banner34

banner50

banner6

Tekstil ihracatında 'teknik' dönem

SEMİH AYDIN Koronavirüs hayatın hemen her alanında olumsuz etkiler yaratsa da bu dönemde bazı sektörler ve iş kolları ön plana çıktı; bunlardan biri de teknik tekstil oldu. Teknik tekstil, ihracat başarısıyla sektörün taşıyıcı kuvvetlerinin başında geldi.

Gündem 15.02.2021, 22:02 15.02.2021, 22:02
Tekstil ihracatında 'teknik' dönem
SEMİH AYDIN

Koronavirüs hayatın hemen her alanında olumsuz etkiler yaratsa da bu dönemde bazı sektörler ve iş kolları ön plana çıktı; bunlardan biri de teknik tekstil oldu. Teknik tekstil, ihracat başarısıyla sektörün taşıyıcı kuvvetlerinin başında geldi.
Sektör temsilcileri, bu alandaki ihracat patlamasını maske, eldiven gibi hijyen ürünlerine olan ilginin artışına bağlarken, Türk sanayicisinin dinamizmiyle taleplere hızlı cevap verebilmesinin bu başarıyı sağladığını vurguladılar.

Covid – 19 salgınının etkisinde geçen 2020’de, teknik tekstil ihracatı yüzde 75 artışla 2,5 milyar dolara ulaştı. Özellikle maske, eldiven gibi hijyen ürünlerine olan talebin oldukça arttığı bu dönemde; sektör temsilcileri, üretimdeki dinamizmiyle, taleplere hızlı cevap vererek bu başarıda önemli rol oynadı. Tekstil üretiminde, katma değerli ürün grupları arasında gösterilen teknik tekstilin 2020’deki ihracat rakamlarını değerlendiren Bursa’daki sektör temsilcileri ihracattaki artışın sevindirici olduğunu söylese de merdiven altı üretim tehlikesinin unutulmaması gerektiğine dikkat çektiler.

Barış MERT
Korteks Genel Müdürü
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; bugün dünyada 160 milyar doları bulan ve 2025 yılında 475 milyar dolara ulaşması beklenen teknik tekstiller pazarını büyümemizin sürükleyici güçlerinden biri olarak görüyoruz. Zaten bugün de Korteks’te üretimimizin yüzde 20’si teknik tekstiller alanında kullanılan ipliklerden oluşuyor. Önümüzdeki dönemde giyilebilir teknoloji kapsamında; vücut sıcaklığı, tansiyon, kalp atışı gibi vücut fonksiyonlarını ölçen sporcu kıyafetleri ile askeri kıyafet ve malzemelerle ilgili teknik tekstil alanlarına daha da fazla odaklanmayı planlıyoruz.
Bu kapsamda özellikle ipliğimizi fonksiyonel hale getirerek akıllı tekstil pazarında daha güçlü bir şekilde yer alabilmek için birçok üniversite ve araştırma kurumu ile yaptığımız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tente, branda, bahçe mobilyası gibi dış ortam kumaşları için geliştirilen TAÇ UV Resistant polyester iplikleri ve havanın dışarıdan içeriye, nemin ise içeriden dışarıya kolayca atılmasını sağlayan ve spor giyim, iç giyim, denim giyim, iş elbisesi ve hazır giyimde kullanılan DRY TOUCH® ürünlerimizle bunun ilk örneklerini sunmuş bulunuyoruz. Bu bizim en özellikli ürünlerimizden biri. Bugün güvenlik güçlerimiz, Korteks’in kanal kesit teknolojisi ile giyim konforu sağlayan DRY TOUCH® kumaşları ile üretilmiş t-shirt’lerini kullanıyor.
Yine son dönemde müşteri deneyimine odaklı olarak eldiven üreticileri için geliştirdiğimiz, kesilmez eldivenlerde kullanılan cut resistant ürünümüz bunların başında geliyor. Bununla birlikte mısır, şeker kamışı gibi yüksek oranda nişasta içeren tarım ürünlerinden elde edilen PLA ipliklerden üretilen TAÇ Planet ürünümüz ve PET şişelerin hammadde olarak kullanıldığı recycle polyester filament iplikler gibi döngüsel ekonomi odaklı ürünlerimizi de geliştirmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de yeni ürünlerimiz, sürdürülebilir ve akıllı ürünler kategorisinde yoğunlaşmaya devam edecek.
