banner6

Otomotivin üç boyutlu fuarı başladı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, pandemi döneminde katma değerli ihracatın artırılması yolunda düzenlediği dijital etkinliklere yenisini ekledi. Türkiye’nin otomotiv sektöründe ilk üç boyutlu dijital otomotiv fuarı olan Auto Expo Türkiye 2020, 63 ülkeden 300’ü aşkın ziyaretçinin katılımıyla açıldı.

Gündem 14.12.2020, 20:20 14.12.2020, 20:20
Otomotivin üç boyutlu fuarı başladı
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, pandemi döneminde katma değerli ihracatın artırılması yolunda düzenlediği dijital etkinliklere yenisini ekledi. Türkiye’nin otomotiv sektöründe ilk üç boyutlu dijital otomotiv fuarı olan Auto Expo Türkiye 2020, 63 ülkeden 300’ü aşkın ziyaretçinin katılımıyla açıldı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), pandemi döneminde katma değerli ihracatın artırılması yolunda düzenlediği dijital etkinliklere bir yenisini daha ekledi. OİB, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonu ve Automechanika İstanbul’un desteğiyle Türkiye’nin otomotiv sektöründe ilk üç boyutlu dijital otomotiv fuarı olan Auto Expo Türkiye 2020’nin açılışını gerçekleştirdi. Online açılış töreni, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ev sahipliğinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katılımıyla yapıldı. 63 ülkeden 300’ü aşkın ziyaretçinin katılımıyla açılan fuarda, Türkiye’nin önde gelen 55 otomotiv ana ve tedarik sanayi firması üç boyutlu ürünlerini sergiliyor.
Çelik: “Bu yıl üst üste 15. şampiyonluğa ulaşacağız”
Auto Expo 2020 Dijital Fuarı’nın açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Türkiye ihracatının 14 yıldır lider sektörü otomotiv endüstrisi olarak 2019 yılında 30,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ve son üç yılda 30 milyar dolarlık ihracat ortalaması yakaladıklarını söyledi. Baran Çelik “Haziran ayı ile birlikte toparlanma başlasa da ihracat hedefimizi 25 milyar dolar olarak revize ettik. Yılın ilk 11 ayında ise 22,75 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılı hedeflediğimiz 25 milyar doların biraz üzerinde bir rakam ile kapatacağımızı düşünüyoruz. Böylece üst üste 15. ihracat şampiyonluğuna ulaşmış olacağız” diye konuştu. Otomotiv endüstrisinin üretim kapasitesinin de 2 milyon adedi aştığını belirten Baran Çelik “Türkiye’deki otomotiv ana ve tedarik sanayi yüksek üretim kalitesi ile başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyaya ihracat yapabilecek kapasite ve seviyede. 2021 yılı ile birlikte hedefimiz tekrar yükselişe geçerek, tüm kategorilerde pandemi öncesi rakamlara dönmek olacak” dedi.

Pekcan: “Otomoti ve doğru ve stratejik biçimde desteğimiz sürecek”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan konuşmasında, “İhracatçılarımız bu sayede 6 bin ikili iş görüşmesi imkânı elde etti. Pandemi nedeniyle bu dönemde temassız ticaretten kolay ihracat platformuna, Eximbank desteklerine kadar ihracatçılarımızın yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Yine Bakanlık olarak özellikle otomotiv, savunma, makine ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren şirketleri desteklemeyi amaçlıyoruz.
Dış pazarlarda sağlanacak rahatlamalar ve yoğun gayretle arzu edilen seviyelere en kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum. Otomotiv sektörümüzü en doğru ve en stratejik biçimde desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
TİM Başkanı İsmail Gülle de pandeminin olumsuz etkisine karşın ihracatın kısa sürede toparlandığını ve eylül-ekim gibi artışlar kaydedildiğini söyledi. Gülle, “Üçüncü çeyrekte ihracatını artıran 4 ülkeden biriyiz. Yeni ekonomik program doğrultusunda 2020 yılı için revize edilen 165,9 milyar dolarlık rakamı geçeceğimize inanıyoruz. 2021 yılı için küresel ticarette yüzde 7 daralma bekleniyor. Bu durumdan etkilenecek sektörlerin başında da otomotiv geliyor. Otomotiv, pazar daralmalarının başladığı kasımda da ihracattaki başarı ivmesini sürdürdü. Bu başarı ivmesini, yeni iş fırsatları yaratarak devam ettireceğine ve Auto Expo 2020’nin de otomotivin pazarlamasına güç katacağına inanıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51