banner6

Tarımda akıllı makinalar

BURTARIM 2019 ve Bursa 12. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarları, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 250 bin ziyaretçi hedefi ile kapılarını açtı.

Gündem 14.10.2019, 21:00 14.10.2019, 21:00
Tarımda akıllı makinalar
BURTARIM 2019 ve Bursa 12. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarları, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 250 bin ziyaretçi hedefi ile kapılarını açtı. 14 ülkeden 285 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile traktörden tohuma, hayvancılık ekipmanlarından sulama sistemlerine, tarımsal mekanizasyondan zirai ilaçlama yöntemlerine kadar birçok ürün sergilendi.

Çiftçi, daha iyi üretim, üretim hızlılığı, üretimdeki maliyeti düşürmek ve verimliliği arttırmak istediğini ifade etti. Görüşlerde, insan gücü ile değil de, artık herkesin makineleşmek istediği izlenimi var. ‘Rekabetçi bir politika var' diyen tarım makinalarının temsilcileri, iş makinalarının bile tarıma dönüşmeye başladığını ifade etti.

5 salon ve açık alanda toplam 52 bin m2'de gerçekleşen fuarlar, 55 ülkeden organize edilen iş insanlarını, yurt içinden ise 80'e yakın ilden gelmeye başlayan sektör temsilcilerini ağırladı.
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Ülkemiz ekonomisinin temel taşlarından olan tarım ve hayvancılık sektörünü oluşturduğumuz platform ile bir araya getirdik. Fiyatları 50 bin liradan 2 buçuk milyon TL'ye kadar değişen traktörler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.
Kurulan ve kurulacak iş bağlantılarının bölge ve ülke ekonomisine, traktör ve tarımsal mekanizasyon satışlarına katkı sağlamasını, yaratılacak iş hacmi ile ülke ve bölge ekonomisine güç katmasını bekliyoruz.
Fuarların, aynı zamanda ülkemizin tarım ve hayvancılık sektöründe yeni bir bakış açışı kazandırması açışından önemli bir etken olduğunu görüyoruz.
Her yıl büyüyen katılımcı ve ziyaretçi sayısı da bunu destekler nitelikte. Modern tarımın tüm süreçlerinin yer aldığı fuarlar, sektörün tüm bakışlarının Bursa'ya çevrilmesini sağlayacakdedi.
Katılımcı firmaların pazarlama faaliyetlerini geliştirmek, çiftçileri yeni teknolojiler ile buluşturarak verimliliklerini arttırmak ve nihayet ülke ihracatının artmasına katkı sağlamak amacı ile Avrupa'dan Asya'ya, Ortadoğu'dan Kafkaslara kadar geniş coğrafyadan alım heyetleri organize edildi.
Kıtalar arası köprüleri kuran Fuarlar, Tüyap yurtdışı ofislerinin etkili çalışmaları ile; Bulgaristan, Cezayir, Çin, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Gana, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mali, Mısır, Moldova, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemen ve Yunanistan başta olmak üzere 55'in üzerinde fazla ülkeden organize edilen 1000'in üzerinde iş insanına ev sahipliği yapıyor.
Fuarlar; Tüyap Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Bursa Ticaret Borsası, Bursa Ziraat Odaları, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin değerli destekleri alınarak, Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) işbirliği ile hazırlanmaktadır.