Korteks ile bugün 5 kıtada 57 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurt dışında 250’ye yakın müşterimiz var. Toplam üretimimizin %15’ini ihraç ediyoruz. İhracatımızı ağırlıklı olarak Avrupa olmak üzere, Almanya, Belçika, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Polonya, Portekiz, İran, Mısır, ABD, Kanada, Meksika ve Güney Afrika gibi birçok farklı ülkeye gerçekleştiriyoruz. İhracat yaptığımız pazarları geliştirmeye devam ediyoruz. İhracatta satışlarımızın %80’inden fazlasını AB ve Kuzey Amerika ülkelerinin teknik tekstil sektörü için hammadde tedariki şeklinde olması sebebiyle, bu bölgelerde olan her duruş veya yavaşlama bizi doğrudan etkiliyor. O yüzden ihracat tarafında pandemi sebebiyle 2020’in başlarında bir hayli zorlandık. Sevkiyatlarımız miktar olarak bir önceki yıla göre azalış gösterdi. Ancak bu süreçte üretimi hiçbir şekilde durdurmamış olmamız ihracat pazarlarında bize pazarda ciddi avantajlar sağladı. Bu bağlamda, 2020 yılı ihracat sevkiyat miktarlarımız bir önceki yıla göre %17 kadar aşağıda oldu ve 2021 yılında da önceki yıla göre %25’in üzerinde artış öngörüyoruz. 2021 yılındaki ihracat planlamamızı yaparken ana hedefimiz son 15 yıldaki en yüksek rakamlarımızı yakalamak ve bunu takip eden dönemlerde de daha yukarı taşımak. Bu süreçte hiçbir önemli müşteri kaybı yaşamazken fatura kestiğimiz müşteri sayısını bir önceki yıla göre yaklaşık %10 artırdık. Aşının da yaygınlaşmasıyla birlikte ihracatta daha da hızlı bir toparlanma öngörüyoruz.
Hammadde temininde yurt dışına bağlı olmayan teknik tekstil sektörümüz, pandemi sınavından başarıyla çıktı. Türkiye’nin 'teknik tekstil' ihracatının bundan sonrasında da benzer bir başarıyı sürdürmesi neredeyse kaçınılmaz. Özellikle salgın sırasında maske, koruyucu tulum-önlük gibi medikal tekstil ürünlerinin iç piyasada talebi karşılaması ve dünyada 70’ten fazla ülkeye yardım gönderilmesi Türkiye’nin bu alanda sahiden başarılı olduğunu gösterdi. Bir yandan da başta Korteks olmak üzere; akıllı ve teknik tekstil alanında yeni ürün ve askeriyeden, sağlık alanına, otomotivden, ev ürünlerine kadar pek çok sektöre akıllı tekstil ürünleri sunan şirketler bu çoklu çalışma performanslarının meyvelerini topladılar diyebiliriz. Bundan sonrası için de sistemin; Ar-Ge ve inovasyonun ön planda olduğu teknik tekstillere doğru hızla evrileceğini gözlemliyoruz. Salgın döneminin de bu dönüşüm sürecini hızlandırdığını düşünüyoruz. Teknik tekstiller özellikle son 10 yılda küresel tekstil ve hammaddeleri ihracatı içerisinde payını her geçen yıl artırıyor. Bu artış önümüzdeki yıllarda da katlanarak sürecek.
