek olan tek genç işadamları derneğidir.Yaklaşık 850 üyesi bulunan; üyelerinin 50 milyar dolar ticaret hacmi, 18 milyar dolar ihracatı ve 700 binden fazla istihdam sağladığı bir dernektir. TÜGİAD, İstanbul Genel Merkez, Ankara Şube, Bursa Şube, Çukurova Şube ve İzmir Şube olarak hizmet veriyor. 17. dönem TÜGİAD Genel Başkanı olarak seçildim. Bursa'dan çıkan 3'üncü Genel Başkanım. Yaklaşık 12 yıllık TÜGİAD'lıyım. 12 yıl önce Murat Coşkunkan'ın Bursa başkanlığında TÜGİAD üyesi oldum. Murat Coşkunkan Genel Başkan olmasıyla İstanbul'da kurullarda ve komisyonlarda görev almaya başladım. TÜGİAD'ın geçmişini bilen, tüm şubeleriyle birebir ilişkiler kurmuş bir kişiyim. Bu anlamda Bursalı bir iş adamı olmak, TÜGİAD'ın genel başkanı olmak bana ayrı gurur ve mutluluk veriyor. Bu dönemin diğer dönemlerden aslında çok büyük bir farkı yok. TÜGİAD'ın iki değişmez kuralı var. Atatürk İlke ve İnkilaplarına bağlı kalmak, ülkenin bağımsız bütünlüğünü savunmak ve bunu yaparken de Türk genç iş dünyasının sesi olmak.
"HEDEFİMİZE
İHRACATI KOYDUK
Projelerinizi paylaşırmısınız?
Her dönemin kendi içerisinde farklı dinamiği var. Ağustos ayında başlayan kur şoku ve ekonomik dalgalanmanın içinde görev sürecim başladı. Bu dönemde kur şokundan en çok iç piyasa etkilendi. Özellikle bu konuda hedefimizi yurtdışı ihracat pazarlarına çevirdik. 11 yıldır TÜGİAD, Türkiye'yi G20 genç girişimciler zirvesinde temsil ediyor. Aynı zamanda, Avrupa Genç İşadamları Konfederasyonu (YES for Europe) ve Avrupa Birliği Genç Girişimciler Organizasyonu'nda (JEUNE) temsil ediyor. TÜGİAD'ın 10'a yakın ülkede temsilciliği var. ABD, Kanada, İngiltere, Belçika, İtalya, Romanya, Selanik ve Katar temsilciliği var. 9 aylık görev sürecimde 8 ülke gezdik. Hedefimize ihracatı koyduk, yurt dışında ihracatı nasıl geliştiririz konusuna yoğunlaştık. TİM, Ticaret Bakanlığı ve DEİK ile verimli toplantılarımız oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey ile biraraya gelerek ihracat ile ilgili bilgilendirme yaptık. Geçmiş dönemlerde TÜGİAD'ın hazırlamış olduğu ihracat raporu vardı. Bu raporu güncelleyerek kendilerine sunduk.
"TÜRKİYE'NİN
İHRACAT HARİTASINI
ÇIKARIYORUZ
TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'nin güncel ihracat haritasını çıkarıyoruz. Haritaya göre; ‘hangi illerde hangi katma değerli ürün üretilebilir, hangi dış pazarlara daha çok girebiliriz?' sorularına cevap veren bir rapor. Bu tarz rapor TİM'in elinde de var, fakat biz biraz bize özgü bir rapor hazırlıyoruz. Biliyorsunuz ki, ihracat ana planında 14 tane ülke açıklandı. Bu ülkelerden biri olan İngiltere, çok ciddi bir pazar. Gelecek hafta İngiltere'ye gideceğiz, B2B görüşleri yapacağız. İngiltere'nin ardından Balkan ülkelerine ziyaret gerçekleştireceğiz. Aralık ayında YES'in Genel Kurulu'na katılacağız.YES'in genel kurulunda başkan yardımcılığını Türkiye adına TÜGİAD'a alacağız. Şubatta Çin'e, Nisan ayında da ABD'ye gidiyoruz. Bu yıl Suudi Arabistan'da gerçekleşecek G20 zirvesinde yerimizi alacağız. TÜGİAD ihracata önem verdiği gibi, diğer bir konuda TÜGİAD üyeler arası işbirliğini arttırıcı yapılar kurmak, üyeler arası ticaretin gelişmesini sağlamaktır.
