banner6

Sanayide çarklar hızlandı

Sanayi üretiminde son aylarda yaşanan artış Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin tüketim rakamlarına da yansıdı. Bursa’nın üç büyük OSB’sinde elektrik, su, doğalgaz tüketimleri nisan ayına kıyasla ortalama iki kat artış gösterdi.

Gündem 21.09.2020, 13:19 21.09.2020, 13:19
Sanayide çarklar hızlandı

Sanayi üretiminde son aylarda yaşanan artış Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin tüketim rakamlarına da yansıdı. Bursa’nın üç büyük OSB’sinde elektrik, su, doğalgaz tüketimleri nisan ayına kıyasla ortalama iki kat artış gösterdi.

Sanayi üretiminin pandemi etkisiyle nisan ayında düştüğünü, normalleşme ile birlikte mayıs ve haziran aylarında artışa geçtiğini ifade eden iş dünyası temsilcileri, sanayi üretimindeki artışı değerlendirdiler.

Sanayi üretiminde temmuzda aylık yüzde 8,4, yıllık bazda ise yüzde 4,4 artan endeks, iş dünyasında memnuniyet yarattı. Türkiye’de salgının pik yaptığı nisan ayında 78,1’e kadar gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, mayısta 92,9, haziranda 109,5 ve temmuz ayında 118,7 seviyesine yükseldi. Böylece endeks, yurt içinde ilk vakanın görüldüğü mart ayındaki 112,6 seviyesini geçmiş oldu.

 

Bursa OSB YK Başkanı

Hüseyin DURMAZ

Tüm dünyayı saran, hayatın doğal akışını değiştiren koronavirüs pandemisi global anlamda ülke ekonomilerini de etkiliyor. Ülkemizde ise zamanında alınan doğru ekonomik tedbirler ile bunların kararlılıkla uygulanması sonucu, Nisan ayında yoğun olarak hissedilen kayıplar Haziran ayı itibariyle normalleşme sürecinde eski seviyelerine gelmeye başladı. Nitekim bunu ikinci çeyrek büyüme oranlarında çok net görebiliyoruz. Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde ekonomi yüzde 30-35’ler düzeyinde küçülürken bu etkilenme bizde yüzde 10 seviyesinde kaldı.

Bir başka önemli gösterge de üretimde çarkların Mayıs ayından itibaren her ay daha hızlı dönmeye başlaması. Üretimde önemli girdiler arasında yer alan elektrik, su ve doğalgaz tüketimlerinden örnek verecek olursam; Bursa OSB’de Nisan ayına göre Temmuz ayında elektrik tüketimi yüzde 146, su tüketimi yüzde 177 ve doğalgaz tüketimi de yüzde 92 oranında artmıştır. Bu artış temmuz ayındaki sanayi üretimine de yansımış ve ülkemiz temmuz ayı itibariyle dünyada sanayi üretimi en çok artan üçüncü ülke olmuştur. Sanayicimiz işinin başında üretmeye, istihdama ve ihracata durmadan devam etmektedir.

 

NOSAB YK Başkanı Erol GÜLMEZ

Nisan ayında zaten otomotiv sektörü kapalıydı. NOSAB özelinde elektrik tüketimine baktığımızda yüzde 50-52 arasında bir küçülmemiz vardı. Dolayısıyla bu rakamlar, yüzde elli küçülen ekonominin normale döndüğünü gösteriyor. Bu veriler mutluluk verici ancak Covid-19’da ikinci dalgaya yakalanmamız lazım, çünkü ekonomimizin bunu taşıyacak bir gücü yok.

 

Kayapa OSB YK

Başkanı Yalçın TOY

Haftaya güzel bir gelişmeyle başladık. Tünelin ucunda görülen ışık belirginleşmeye başladı. Bu gelişmeler memnuniyet verici ancak bunun sürdürülebilirliği de çok önemli. Özellikle siyasi istikrarın da önemli olduğunun altını çizmek isterim.

 

MÜSİAD Bursa Şube

Başkanı Nihat ALPAY

Mart ayının ortalarında salgınla ilgili tedbirlerin zirveye çıktığı dönemden bu yana 6 ay geçti. İlk 3 ayda sert tedbirlerden dolayı tabiatıyla ekonomide bir daralma oldu ancak hazirandan bu yana tedbirlerin peyderpey gevşetilmesiyle hızlı bir toparlanma dönemine girdik. Bunun başında da sanayi üretimi geliyor. Bizim elastik üretim yapımız ve hedef ihracat pazarlarına yakın olmamızdan kaynaklanan dinamik bir yapımız var. Bunun da tesiriyle bu rakamlar şaşırtıcı değil. Bizler sahada olarak bu rakamları müşahede ettik. Yılın bitmesine 3,5 ay kaldı. Ümit ederiz ki ülkemizde tekrar kısıtlamaları getirecek ikinci bir dalga olmaması halinde hızlı toparlanma devam edecektir.

 

TÜGİAD Bursa Şube Başkanı

Ersoy TABAKLAR

Ekonomideki normalleşmenin üretime etkisi, Temmuz ayı sanayi üretim endeksine de yansımış durumda. Sanayi üretim endeksi, Covid-19 salgın sürecinde normalleşme sonrası yakaladığı ivmeyi temmuz ayındaki yüzde 8,4’lük artışla sürdürdü. Bu rakamlar memnuniyet vericidir ancak sürekliliğin olması gerektiğini de belirtmeliyiz.

 

HOSAB YK Başkanı

Ömer Faruk KORUN

Pandemi döneminin ilk ayları olan Mart ve Nisan aylarında bölgelerimizde yavaşlayan ekonomik aktivite, haziran ayı sonrası ile birlikte artış eğilimine girmiştir. Nitekim sanayi üretiminin öncü göstergelerinden gördüğümüz elektrik, su ve doğalgaz tüketimleri gibi üretim girdisi olan verilerden biz ekonomik aktivitenin seyrini önceden görebiliyoruz.