Korteks’te Ar-Ge’yi, uluslararası pazarlardaki varlığımızı daha da geliştirmek adına, temel rekabet üstünlüklerinden biri olarak kabul ediyoruz. Üretim ve tekstüre makinelerinden oluşan pilot tesisimiz ile güncel teknolojiyi temsil eden test ve analiz cihazlarımız ve Ar-Ge Merkezimiz, Ar-Ge faaliyetlerimizin sürekli ve hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sağlayan önemli unsurlar arasında yer alıyor. 38 çalışanımızın bulunduğu Korteks Ar-Ge Merkezimiz, polyester iplik olarak yenilikçi çözümler ile yeni ürünler geliştirme, ürün gamını çeşitlendirme ve üretimde zaman ve maliyetleri düşürme anlamında bize ciddi katkı sağlıyor. Ar-Ge’ye yıllık 10 milyon TL ayırıyoruz. Bu yıl Ar-Ge bütçesi ve personel sayımızda %10’luk artış öngörüyoruz. Endüstri 4.0’dan enerji verimliliği ve nano teknolojiye, teknik tekstil ve akıllı üretimden suyun geri kullanımına kadar uzanan birçok alanı kapsayan döngüsel ekonomi tabanlı birçok Ar-Ge projesi üzerindeki çalışmalarımız sürüyor. Bugüne kadar geliştirdiğimiz projeler sayesinde
DRY TOUCH®, Taç Cotton-Like, Taç Flame Retardant, Taç Antistatic, Taç UV Resistant ve
Linen-Like gibi yeni ve fonksiyonel ürünleri Korteks’in ürün portföyüne katmış bulunuyoruz. Tüm bunların yanı sıra Tübitak destekli projemiz kapsamında temel Ar-Ge polimer çalışmalarımız için pilot batch tesisi satın alma sürecini tamamlamış bulunuyoruz. Bu cihazımız ile Korteks Ar-Ge Merkezi bünyesinde sadece PET ipliğimize farklı fonksiyonellik özellikler kazandırılması ile sınırlı kalmayıp, farklı polimerlerin temel Ar-Ge çalışmalarını da yürütebileceğiz. Bu doğrultuda ‘Bio’ bazlı polimerlerin sentezlenmesi ve üretilmesi için ilk adımı da atmış olacağız.
Yanı sıra Avrupa ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek %100 pet şişeden polyester iplik üretecek tesisimiz faaliyetlerine başladı. Yaklaşık 10 milyon doları bulan Polimer Geri Dönüşüm Tesisi ile bir yandan kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanırken bir yandan da her geçen gün daha da büyük bir küresel sorun haline gelen plastik atıkların yarattığı çevresel etkinin azaltılmasına katkı sağlayacağız. Plastik şişeler ve polyester bazlı iplik firesini geri dönüştürerek ekonomiye yeniden kazandıracak olan bu yatırım sayesinde döngüsel ekonominin doğası gereği enerji tasarrufu sağlayarak, sera gazı emisyonumuzu da azaltmış olacağız.
Teknik tekstil alanında dünyada 107 milyar dolarlık bir ihracat pazarı mevcut. Pandemi sürecinde Türkiye, bu alandaki başarısını bir kez daha ispatlamış oldu. Bugün, maske, koruyucu tulum-önlük gibi medikal tekstil ürünleri iç piyasada talebi rahatlıkla karşılamamızın yanında, dünyada 70’ten fazla ülkeye yardım eden konumundayız. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için tüm firmaları uluslararası standartlara uygun üretim yapmalarını teşvik etmeli, daha rekabetçi yapıya ulaşmak için ilave çözümler üretmeliyiz. Medikal tekstillerden otomotiv sektörüne, savunma sanayiden jeotekstil ürünlerine, kompozit malzemelerden akıllı tekstillere kadar çok geniş bir alanda yer alan teknik tekstiller alanında, sürekli yeni ürünlerin eklenmesi de oldukça önem arz ediyor. Bunları yakından takip etmeli, yeni fırsat ve olanakları hızlıca hayata geçirmekte tereddüt etmemeliyiz. Daha önce de vurguladığım üzere, tekstil sektöründe ilerleme sağlamak için sektöründe Ar-Ge ve inovasyon yatırımları da oldukça önemli. Bu alanda yaptığınız her yatırımın karşılığı mutlaka alıyorsunuz. Bunu salgın döneminde de açıkça gördük. Teknik ve akıllı tekstiller ile üretim teknolojileri, salgın sürecinde duyulan ihtiyaçların doğrultusunda, hem çok daha fazla ilgi çekti hem de daha fazla önem kazandı. Bu durum salgından sonra da devam edecek. O nedenle yeni ürünler tasarlamaya, katma değeri yüksek ürün ve pazarlara dahil olmaya, Ar-Ge ve inovasyona gereken yatırımları yapmaya kesintisiz olarak devam etmek gerekiyor.
