banner34

banner50

banner6

OSB'lerde yatırım da istihdam da arttı

OSB’lerde yatırım da istihdam da arttı

Gündem 09.03.2020, 21:00 09.03.2020, 21:00
OSB'lerde yatırım da istihdam da arttı
Organize Sanayi Bölgelerinde üretimlerine devam eden sanayiciler, sanayide çarkların dönmeye devam ettiğinin altını çizdi. Organize Sanayi Bölgelerinde istihdam ve yeni faaliyete geçen firmalar değerlendirmesine göre Bursa, bir önceki yıla göre artış yaşadı. 2019 yılı Ocak ayında 2.984 olan firma sayısı 139 adet artışla 2003 adede, 185.170 olan çalışan sayısı da 5.850 kişi artışla 191.020’ye yükseldi.

Türkiye ekonomisinin lokomatifi olan sanayi yatırımları OSB’lerde kendini göstemeye devam ediyor.
Sanayi ve Teknoloji Bursa İl Müdürlüğünden aldığım verilere göre, Ülkemizde 332 OSB bulunmaktadır. Bursa, 17 adet Karma ve İhtisas OSB ile ilk sıradadır. 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu kapsamında ilimizde 13’ü Karma, 3’ü İhtisas ve 1’i Karma-İhtisas olmak üzere Tüzel kişilik kazanmış toplam 17 Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.
Organize Sanayi Bölgeleri’nde istihdam ve yeni faaliyete geçen firmalar değerlendirmesine göre, bir önceki yıla göre artış yaşandı.
2019 yılı Ocak ayında 2.984 olan firma sayısı 139 adet artışla 2003 adede, 185.170 olan çalışan sayısı da 5.850 kişi artışla 191.020’ye yükseldi. Genel toplam doluluk oranı yüzde 73,19’dur.
17 OSB’de toplam 2.003 firma faaliyet göstermektedir. Sektörel dağılıma göre ilk sırada 802 firma ile Tekstil, ikinci sırada 297 firma ile Otomotiv ve Yan Sanayi, üçüncü sırada 177 firma ile Metal Sektörü yer almaktadır.
17 OSB’de toplam 191.020 çalışan bulunmaktadır. İstihdamda ilk sırayı 61.301 çalışan ile Otomotiv-Yan Sanayi, ikinci sırayı 57.723 çalışan ileTekstil, üçüncü sırayı 12.799 çalışan ile Metal sektörü almaktadır.
Tüm verileri değerlendirdiğimizde, zorlu geçen bir yılın ardından, sanayi çarklarının yavaşladığı noktada, Bursa sanayisinin çarklarının devam ettiğini gösteriyor. Döviz kurlarındaki yükseliş, hammadde fiyatlarındaki artış ve piyasaların zorlu mücadelesi içerisinde Bursa sanayisi küllerinden doğmaya devam ediyor.
Dünya ekonomisine yönelik risklerin devam ettiği olumsuz gelişmelere rağmen üretim çarklarının durmadığını ifade eden sanayiciler, Organize Sanayi Bölgelerinde istihdam ve yeni faaliyete geçen firmalar değerlendirmesine göre Bursa’da bir önceki yıla göre artış yaşanmasının ekonominin büyüme eğiliminde olduğunun da bir göstergesi olduğunu vurguladılar. Organize Sanayi Bölgelerinde üretimlerine devam eden sanayiciler, sanayide çarkların dönmeye devam ettiğinin altını çizdi.  















Hüseyin Durmaz - Bursa OSB YKB
“Bursa Organize Sanayi Bölgemizde 8 yeni firmanın faaliyete geçmesi ile birlikte 2019 yılı Ocak ayında 253 olan firma sayısı,  2020 Ocak ayı itibariyle 261firmaya yükselmiştir. Bursa Organize Sanayi Bölgemizde 261 firmada  63.430 kişi çalışmaktadır. Yeni katılan firmalarımızın istihdama katkısının yanı sıra, üretime devam eden firmaların bazılarında da istihdam artışı görülmektedir. Geçen yıla kıyasla firmalarımızda ortalama % 2 istihdam artışı olduğu görülmektedir. Tüketim açısından Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin  2019 ve 2020 yıllarının ilk 2 ayının değerlendirmesine baktığımızda,  elektrik tüketiminde yüzde 9, doğalgaz tüketiminde % 7, 1. Kalite su tüketiminde % 4, proses suyu tüketiminde yüzde 9’luk artışta üretimin artarak devam ettiğinin göstergesidir.”