Ardından açıklanan sanayi üretim endeksi, kapasite kullanımı, ekonomik büyüme gibi verilerle bizdeki tüketim artışları verilerinin paralel seyrettiğini gözlemliyoruz.

Bu kapsamda sanayi üretim endeksinin Temmuz ayından itibaren pozitif yönde gelişimi memnuniyet vericidir. Ancak unutmamak lazım ki, önümüzde yine zorlu bir sonbahar ve kış dönemi var. Bu dönemi hem pandemi açısından hem de ekonomik kayıplar açısından az hasarlı atlatmak çok önemlidir.

Verilerde iyileşme ve toparlanmalar memnuniyet vericidir. Ancak 2020 yılı için yaptığımız projeksiyonları yakalamaktan halen uzaktayız. Bu unutulmamalıdır.

 

DOSAB YK Başkanı

Ersan ÖZSOY

Son yıllarda ABD-Çin eksenli ticaret savaşlarının kırılgan hale getirdiği dünya ekonomisinde ve Türkiye ekonomisinde 2020 yılının uzun vadeli bir toparlanma döneminin ilk aşaması olmasını bekliyorduk. Ancak işler hiç de beklediğimiz gibi gitmedi. Mart ayında patlak veren yeni tip koronavirüs salgını, ekonomik ve sosyal alanlarda tam anlamıyla bir küresel kilitlenmeye yol açıp tüm iyimser senaryoların boşa çıkmasına yol açtı. Ekonominin arz tarafındaki üretim süreçleri salgının zirve noktasına ulaştığı dönemlerde sosyal mesafe kuralları ve uluslararası tedarik zincirlerindeki aksamalar nedeniyle yavaşladı ya da kesintiye uğradı. Küresel salgın ortamında dünya ekonomisinin hem arz hem de talep tarafında eşzamanlı bir daralma yaşanması, birçok ülkede 1929 Küresel Buhranı gibi sistemik kriz durumlarında bile yaşanmayan çapta sosyo-ekonomik tahribat yaşanmasına zemin hazırladı. Ülke olarak bizler de bu tür sonuçlarla karşı karşıyayız.

Yeni dönemde yeni yapısal dinamikler değişip yerleşene kadar uzun vadeli projeksiyonlarda bulunmak oldukça zor. Ancak Haziran ayından itibaren sanayi üretiminde bir toparlanma yaşadığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. DOSAB’da da enerji tüketimlerinde artış firmalarımızın ekonomik aktivitesindeki artışın bir göstergesidir. Bu artışın istikrarlı bir şekilde sürmesi en büyük temennimizdir.

 

Uludağ OSB YK Başkanı

Yunus AYDIN

Pandeminin azalması sonrası haziranda atılan normalleşme adımlarının olumlu etkisi yaşandı. İç pazardaki talep artışının yanı sıra ihracat pazarlarında başlayan toparlanma ile birçok sektörde kapasite kullanım oranlarını yukarı çekti. Kamu bankaları öncülüğünde kredi genişlemesinin yarattığı olumlu etki sanayi üretimindeki artışta belirleyici oldu. İş dünyası üretmeye, çarklar dönmeye devam ediyor. Burada üzerinde durmamız gereken durum iyileşmedeki devamlılık ve sürdürülebilirlik olmalıdır. Ümit ederiz ki ülkemizde tekrar kısıtlamaları getirecek ikinci bir dalga olmaması halinde hızlı toparlanma devam edecek olup pandemi öncesi 2020 yıl başında yapmış olduğumuz hedeflere ulaşacağız.

 

TÜMSİAD Bursa Başkanı

Kemal ŞERBETÇİOĞLU

Salgının en ciddi etkilerinin görüldüğü nisan ayında doğal olarak gerileyen sanayi üretim endeksi, üst üste 3 aylık toparlanmanın ardından tırmanışa geçti. Sanayi üretimindeki bu olumlu tablo iş dünyasına moral ve umut oluyor. Hükümetimizin özellikle reel sektöre yönelik almış olduğu tedbirler ve sanayicilerimizin aldığı sorumluluklar ülkemizin enerjisini ve dinamizmini ortaya koyuyor ve diğer ülkelerden pozitif ayrılmaya devam ediyor. Pandemi sürecinden en az etkilenen ve tüm süreçlerin başarılı bir şekilde yönetildiği ülkemizde, üretimin üçüncü çeyrekte daha başarılı bir noktaya geleceğine olan inancımız tamdır.

 

İMSİAD YK Başkanı

Mustafa ANDIÇ

Faiz indirimleri neticesinde konut satışlarının artması, satılan dairelerin yerine yenilerinin yapılmaya başlanması haliyle inşaat sektörünü ve inşaata dayalı sanayi üretimini de arttırdı. Sektörümüzün ülke ekonomisine yaptığı katkının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun devamı ve sürekliliği için gayret içerisindeyiz.

 

BEKSİAD YK Başkanı

Ömer YILDIZ

Dünyayı etkisi altına alan salgının etkileri devam ederken ekonomideki olumlu sinyaller umut veriyor. İş dünyası olarak bizler zaten işimizin başındayız, üretiyoruz, moralimiz iyi.  Tabi bunu sürdürülebilir hale getirmek çok önemli, bunun için de gayret gösteriyoruz. Birlik beraberlik içerisinde bu sıkıntılı dönemi atlatacağımıza olan inancımız tam. Bunun ilk belirtilerini de sanayi üretim endeksinden görebiliyoruz.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51