Bursa’nın tarihine baktığımızda, şehirde tekstil sektörünün köklü bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Bugün bile tekstil sektörü otomotiv ile birlikte şehrin ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörlerin başında yer almaktadır. Tekstil denildiğinde Bursa’nın ülkemizdeki en önemli şehirlerden biri olduğu gözünde tutulduğunda, ülkemizde teknik tekstilin yaygınlaşmasıyla Bursa’mızda kendine düşen payı alacaktır. Tekstil sektöründe yüksek katma değerli ürünlerin üretiminin önemi ve teknik tekstilin potansiyeli her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Dünya teknik tekstil üretimi göz önünde bulundurulduğunda, henüz Bursa’nın ve ülkemizin istenen seviyede olmadığını ama büyük bir gelişme potansiyeli olduğunu da söyleyebiliriz. Bursa’da Teknik Tekstil ürünlerinin geliştirilmesi ve inovasyonun sağlanması için Ar-Ge Merkezleri ve üniversite iş birliği oluşumlarının güçlendiğini, yaygınlaştığını görüyoruz. Bu tür gelişmelerin Bursa’nın teknik tekstilde hak ettiği yeri almasını hızlandıracak bir etki yaratacağına inanıyoruz.

Füsun EKREN
Tekstil Müh. Od. Bursa Şb. Bşk.
Pandemi ile birlikte özellikle medikal koruyucu giysi ve maske üretimi Türkiye’de büyük hızla artmış, bu ürünlerin hammaddesi niteliğinde olan dokusuz yüzey-Non Woven üretimi ve ihracatı da benzer parallellikte artış olarak seyretmiştir.
İTHİB 2020 verilerine göre Teknik tekstil ihracatımız 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde %59,3 oranında artışla 2,7 milyar dolar değerinde gerçekleşmiştir.
Ürün grubu bazında teknik tekstil ihracatımız
2020 yılı Ocak-Aralık döneminde ürün grupları bazında teknik tekstil ihracatımız incelendiğinde, en önemli ürün grubu olan teknik tekstilden hazır giyim ihracatımızın %4366 oranında artarak 907 milyon dolar değerinde gerçekleştiği görülmektedir. Dokunmamış mensucat ihracatı ise 2020 Aralık ayında %50,5 artış ile dikkat çekmiştir.
Bu başarının altında Türk tekstil sektörünün krizi fırsata çevirebilme yeteneği, her yeni duruma karşı doğru stratejiyi seçip uygulama yetkinliği yatmaktadır. Bunun temelinde de güçlü üretim altyapısı, teknik yetkinlik ve özel sektörün ürüne göre yeniden kendini kurgulayabilme ve evrilme başarısı görülmektedir.
Teknik tekstiller çok geniş bir alana yayılmaktadır. 2020 yılındaki artış sadece 2 ürün grubunda çok belirgindir. Pandemi nedeniyle dünyada ortaya çıkan medikal koruyucu tekstil talebi bu artışı çok hızlandırmıştır. 2021 yılında da pandeminin devam edeceği beklentisine paralel olarak yine bu 2 ürün grubunda benzer üretim hacminin gerçekleşeceği beklenmektedir. Ayrıca teknik tekstiller olarak adlandırılan diğer ürün gruplarında da küçük artışlar olacağı öngörülmektedir.
Teknik tekstil üretim ve ihracatında artışın sağlanabilmesi için öncelikle nitelikli teknik işgücüne ihtiyaç vardır ki tekstil mühendisliği bu anlamda çok önemli hale gelmektedir. Arge merkezlerinin sayı ve nitelik olarak artması, disiplinler arası çalışmaların gerçekleştirilmesi ve en önemlisi de kamunun proje çıktılarını kullanacağı talep yaratması teknik tekstil üretimini motive edecektir. Teknik tekstil üretimi yalnızca özel sektörün gayretine bırakılmamalı, kamunun teknik tekstil ithalatı yerine yerli üretimi desteklemesi ve önceliklendirmesi sağlanmalıdır.
Bursa, teknik tekstil üretimi anlamında özellikle fonksiyonel tekstiller ve medikal uygulamalar alanında iyi bir yetkinliğe sahiptir. Otomotiv sektörü ile taşıt tekstilleri, inşaat sektörü ile bina tekstilleri, savunma sanayi ile koruyucu giysi ve tekstil yüzeyleri geliştirilebilir alanlardır. Teknik makine ve işgücü altyapısı ve özel sektör firmalarının her koşula çok çabuk uyum sağlayabilme yeteneği Bursa’da teknik tekstillerin gelişiminde en büyük artılardandır. Ayrıca Butal ve Butekom gibi 2 çok güçlü tekstil ve malzeme laboratuarlarının olması da büyük avantaj sağlamaktadır. En büyük dezavantaj olarak Pazar bulma sorunu görülmektedir.