TARIM EKİPMANLARI AR-GE'YE YÖNELDİ
Hızlı teknolojik gelişmeler tarım işletmeciliğini yeni bir seviyeye taşıdı. Türk çiftçisinin yanı sıra dünya çiftçisine de değer katan firmalar, otomasyona yöneldi.Tarımda çiftçi makineleşmeye önem veriyor. Çiftçi, daha iyi üretim, üretim hızlılığı, üretimdeki maliyeti düşürmek ve verimliliği arttırmak istediğini ifade ediyor. Görüşlerde, insan gücü ile değil de artık herkes makineleşmek istiyor. 'Rekabetçi bir politika var' diyen tarım makinalarının temsilcileri, iş makinaların bile tarıma dönüşmeye başladığını ifade ettiler. Endüstri 4.0' a ayak udurmalıyız diyen tarım ekipman firmaları temsilcileri, makineleşmenin avantajlarını anlatarak çiftçinn çözüm ortağı olduklarının altını çizdiler. 'Çiftçinin verimliliği bizi güçlendiriyor' diyen firmalar devletin çiftçiye teşviklerinin çok olduğunu belirttiler.Tarım sektörünün nabzını tutan firmalardan edindiğim bilgiler ışığında, özellikle iletişim teknolojilerindeki gelişmeler tarımı ve tarım teknolojilerini de etkilemiş ve daha akıllı tarım ve makine sistemlerini ortaya çıkardığı yönünde. Tarım sektöründe faaliyet gösteren firmaları ve çiftçileri yakından ilgilendiren tarım teknolojileri her geçen gün gelişmeye devam ediyor.
Akıllı tarım çözümlerine yön veren tarım teknolojilerinde yapılan çalışmalar, güçlü ekipmanlara entegre olup tarım sektründeki firmaları ve çifçiyi yakından takip edilmesini sağlıyor. Çiftçinin makineleşmeye yöneldiğini ifade eden sektör temsilcileri, üreticinin tarımsal makine sayısını arttırdığını ifade etti. Gözlemlerimde ise, çiftçinin otomasyona yönelik çalışan makine kullanımına ağırlık verdiğini, bu alanda makine kullanımının hızla arttığını ve insan veya hayvan gücüyle iş gören makinelerin kullanımını azalttığı izlenimini de edindim.
Tarımsal mekanizasyonun temel amacının kullanılan gücün verimini artırarak yapılan işin maliyetini düşürmek olduğunu belirten temsilciler, yapılan iş için sarf edilen zamanın azaltılması ve elde edilen verimin artırılması ancak tarımsal mekanizasyonun gelişimiyle mümkün olabileceğini söylediler. Firmaların, modern üretim teknolojilerini kullanarak üretim yapabilen firmalar karşısında rekabet şanslarını devam ettirebilmek ve sürekli üretim içinde bulunabilmek için ihtiyacı olan gerekli tarım alet ve makine ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiği de izlenimlerim içinde oldu.
Görüşler, tarımda çiftçinin otomasyona yöneldiğinde birleşti. İşte görüşlerin devamı...

Güven Çetin – Fimaks Makina
Traktör pazarı daralıyor, yüzde 60-70 oranlarına düştü. Daralan pazar ekipman satışlarımızı da etkiledi. Çiftçiye devlet destekleri devam ediyor.Mekanizasyon kısmında geçmiş senelere göre artış var. Hibe başvurularına destek çıkarsa, yıl sonunda toparlanma olacağını düşünüyorum.

Burak Uzun- Uzun Group
Tarım ve hayvancılık sektörü ilerleme kaydetmiyor.Ekonomik sorunlardan dolayı çiftçi mutlu değil. Girdi maliyetleri ciddi anlamda arttı, hayvan fiyatlarında artışları göremiyoruz. Yüksek döviz kuru hammaddelere yüzde 70 oranında zarar verdi.


Mete Has - Massey Ferguson Ülke Satış Müdürü
Hükümetimizin açıkladığı destekler, banka faizlerindeki gerileme çiftçinin kredilerine de yansıdığı için özel kampanyalarla neredeyse bir yıl ödemeli yüzde 0,42'ye kadar faizi düşürebilecek duruma desteklerle geldik. Bu bizi çok mutlu edecek bir şey. Bundan önce faizlerin neredeyse 4-5 kat yüksek olduğu bir yıl yaşamıştık. Ona rağmen pazar bu kadar etkilenmemişti. O yüzden 2019'da bu sene istenen, beklenen en azından kendini daralmaya karşı ayarlayan bir pazar olacağını öngörüyoruz. Sektör olarak 2020'den daha umutluyuz.Bu yıl, 405 beygirlik, maksimum güce sahip 8740S ile fuardayız. Çevre dostu, Avrupa ve dünyanın her yerinde uygulanan emisyon standartlarına uygun motora sahip. Traktörün içinde yok yok. Uydu sisteminden kendi kendine otomatik sürüş özelliğine, havalı kabinden otomatik klimasına kadar her şey var. Fiyat olarak da şu anki kur seviyesiyle 1,5 milyon lirayı buluyor.

Hasan Çağlar – Kadıoğlu Makina
Son yıllarda traktör pazarında olduğu gibi tarım makinalarında da ciddi düşüşler var. İç pazarda daralma var. İç piyasadaki daralmayı ihracatla kapatıyoruz. Özellikle tarım sanayi sektörü ivme aldı. Her yıl belirli kademelerle yükselerek ilerliyor.