Ekonomik krizle birlikte
Sivil Toplum Kuruluşlarının önemi arttımı?
Geçmiş zamanlarda sivil toplum kuruluşlarının önemi ve etkileri azalmaya başlamıştı. TÜGİAD, 25- 45 yaş arasında ülkenin en genç en dinamik ekibiyiz. Türkiye ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayan bir derneğiz. Kendi aramızda işbirliklerinin arttırması büyük faydaları beraberinde getiriyor, biz bu dönem bunu daha da arttıracağız. Bununla ilgili bizim kendi içimizde ticari işler geliştirme komisyonumuz var.
"SPESİFİK KONULAR
ÜZERİNE RAPORLAR
DÜZENLEYECEĞİZ
TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, şöyle devam etti:"TÜGİAD ülke ekonomi gündeminden uzak kalamaz. Spesifik konular üzerine raporlar düzenleyeceğiz. Nedir bunlar? Örneğin; Hukuk ile ilgili... İşadamlarının iş hukuku, ticaret hukuku ile ilgili sıkıntıları var. Hukuk komisyonumuzun düzenleyeceği raporları ilgili merciilere sunacağız. Genç işsizliğin çözümü ve istihdamın arttırılması, ihracat ve çevre ile ilgili raporlar hazırlıyoruz Bahsettiğim ihracat raporunu hazırlayıp sunacağız. Sanayiyi ve büyümeyi merkezine alan Çevre ile ilgili problemleri ortaya koyacak rapor olacak. TÜGİAD'da 60'a yakın sektör temsilcisi var. Dünya farklı bir noktaya gidiyor. Dijitalleşen, yapay zekanın öne çıktığı bir oluşumdan bahsediyoruz. Özellikle son 4 yıldır kendi içimizde kurduğumuz 2 yatırım fon şirketi ile beraber start up projelerine çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Kendi üyelerimizin içerisinden ikinci şirketimizi de kurduk. İkinci şirketimizde start up ile yatırımlarına devam ediyor. Girişimcilik komisyonumuzun liderliğinde TÜGİAD üyeleri Bahçeşehir ve Marmara Üniversitesi'nde girişimcilik dersi veriyor. TÜGİAD'ın daha da kurumsal yapıya bürünmesi için çalışıyoruz.
Dolar tahmini yapar mısınız?
Dolar tahmini yapmak biraz zor. Ekonominiyi konuşmak daha önemli. Hikaye geçen sene ağustos ayında başlıyor. Yaşanan kur ataklarının sonucunda geçen sene dolarda 7.2'leri gördük. Banka faizleri 30 - 40'lara çıktı. Enflasyonda ciddi artışlar oldu. Türkiye üç çeyrek üst üste küçülme yaşıyor. Alınan önlemlerin etkilerini gördük, ateşi soğuttu. Tüm bu alınan tedbirlerin kalıcı olması ve tamamen uzun vadeli düşünmeliyiz. Türkiye ve iş dünyası artık yüksek faizi taşıyamaz. Yüksek faiz ve düşük büyüme ile belli bir yere kadar gidemeyiz. Bir an önce yapısal reformaların faaliyete geçmesi lazım. Kalkınma planı açıklandı. Kalkınma planını çok beğendim. Türkiye'nin kalkınma planını baz alarak buna bağlı büyüme modelini geliştirip, uzun vadede gitmesi lazım. Yoksa kısa vadede faizi indirip enflasyonu baskılayıp tekrar yüksek faize geçebiliriz.