Teknik tekstil üretimi bir evrilmeyi gerektirir. Tekstil sektörümüz bu evrilme için ciddi bir hareket almış olup yakın gelecekte başarı hikayelerinin çok duyulacağı bu yolda ilerlemektedir.
Bülent PARLAMIŞ
Parlamış Grup YKB
Firmamız bünyesinde yer almakta olan teknik tekstil kumaşlarımız gerek ihracat gerekse iç piyasa için “PARTECH” patentli markamız altında üretilmektedir.
PARTECH markası ile başlıca şu sektörler için üretimler gerçekleştiriyoruz; Otomotiv, deniz taşıt araçları, hava taşıtları, demiryolu taşıtları için teknik tekstiller. Savunma sanayii için teknik tekstiller. Endüstriyel tekstiller. Kontrat veproje tekstilleri. Ofis, konferans, otel proje tekstilleri. Outdoor kumaşları ve moda tekstilleri.
Teknik tekstil üretiminde başarılı olabilmek için öncelikle, yetişmiş insan kaynağına, son sistem üretim teknolojilerine, gelişmiş kimya ve fizik laboratuvarlarına ve bitmek bilmeyen bir sabır ve araştırma isteğiyle gayretli bir Ar-Ge’ye ihtiyaç vardır.
Ar-Ge çalışmalarımıza makine, teçhizat, personel ve materyal olarak yaklaşık yıllık 3 milyon liralık bütçe ayırmaktayız. Bu yapılan harcamaların çoğu zaman karşılığını alamasak dahi usanmadan devam etme motivasyonumuz, bu konuya verdiğimiz önemi ortaya koymaktadır.
Üretim ve satış grafiğinin, 2019 yılının ilk 8 ayına baktığımızda geçen senenin aynı dönemine göre %10 artış yakalanmışken, 2019 yılı son çeyrek rakamları 2018 yılının gerisinde gerçekleşmiştir.
2020 yılı gerek makine tevsi yatırımlarımız gerekse modern ve entegre bir Ar-Ge test merkezi yatırımız ile başladı. Ayrıca yaklaşık 10.000 m2 ‘lik ek bir bina inşaatımız da 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.
TEKNOSAB’ın alt yapı yatırımlarının neticelenmesi ile birlikte Teknik tekstil entegrasyon yatırımlarımızı bu bölgede devam ettirmeyi planlamaktayız.
Teknik tekstiller, ihracatımızın metre bazında %10’luk bir bölümünü karşılamakla birlikte 15-20 euro/kg başı ihracat bedeli ile ülkemiz ihracat gelirlerinde başı çeken rakamlara denk gelmektedir.
Sektörel olarak yetişmiş eleman bulmada yaşadığımız güçlükler, üniversite- sanayi iş birliklerinde kat edilmesi gereken mesafenin başında olmamız, teknik tekstil hammadde tedarikinde yaşadığımız güçlükler ve uluslararası rakiplerimizin dünyanın en büyükleri olması sebebiyle, müşterilerimiz üzerinde yaratmış oldukları baskı, Teknik tekstil alanında yaşamış olduğumuz sıkıntıların başında gelmektedir.

Sadık KUTLUCAN
Ebruzen Tekstil Ceo’su
Ebruzen Tekstil olarak; antistatik kumaş ve iş kıyafetleri, geç tutuşur kumaş ve iş kıyafetleri, anti-viral & anti-mikrobiyal kumaş ve kıyafetler, temizoda kumaş ve kıyafetleri, endüstriyel teknik tekstil çözümleri gibi başlıklarda teknik tekstil üretimi yapıyoruz.
Firmamızın tüm ürünleri fonksiyonel ve teknik tekstil ürünleridir. İhracatımız toplam üretimimizin yaklaşık %50 oranına denk gelmektedir. Yoğunlukla Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat yapmaktayız. Amerika ve Rusya’da ihracat yaptığımız ülkeler arasında.
Ülkemizin tekstil konusundaki geçmişi ve üretim kapasitesi bu konunun başlıca nedeni. Bir diğer nedeni de insanımızın kriz zamanlarına bile yeniliklere hızlı adapte olabilme yeteneğidir. 2020 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi sürecinde kontak kapatmak yerine mücadele etmeyi seçen tekstilcilerimizin vizyonu bu başarının anahtarını oluşturmaktadır.