Serdar Oruç – Bursa Tarım
Ekonomik açıdan sıkıntılarımız var. Çiftçi kazançlarının sorgulanması lazım. Ekonomik dengeler yeterli değil. En büyük sıkıntı üreticilerin ürünleri kabul görmüyor. Çiftçi arayış içerisine giremiyor. Maddi açıdan kazanç sağlayamadığı için böyle bir kısır döngü var. Çiftçilerden ziyade kurumsal yatırımcılar ve yurtdışı talepleri daha önemli hale geliyor.

Orhan Yüksel - Yüksan Tarım Makinaları
Tarım teknolojilerinde firmalar ekonomik yönden çok iyi noktalara gelemedikleri için Ar-Ge'lerini zayıflatmış durumdalar. Çiftçi tarım makinalarında ürününü seçerken daha fonksiyonel makinalara yönelmesi lazım. Verimliliğin yolu modern üretim tekniklerinden geçiyor.

Jiri Velharticky - TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
TürkTraktör olarak verimli topraklarıyla Türkiye'nin önemli tarım şehirlerinden biri olan Bursa'da yeni traktörlerimizi ilk kez çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Onlara sunduğumuz katma değerli ürün ve hizmetleri benimseyip yenilikçi çalışmalarımıza gösterdikleri yoğun ilgiyi görmek bizim için gurur verici. Bu güçlü miras ile her zaman fark yaratan ve modern tarım tekniklerini içeren teknolojik gelişmelere imza atmayı bir öncelik olarak görüyoruz.

Mesut Ergene – Ergene Fidancılık
En büyük sıkıntımız küçük arazilerde üretim yapmak. Endüstriyel ve uluslararası bazda düşünmediğimiz hiç bir ürün para kazandırmaz. Malesef çiftçimiz henüz bunun farkında değil. Bilinçli tarım yapılmıyor. Pazar arayışına girmediğimiz, tanıtımlarımızı iyi yapmadığımız sürece ilerleyemeyiz.


Ersin Akaydın - KIAJEN
Çiftçinin alım gücü zayıf. Malesef çiftçi ürettiği üründen de de para kazanamıyor. Tarım sektörü bizim için itici bir güç. Tarım sektöründeki karamsar hava jeneratör alımlarını ciddi anlamda etkiledi. Satışlarımız yüzde 20'lere kadar düştü. Motor gruplarımızın hepsi ithal olduğu için dolarla çalışıyoruz.

Öncel Sağım Sistem Parçaları & Hayvancılık Ekipmanları
Süt sağım makinalarının ve sağım sistemlerinin yedek parçalarını ve hayvancılık ekipmanlarını, gün geçtikçe gelişen, değişen sektörün ihtiyaçlarına ve gıdaya uygun hammaddeler kullanarak üretmekteyiz. Türk Çiftçisi tarafından ve yurtdışında kaliteden taviz vermeyen bir firma olarak birçok ülkeye ihracat yapıyoruz.

Tuncay Akar – Akar Tarım
Fiyatlar tavan yapmış vaziyette, çok alım gücü olduğunu düşünmüyorum. Ekipman anlamında pazara yansıyor. Malesef üretmeden tüketiyoruz. Tarım bilinçsiz yapılıyor. Bilinçli tarım yapmak gerekiyor. Zirai yönden insanlar örgütlenmeli. Dövizdeki dalgalanma hammaddeye yansıdı.

Ozan Coşartekin - Argünsan
Türkiye pazarına göre yurtdışı pazarı daha iyi.Türkiye'de tarım makineleri oldukça üst seviyelere doğru gidiyor. Çiftçinin ekonomiye dayalı gücü düşük olduğu için üreten firmaları geriye doğru götürüyor. Çiftçi ekipmanını kuvvetlendirmek istiyor. Teknoloji olarak baktığınızda Avrupa'ya kıyasla farklı ürünler var.

Serkan Karaca – Sezer Sağım Teknolojileri
Tarım teknolojileri, otomasyona doğru gidiyor. Dövize ve ithal girdilere bağlı bir sektör. Üretim maliyetlerinin artması çiftçiyi zorladı. Şu anda çiftçi yatırımlarını beklemeye aldı. Alım gücü olmadığı için ekipmanını yenileyemiyor. Bu durgun dönemde özellikle dış pazara ağırlık verdik.

Sayı: 1220 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51