"EKONOMİDE İYİLEŞME VAR, FAKAT UZUN
VADEDE DEĞİL
TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, şöyle devam etti: "2019 yılının başında Fed'in faizi yükseltecek beklentisi vardı. FED faiz indirimi yapmaya başladı, parasal gelişimden vazgeçti. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu bir avantaj. Biz bu parayı bir şekilde ülkeye çekmemiz ve insanlara güven vermemiz lazım. Şuanda ekonomide iyileşme var, fakat uzun vadede değil. İşadamları ciddi tahsilat problemi yaşıyor. KGF desteklerinin yöntemi değiştirilebilir, doğru kanallara aktarılabilir.
"TÜRKİYE'DE ÇOK CİDDİ BİR DOLARİZASYON VAR
"Türkiye'deki mevduatın yüzde 53'ü dolar diyen Şohoğlu, "Türkiye'de çok ciddi bir dolarizasyon var. Yapısal reformların desteklenmesi ve güven ortamının yaratılması lazım dedi.
"ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇMEMİZ ŞART
Küresel ticaret savaşlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Küresel ticaret savaşları tüm dünyayı etkiliyor. Gelişmiş olan ülkelere sıcak para veriyoruz. Dışarıdan gelen kaynağı içeriye aktarmalı ve piyasaya satmamız lazım. Küresel ticaret savaşları negatif etkiliyor, bu durumu pozitife çevirebiliriz. Bizim üretim ekonomisine geçmemiz şart.
Dünyada durağanlık var. Bu durağanlığı açmanın tek şartı üretmek. Bizim daha katma değerli, inovatif ürünler üretmemiz lazım. Bunlarla ilgili çok ciddi destek ve teşviklerin sağlanıyor olması lazım.
Bursa sanayisini nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Bursa, Türkiye'nin ikinci önemli ihracat şehri. Bursa sanayicisiyle gurur duyuyorum. Bursa'nın geleceği teknoloji sanayi üretimi olması lazım. Bu noktada TEKNOSAB çok önemli. Teknolojik üretime geçmeliyiz. Bursa sanayisi Endüstri 4.0'ı yakalacak projeler üretmeli.
Büyüme rakamlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye ekonomisi art arda 3. kere daralma göstermektedir. Alınan uygulamalarla ve tedbirlerle büyümenin 3. çeyrekte bir miktar pozitife döneceğini beklemekteyiz ancak büyümenin uzun vadede artması için iç piyasayı canlandırıcı, ihracatı arttırıcı uzun vadeli planlar yapılmalıdır. Bunların başında da katma değer yaratan teknolojik yatırım ve ürünlere yöneltilmelidir. Bunun yanı sıra büyümenin kalıcı olması ve kalkınma için de yapısal reformların başta hukuk sistemi olmak üzere acilen düzenlenmesi gerekmektedir. Sürdürebilir bir büyüme ve daha önemlisi bir üst lige çıkmak için teknolojik katma değerli ürün üretmek gereklidir. Diğer yandan teknolojide sıçrama sağlamak içinse teknoloji startup'ların kurulması kadar bu startup'ların büyümesi de önemlidir.
Dünya'nın en değerli 15 firmasının yer aldığı listede yalnızca 1 banka yer alırken, bizde ilk 10'da 5 banka bulunmaktadır. Türkiye'de bankalar ile yarışacak teknoloji firmaları ortaya çıktığı noktada gerçek büyüme eksenini yakalamış olacağız.
Merkez bankası
faiz indirimini nasıl
değerlendiriyorsunuz?
Merkez Bankası beklentiler yönünde 325 baz puanlık bir faiz indiriminde bulunmuştur.Uzun süredir tekrarladığımız üzere, uzun soluklu yapısal reformlarla desteklendiği takdirde faiz indirimlerini olumlu karşılıyoruz.Enflasyonda yaşanan gerileme ile birlikte mevcut faiz indirimini de dikkate alarak, bankaların ve diğer finansal kurumların iç piyasayı canlandırıcı hamlelerde bulunmalarını bekliyoruz.

Sayı: 1216 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51