Ar - Ge başarısı konusunda firmamız Türkiye’de öncü kuruluş olmuştur. Pandemi döneminde Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda üretmiş olduğumuz Neutron AntiViral kumaşlarımız firmamızın öncülüğünde Türkiye’de ilk defa EN18184 (Tekstil ürünlerinin AntiViral etkinliğinin belirlenmesi) standartlarına göre COVİD19 virüsü ile test edildi. AntiViral kumaşlarımızın, üzerindeki COVİD19 virüs yükünü ilk 2 saat içinde %99,99 oranında yok ettiği Sağlık Bakanlığı tarafından virüs analizi yapma yetkisi verilmiş, uluslararası kuruluşlarca da akredite edilmiş test merkezinde, Ankara’da Türkiye’de ilk defa kanıtlandı. Bu başarımızın ardından bu kumaşlarla global teknik standartlara uygun ve Dünya standartlarında tasarlanmış maskeleri üretebilmek için kolları sıvadık. Sonuç: AntiCoV Koruyucu Maske. AntiCoV Maske, 20 yıkama sonrasında bile (Çamaşır makinesinde 40-60 derecede 2 saatlik programda deterjanla yapılan zorlayıcı yıkama modeli) kaybolmadan devam eden AntiViral etkinlik özelliğiyle alanında rakipsiz. Ayrıca, global EN14683 standartlarına göre 20 yıkamadan sonra bile maskelerde olması gereken filtrasyon özelliğini çok güçlü şekilde standart sınırlarının çok üzerinde devam ettiriyor. Ayrıca, Dünya’nın en iyi üniversitelerinden olan MIT Üniversitesi’nin tekstil birimi olan Advanced Functional Fabrics Of America (AFFOA) ile görüşmelerimiz neticesinde konuyla ilgili heyecan duyduklarını belirten yetkililer AntiViral kumaşlarımızı kendi test süreçlerine dahil etmiş durumda.
Teknik tekstil konusundaki ülkemizin en büyük eksikliği hammadde üretimi. Çok katma değerli teknik tekstil ürünleri üretiyoruz ancak bu ürünlerin ham maddelerini ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ham madde üretimiyle ilgili yatırımlar ve bu yatırımların desteklenmesi teknik tekstil alanında ünümüzdeki yıllarda da gücümüzü arttırarak devam ettirmenin önemli noktalarından biri olacaktır.
Bursa’da faaliyet gösterdiğimiz ayrıca şanslıyız çünkü Bursa tekstilin merkezi konumunda. A’dan Z’ye ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir fonksiyonel & teknik tekstil ürününü doğru firmalarla iletişim kurmanız halinde Bursa’dan temin edememe ihtimaliniz neredeyse yok denecek kadar az.
Tekstil sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi en büyük sorunlardan biri markalaşamama sorunu. Global markalarla mücadele edecek kalitede üreticilerimiz var ancak global markamız yok. Bu konunun ülkemizin stratejik planları kapsamına alınarak üzerine yoğunlaşılması gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz.

Özcan MERTYÜREK
Nurel Medikal Genel Müdürü
Firma olarak teknik tekstil alanında non wowen (dokumasız) kumaşlardan steril, tek kullanımlık ameliyat örtüsü, özel işlem seti ve cerrahi önlük üretiyoruz.
Sadece teknik tekstil alanında üretim yapıyoruz. 2020 yılında 12 milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleştirdik.
Teknik tekstil ürünleri ihracatının geçmiş yıllara göre artmasının önemli bir nedeni yürüttüğümüz ürün ve pazar geliştirme çabalarımızın sonucudur. Ekstra olarak pandemi süreci de bu artışımızı desteklemiştir. 2021 yılında geçen yılın rakamlarını geçeceğimizi umuyoruz. Aşı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla salgının kontrol altına alınma ihtimali sektörün ihracatını olumsuz etkileyecek faktörlerden olabilir. Ancak Nurel Medikal olarak Covid-19 salgınından bağımsız olan ameliyat setleri ürettiğimiz için, firmamız özelinde bir düşüş beklemiyoruz. Zira salgının bitmesi demek ertelenen ameliyatların tekrar başlaması anlamına gelir ki, bu da bizim katma değerli ürünlerimizin yer aldığı alandır.
Firmamız için ürün geliştirme bizim standart süreçlerimizdedir. 2021 yılında da yatırım ağırlığımızı kalite süreçlerimizi destekleyen laboratuvar cihaz parkımızı genişletmeye vereceğiz. Ayrıca sektörümüzün en kritik süreci olan sterilizasyon kapasitemizi büyütecek yatırımlara yöneleceğiz.