Erol Gülmez – NOSAB YKB
“İstihdam verilerine baktığımızda 2020 yılının başlangıcında bir ivmelenme olduğunu görüyor ve bu gelişmeyi umut verici buluyoruz. Biz doluluk oranı %95 olan bir OSB’yiz, o sebeple fabrika sayımızda afaki bir değişim olmuyor. Bölgemizden yeni yatırım alanlarına taşınan firmalar oluyor, onların yerine yeni firmalar geliyor. Enerji tüketimlerine baktığımızda da yine 2019’un sonlarından itibaren artış olduğunu anlıyoruz. Bu da üretim miktarında da artış olduğunu gösteriyor. Ancak, bu tablonun uzun vadede korunabilmesi ve sürdürülebilir olması için üreticinin devlet desteğine ihtiyacı var. İç piyasada sorun yaşayan firmaların çoğu ihracata yöneldi, o sebeple Türkiye’de iç pazarın da desteklenmesi gerekiyor. Şu an yaşanan hareketlilik 2019 yılının getirdiği ekonomik güçlükleri aşmak için henüz yeterli değil. Umarım, yılın kalanında da ekonomi gündemi olumlu gelişmelerle ilerler.”

Yalçın Toy - Kayapa OSB YKB
“Türkiye’nin ilk sanayi bölgesini kurma vizyonuna sahip olan Bursa, yeni OSB’lerle ülke hedeflerindeki öncü rolünü güçlendirmeyi sürdürüyor. Kayapa OSB, yüzde 70 doluluk oranına sahip. Aktif olarak faaliyette 103 firmayız ve 15 yeni sanayi inşaatımız devam ediyor. Bölgemiz çevreci sanayi olma yolunda sürekli gelişimini sürdürüyor. 250 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Otomotiv yan sanayi, ahşap, tekstil’in sadece dokuması, savunma sanayi, ambalaj sanayi olmak üzere sektörler faaliyet gösteriyor. Bölgede yoğun olarak, otomotiv yan sanayi, dokuma, savunma sanayi var. Çevreye duyarlı bir sanayi bölgesiyiz. Bölgemiz, 103 fabrikasıyla 5 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bölgemizde katma değeri yüksek sektörler yoğunlukta. Hedefimiz bölgede, 2023’de hiç boş yer kalmaması. Ben bu hızla 2023’de buranın tamamen dolacağını düşünüyorum.”

Yunus Aydın – Uludağ OSB YKB
“Uludağ OSB’de toplam 244 sanayi kuruluşu var. Yeni sanayi tesis inşaatlarımız devam ediyor. Uludağ OSB’nin doluluk oranı yüzde 90’lara geldi. Uludağ OSB’de yoğun olarak tekstil, makine, otomotiv, gıda, inşaat malzemeleri ve plastik sanayi var. Bölgemiz çevreci sanayi olma yolunda sürekli gelişimi sürdürüyor. Yeni yatırımların önünün açılması sonucu istihdam yaratıldı. Gürsu ve Kestel’in güçlü firmalarının Uludağ OSB içinde yer almasıyla, ciddi yatırımcıların önüde açıldı. İstihdam, büyümeyi arttırıyor ve sosyal hayatı geliştiriyor. Uludağ OSB, şehrin doğu yakasının gelişmesinin en büyük lokomatif yapısı oldu. Uludağ OSB, sadece şehrin doğu yakasının sorunlarını çözen bir bölge olmadı, şehrin doğu yakasının komple sorunlarını çözen bir proje oldu. Örnek bir modern şehirleşme örneği. Uludağ OSB ile Bursa’nın 3. büyük sanayi bölgesi haline geldik. Şu an 500 milyon dolar ihracat yapan bir bölgeyiz. 2023 yılında bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Uludağ OSB, 500 milyon dolar civarında ihracatı olan ve 20 bin çalışanı olan 244 firmanın yer aldığı bir bölgedir. 30 bin çalışanı olan bir sanayi bölgesi olma hedefindeyiz. 2019 yılının ilk yarısında tüketimde düşme görülürken, ikinci yarıda bir önceki yıla göre kendini toplama görüntüleri ortaya koydu. 2020 Ocak ayını değerlendirdiğimizde biraz daha iyiye gideceği umudu taşımaya devam ediyoruz. 2019 yılının son çeyreğinde Kestel 2’nolu bölgenin eklendiğinde rakamlarda artış olduğu gözleniyor. Fakat, bölgesel ayrıştırmayı yaptığımız zaman 2019 yılının ilk yarısında 2018 yılına göre elektrik tüketiminde düşme var. İkinci yarıda ise 2018 yılına göre kendini toplama var. 2019 yılının ilk yarısında tüketimde düşme görülürken, ikinci yarıda bir önceki yıla göre kendini toplama görüntüleri ortaya koydu.”