Teknik tekstil genelinde, tek kullanımlık cerrahi örtü-önlük özelinde ihracat performansımızın devamı için, hammadde fiyat istikrarını sağlayacak piyasa şartlarının sağlanması gerekiyor. Şu an tıbbi cihaz üreticisi olan bizim gibi firmaların karşı karşıya kaldığı en büyük sorun ise sektöre 'balıklama' atlayan, teknik alt yapısı olmayan, atölye mantığıyla imal ettirdikleri 'kalite' sorunu olan ürünleri, dünya piyasasına sunulmasıdır. Bu durum hem haksız rekabet hem de Türk Malı medikal malzemelere olan güvenin sarsılmasına yol açmaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kurumu'na ve belgelendirme kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir.

Numan ÇAVDAR
Zeyni Medikal Genel Müdürü
Firmamız medikal tekstil alanında steril ve non-steril cerrahi önlükler ve tek kullanımlık steril ameliyat örtü setleri imalatını yapmaktadır.
Firmamız, 2020 yılında kayıtlı ve doğrudan ihracat olarak 2 milyon dolar civarında ihracat yaptı.
Pandemi dönemi, talebin ve fiyatların artmasına yol açmıştır. Elde edilen başarı maalesef suni bir başarıdır. 2021 yılında alandaki Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı, kalite belgeleri olan firmaların başarısı devam edebilir. Fakat merdiven altı tabir edilen firmalar ortadan yok olacaktır.
Firmamız ihtiyaca göre çalışmalar yapmaktadır. Bu alanda uzman hekimlerin ve sağlık çalışanların görüşlerine uygun çalışmalarımız yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir.
Bu alanda ihracat başarısının olması için devletin sıkı kontrolü şarttır. Devletimizin gerçek üreticilere destek vermesi gerekmektedir. Bunu yaparken o işi yapan ve yapacak kişilerin bu alandaki tecrübesi esas alınmalıdır.
Merdiven altı üretim haricinde Bursa’da medikal üretim yapan 4 tane firma vardır. Bu firmalarda Sağlık Bakanlığı’nın izni dahilinde esaslara uygun olarak üretim yapmaktadır. Bursa için başarılı buluyorum
Pandemi döneminde önümüze gelen büyük fırsatları para kazanma hırsıyla bir kenara atan bir grubun içerisinde mücadele etmek zorunda kaldık. Halen de maalesef mücadelemiz devam etmektedir. Yapılan ürünler non-sterilde olsa sadece tekstil malzemesi değildir. Tıbbi cihaz tabir edilen kapsam içerisindedir. Üretilen malzemelerin sağlık bakanlığına kayıtlı ve belgeli olması şarttır. Fakat denetimsizlikten dolayı Türkiye’nin önüne açılan kapı yakınlarda tekrar Çin Halk Cumhuriyeti pazarına doğru kayacaktır. İhracat sadece ticaret değildir. Milli meseledir. İhracat yapılan her ürün bizim yurtdışındaki aynamız olacaktır. Kalitesiz ve uygun olmayan mallar ülkemizin itibarına vurulan büyük darbedir. Bu sebeple üretim ve ihracat yapan her firmanın kanunların öngördüğü şartlara göre çalışması ve üretmesi gerekmektedir. Bunu yapamazsak; pandemi bittiğinde maalesef 2020 yılındaki başarının, neden başarılıya döndüğünü araştıracaklardır.

Ali KAREN
Polteks YK Başkanı
Polteks teknik tekstil sektörüne değişik kullanım alanları için silindirler üretmekle beraber şu makine çeşitlerini de üreterek sektöre destek vermektedir; termobonding kalender makinesi, kauçuk blanketli/keçeli tuşe kalender makinesi, kaplama hattı kalenderi ve özel fikse makineleri.
İhracat rakamları pandemiden dolayı düşük olmasına rağmen firmamızın ihracat oranı %15 civarındadır.
Teknik tekstildeki ihracat başarısı birçok faktöre bağlıdır; dış tanıtımların artırılması, üretime yeni yatırımlar yapılması, devletin dış ticaret desteklerini artırması , sürdürülebilir kalitede ürün üretilmesi bu faktörlerin en başında gelenlerdir. Bursa büyük bir tekstil şehridir. Türkiye'de en çok iyileştirme ve Ar-Ge yapan, teknik çalışmalar yapan, değişik projeler yürüten firmalar kentimizde faaliyet göstermektedir. Bu çalışmalarıyla firmalar aynı zamanda ülkenin ihracatını artırmaya yardımcı olmaktadır. Bizler de Polteks olarak bu alandaki üretimlerimizle, sektöre özel çözümler sunarak, firmalara destek oluyoruz.

Prof. Dr. Erhan Kenan Çeven
BUÜ Tekstil Müh. Böl. Bşk. Yrd.
Teknik tekstilin 2020 yılında elde etmiş olduğu ihracat başarısının sebeplerini; Tekstil firmalarının yüksek teknoloji isteyen yatırımlara hız vermesi nedeni ile katma değerli ihracata imza atması, tekstil sektörünün gelişmiş makine, teknoloji altyapısı ve insan kaynağı ile birlikte sektör ihtiyaç analizlerini etkin ve doğru şekilde yapması ve hızlı aksiyon alması, tekstil sektöründe küresel pandemi kaynaklı olarak medikal tekstillere olan farkındalığın gelişmesi ve toruyucu tekstil ürünleri (antistatik, antimanyetik, antibakteriyel, antiviral, güç tutuşur, UV koruyucu vb.) ve aktif spor giyim ürünlerine (terletmeyen, nefes alabilir, su geçirmeyen ve ısıl geçirgenlik özellikleri geliştirilmiş vb.) olan ilginin artması şeklinde sıralanabilir. Türkiye’nin teknik tekstil ihracatı, 2020 yılı Ocak-Aralık döneminde yüzde 76 artarak 3 milyar dolara ulaştı. Bu başarının 2021 yılında da devam edeceğini düşünüyor ve Bursa ve Türkiye’de faaliyet gösteren tekstil firmalarının her geçen gün gelişen ve ihracatta ürün kg fiyatı 20 dolara kadar çıkan (tekstil ve hammadde ihracat kg fiyatının yaklaşık 5 katı) teknik tekstil alanında yatırımlarına hız vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Tekstil firmaları tarafından teknik tekstilde yer alan 12 alt ürün grubuna (tıbbi, koruyucu, spor, giyim, ev, inşaat, tarım ,jeotekstil, çevre, endüstriyel, ambalaj, taşımacılık tekstilleri) ait gelişim ve trend analizlerinin doğru bir şekilde yapılması, uluslararası fuarlara katılım sağlanarak olası işbirliklerinin arttırılması, firmaların üretim altyapılarını yenilemek için ileri teknolojilere sahip yatırımlarına devam etmeleri, ithal ikamesini minimuma indirmek için hammadde tedariğini yerli ve milli kaynaklardan sağlamaları ve herşeyden önce yetişmiş (yüksek lisans ve doktora yapmış) insan kaynağının tekstil sektöründe istihdamının önünü açacak vizyona sahip olmaları gerekmektedir. Bu hususlarda ilerleme sağlayabilmek için 5746 Sayılı “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” ile Ar-Ge ve yenilik projeleri yürütmek amacıyla sermaye şirketleri tarafından kurulmuş ve işletmenin organizasyonel yapısından ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş “Ar-Ge Merkezi”olarak tanımlanan yapıları bünyelerinde bulundurmaları esastır.
Türkiye İhracatında 2.lik elde etme başarısını gösteren Bursa firmaları, teknik tekstil alanında da benzer bir performans sergilemektedir. Özellikle 2020 Mart ayından itibaren pandemi kaynaklı olarak tıbbi tekstillere yönelik yoğun talebi karşılamak için çok hızlı bir şekilde tepki veren Bursa firmaları bu alanda maske, önlük gibi koruyucu tekstillerin üretimi için yatırım teşvikleri almış ve ihracat pastasından önemli bir pay alma başarısı göstermişlerdir. Bursa tekstil sanayisinde yüksek katma değerli ve fonksiyonel ürünler, rekabet gücünün önemli bir öğesi olarak karşımıza çıkmakta olup Bursalı firmaların bu alandaki başarısını sürdürebilir kılması için Üniversite-Sanayi İşbirliğine yönelik olarak Tübitak ve Üniversite destekli projelere önem vermeleri ve doktoralı tekstil mühendisi istihdamını arttırmaları gerektiği kanaatindeyim.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51