Levent Kalın- MKP OSB YKB
“1990 yılında kurulan ve başlangıçta 60 hektar büyüklüğü olan Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgemiz; zamanla artan parsel talebi ile bugün 233 hektar mevcut alan, 166 hektar ilave alan olmak üzere 399 hektar alana sahiptir. Mevcut alanda 61 parselde 35 faal firma ile üretim devam etmekte olup, % 57 doluluk oranına ulaşılmıştır. 10 firma inşaata başlamış veya inşaatı devam etmekte, 16 parsel boş durumdadır. Mevcut yatırımlar gıda, makine, metal, kimya, plastik, tekstil, yem vb. sektörlerden oluşmaktadır. Bölgemizde yaklaşık 1.350 kişiye istihdam yaratılmaktadır. İlave alanda yer alan sağlık ürünleri sanayiinde faaliyet gösterecek bir firmanın inşaatı devam etmektedir. Bu firmanın faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 2.850 kişiye ulaşması bekliyoruz.2019 yılında 7 firmaya 12 adet yapı ruhsatı, 3 firmaya 8 adet yapı kullanma izni ve 4 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı (yenilemeler ile birlikte) verilmiştir. 2019 yılında bölgemizde 66,5 milyon kWh elektrik enerjisi tüketilmiştir. Bu rakam 2018 yılına göre elektrik enerjisi tüketiminde yüzde 5,23 oranında artışa işaret etmektedir. Söz konusu dönemde firmalarımızın doğalgaz tüketimi ise yüzde 1 civarında azalmıştır. 2019 yılında toplam tüketim 15,7 milyon standart metreküp olmuştur. Su tüketiminde de 2019 yılında bir önceki yıla göre bir miktar azalış olmuştur. Bölgemiz, yeni gelişen bir bölge olduğu için yatırım almaya devam etmekte, dolayısıyla her geçen yıl firma sayılarımız artmaktadır. Ancak ülkemizde yatırım ortamının iyileştirilmesi, ekonomide beklentilerin olumluya dönmesi ile birlikte istihdam, büyüme ve kalkınmanın mümkün olduğunun hiçbir zaman unutulmamasını diliyoruz. Maalesef geride kalan iki yıl ekonomik aktivite anlamında beklentilerimizin altında kalmıştır. Umut ediyoruz ki, 2020 yılı ile birlikte kuvvetli ve sürdürülebilir bir toparlanma dönemine başlamış oluruz.”


Ömer Faruk Korun – HOSAB YKB
“Akçalar Organize Sanayi Bölgesinin terkin edilip 2019 yılı sonunda Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ne katılması ile birlikte; alan olarak büyüklüğümüz 210 hektarı geçmiştir. Bu bağlamda toplam sanayi parselimiz 156 adet olmuştur. Bu sanayi parsellerinden 115 adedinde üretim yapılmaktadır. Bölge genelinde 13 adet inşaat halinde olan sanayi tesisi bulunmaktadır. Bölgemizde toplamda sadece 19 adet boş sanayi parseli kalmıştır. Doluluk oranı yüzde 90’ı aşmıştır. 2008 yılında 40 dolayında olan bölgede faaliyet gösteren firma sayısı 2019 yılı Aralık ayı itibariyle 115’e yükselmiştir. Yeni katılımlarla birlikte bölge firmalarında yaklaşık 12.000 bine yakın kişi istihdam edilmektedir.Bölgede ağırlıklı olarak otomotiv ve yan sanayi firmaları faaliyet göstermektedir. Sayısal olarak bakıldığında otomotiv sektöründe 39, plastik ve kauçuk ürünlerin imalatında 19, makine ve teçhizat üretiminde 17, metal sanayiinde 12 firma faaliyet göstermektedir.Enerji tüketim bilgileri incelendiğinde 2019 yılındaki veriler, bir önceki yıla göre paralellik göstermektedir. Elektrikte 113 milyon kWh seviyesinde olan 2018 yılı tüketimi, 2019 yılı genelinde yüzde 1 civarında artış ile 114 milyon kWh’a yakın olmuştur. Doğalgazda 2019 yılında yüzde 8 dolayında bir artış söz konusu olmuştur. Bölge firmalarımızın su tüketimleri de 2019 yılında yüzde 12 dolayında artış göstermiştir.Bu verilere karşın, 2019 yılında küresel ve ülkemiz ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak üretim ve istihdam kayda değer artışların olduğunu söylemek güçtür. Ancak 2019 yılının son çeyreğinden itibaren başlayan reel sektördeki ekonomik toparlanma işaretlerinin 2020 yılında artarak devam etmesini umuyoruz.”

Ersan Özsoy - DOSAB YKB
“Demirtaş Organize Sanayi Bölgemizde hali hazırda 542 firma faaliyet göstermektedir. 485 hektar alana sahip bölgemizde 347 sanayi parselinin 320’ye yakını doludur. Dolayısıyla 1990 yılında OSB hüviyetini kazanan ve bu yıl 30.kuruluş yılını kutladığımız DOSAB, Bursa’nın en dolu OSB’lerindendir. 2019 yılında bölgemizde 2 adet yeni fabrika inşaatı için bölge müdürlüğümüz tarafından ruhsat verilmiştir. Geçen yıl 4 adet de yapı kullanma izni alınmıştır. 2019 yılının otomotiv ve tekstil sektörü açısından istihdam ve üretimin arttığı bir yıl olduğunu söylemek maalesef zor. Dolayısıyla, bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızda istihdamın 40 bin kişinin üzerinde kaldığını öngörüyoruz. Bölgemizde üretim yapıp ihracat gerçekleştiren firmalarımızın 2019 yılı genelinde 4,5 milyar dolar seviyesinde ihracatlarının olduğunu hesaplıyoruz. Yine son verilere göre BTSO İlk 250 Firma Araştırmasına göre Bursa’nın en büyük 250 firması arasında DOSAB’dan 38, İSO’nun Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları Araştırmasında ilk 1000 firma arasında DOSAB’dan 14 firma yer almaktadır. Kısacası DOSAB, gerek üretim ve istihdamı, gerekse ihracatı bakımından ülkemizin önde gelen sanayi bölgelerinden birisidir. Bölge firmalarımızın enerji tüketimleri açısından 2019 yılına baktığımızda, elektrik tüketiminin bir önceki yıl ile paralel seyrettiğini görüyoruz. 2018 yılında 1 milyar 132 milyon kWh olan tüketim, 2019 yılında yüzde 0,6 artışla 1 milyar 140 milyon kWh olmuştur. Doğalgaz tüketiminde ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,21 oranında gerileme söz konusu olmuş ve 152,9 milyon standart metreküp tüketim gerçekleşmiştir. Firmalarımızın 2019 yılı tamamında atık su arıtma tesisimize deşarjları 15 milyon 520 bin metreküp olarak gerçekleşmiştir. Bu da bir önceki yılki 15 milyon 560 bin metreküp ile neredeyse birebir aynıdır. Dolayısıyla bu veriler DOSAB’daki firmaların ekonomik aktivitesinin 2019 yılında bir önceki yıl benzerlik gösterdiğine işaret ediyor. Ancak söz konusu dönemde maliyetler, kur, faiz gibi verilerin reel sektör lehinde gelişmediğini göz önüne alırsak parlak bir yıl olduğunu söylememiz oldukça güç. 2020 Ocak ayından ekonomik aktivitenin hızlandığını, sanayi üretim artışının Ocak ayında son 21 ayın en yüksek değerine ulaştığı da göz önüne alınırsa, bu yılın toparlanma yılı olmasını bekliyoruz.”


M. Latif Deniz - Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü
“17 OSB’de toplam 2.003 firma faaliyet göstermektedir”
Ülkemizde 332 OSB bulunmaktadır. Bursa, 17 adet Karma ve İhtisas OSB ile ilk sıradadır.Organize Sanayi Bölgeleri’nde istihdam ve yeni faaliyete geçen firmalar değerlendirmesine göre, bir önceki yıla göre artış yaşandı. 2019 yılı Ocak ayında 2.984 olan firma sayısı 139 adet artışla 2003 adede, 185.170 olan çalışan sayısı da 5.850 kişi artışla 191.020’ye yükseldi. 17 adet OSB’nin toplam doluluk oranı yüzde 73, 19 olmaktadır. 17 OSB’de toplam 2.003 firma faaliyet göstermektedir. Sektörel dağılımına göre ilk sırada 802 firma ile Tekstil, ikinci sırada 297 firma ile Otomotiv ve Yan sanayi, üçüncü sırada 177 firma ile Metal sektörü yer almaktadır. 17 OSB’de toplam 191.020 çalışan bulunmaktadır. İstihdamda ilk sırayı 61.301 çalışan ile Otomotiv -Yan sanayi, İkinci sırayı 57.723 çalışan ile Tekstil, üçüncü sırayı 12.799 çalışan ile Metal sektörü almaktadır. Bugün geldiğimiz noktada; Sanayi üretimi artıyor. İmalat sanayinde siparişler ve kapasite kullanım oranları yükseliyor. Ekonomiye duyulan güven giderek güçleniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşen büyüme oranı iç talepteki canlanmayı teyit ediyor. Büyüme oranında artış olması ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın başlattığı teknoloji odaklı hamleler 2020 yılı ve sonrasına umutla bakmamızı sağlamaktadır.

Sayı: 1241 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51