banner6

OSB'lerde çarklar hızlandı

Sanayi üretimi, Kasım 2019'da yıllık bazda yüzde 5,1 arttı. Zor bir yılın geride kaldığını ifade eden sanayiciler, üretim endeksinde yaşanan artışı önemli bulduklarının altını çizdi.

Gündem 20.01.2020, 22:00 20.01.2020, 22:00
OSB'lerde çarklar hızlandı
Sanayi üretimi, Kasım 2019'da yıllık bazda yüzde 5,1 arttı. Zor bir yılın geride kaldığını ifade eden sanayiciler, üretim endeksinde yaşanan artışı önemli bulduklarının altını çizdi.

Bu yükseliş performansının, özellikle dünya ekonomisine yönelik risklerin devam ettiği olumsuz gelişmelere rağmen üretim çarklarının durmadığını ifade eden sanayiciler, ekonominin büyüme eğiliminde olduğunun da bir göstergesi olduğunu vurguladılar.

Artışın kısa zamanda piyasalara olumlu yönde etki etmesini temenni eden sanayiciler, ekonomi ve piyasaların toparlanma sürecine girdiğini söyledi. Sanayi üretimindeki artış beklentileri artırdı. Sanayi üretimindeki artışı değerlendiren sanayiciler, devletin iş dünyasına sağladığı desteklerin firmalara moral verdiğinin altını çizdi. 

Sanayi sektöründen gelen verilerle sanayiciler, toparlanma sinyallerinin belirginleştiğini, 2018'de yaşanan kur şokunun ekonomi üzerindeki olumsuz sürecin bittiğini ve artık toparlanma sinyallerinin belirginleşmesine işaret ettiğini söyledi. Organize Sanayi Bölgelerinde üretimlerine devam eden sanayiciler, umudunu korumaya devam ediyor. 2019 yılı ile ilgili değerlendirmelerine devam eden sanayiler, ekonomide alınan bir takım önlemlerle iyileşme trendini görmeye başladıklarını belirttiler. İşte bu hafta sanayide yaşanan gelişmeleri inceledik.

SANAYİ ÜRETİMİ ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Kasım 2019'da 2018'in aynı ayına göre yüzde 5,1 artarak 118,9 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0,7 artarak 115,5'e yükseldi.Arındırılmamış sanayi üretim endeksi bu dönemde yüzde 4,3 artış gösterdi. Söz konusu dönemde 121,3 olarak hesaplanan endeks, bir önceki yılın kasım ayında 116,2 seviyesinde bulunuyordu.Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım 2019'da madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 2018'in aynı ayına göre yüzde 7,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 düştü.Söz konusu ayda imalat sanayi sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,1 yükselirken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 geriledi. AA Finans'ın 10 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'nde ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ekimde yıllık yüzde 5,3 artmasını bekliyordu.

TÜRKİYE'DE SANAYİNİN
ÇARKLARI AB'DEN HIZLI
DÖNDÜ
Sanayi üretimi Avrupa Birliğinde (AB) Kasım 2019'da yıllık bazda yüzde 1,3 azalırken, Türkiye aynı dönemde üretimini yüzde 5,1 artırdı ve verileri açıklanan 25 AB ülkesinden 23'ünün üzerinde performans gösterdi. AB İstatistik Kurumu (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, AB genelinde 2019'un ikinci yarısından itibaren negatif seyreden sanayi üretimi Kasım 2019'da da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 geriledi. Avro Bölgesi'nde ise sanayi üretimi aynı dönemde yüzde 1,5 azaldı. Türkiye'de ise sanayi üretimi, Kasım 2019'da yıllık bazda Avrupa ortalamasının üzerinde performans gösterdi. Bu dönemde ülkenin sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 artış kaydetti. Böylece Türkiye bu performansıyla verileri açıklanan 25 AB ülkesinden 23'ünü geride bıraktı. Avrupa'da bu dönemde sanayi üretiminin en yüksek olduğu ülkeler, Türkiye ile benzer sınıflandırmaya tabi tutulan Macaristan ve Polonya oldu. Macaristan'da sanayi üretimi Kasım 2019'da yıllık yüzde 5,7, Polonya'da yüzde 5,6 yükseldi. Sanayi üretiminin geçen yıl kasımda yıllık bazda en fazla düştüğü ülkeler ise yüzde 8,3 ile Yunanistan, yüzde 7,5 ile Romanya ve yüzde 7,2 ile Estonya oldu.
Avrupa ekonomisinin lokomotifi olan Almanya sanayisinde çarklar bu dönemde istenilen performansta işlemedi. Ülkede sanayi üretimi geçen yıl boyu negatif seyrederken, Kasım 2019'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 azaldı. AB ekonomisinin bir diğer önde gelen ülkesi Fransa'da sanayi üretimi geçen yıl dalgalı bir seyir izledi. Ülkenin sanayi üretimi Kasım 2019'da yıllık bazda yüzde 1,2 arttı. İtalya'da da durum Almanya'dakine benzer bir görünüm sergileyerek, yılın 9 ayında azalış gösterdi. Ülkedeki sanayi üretimi Kasım 2019'da da yıllık bazda 0,6 geriledi. Hollanda'da ise geçen yıl sadece eylül ve ekim aylarında artış gösteren sanayi üretimi, Kasım 2019'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 2,1 azaldı. Brexit süreci nedeniyle gündemden düşmeyen Birleşik Krallık da söz konusu ayda sanayi üretiminde pozitif performans gösteremedi.Ülkenin sanayi üretimi Kasım 2019'da yıllık yüzde 1,9 düştü.

BAKAN ALBAYRAK'TAN
SANAYİ ÜRETİMİ
DEĞERLENDİRMESİ:
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sanayi üretim verilerine ilişkin, önceliklerinin katma değerli, istihdam ve ihracata dayalı üretim olacağını belirterek, "İnşallah 2020 yılında bu rakamları çok daha ileri taşıyacağız. ifadesini kullandı. Albayrak, Twitter hesabından Kasım 2019'a ilişkin sanayi üretim verilerini değerlendirdi.Sanayi üretiminde arzu edilen ivmelenmeye adım adım ilerlediklerine dikkati çeken Albayrak, "Şehir şehir sanayicimizi dinliyor, sorunlarını çözüyoruz. Önceliğimiz katma değerli, istihdam ve ihracata dayalı üretim olacak. İnşallah, 2020 yılında bu rakamları çok daha ileri taşıyacağız. ifadelerini kullandı. Albayrak'ın mesajında yer alan infografikte, sanayi üretim endeksi Kasım 2019 verileri ve sanayi alt sektörlerinde yaşanan gelişmelerin, reel sektörde yaşanan dengelenmenin ardından ivmelenme sürecinin güçlü pozitif seyrini ortaya koyduğu aktarıldı.İnfografikte yer verilen verilere göre, alt bölüm endekslerinden yüksek teknoloji endeksi aylık yüzde 6,8, yıllık bazda yüzde 17,8, imalat sanayi endeksi aylık yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 5,3, sermaye malı endeksi de aylık yüzde 2,4, yıllık bazda da 7,5 artış gösterdi.

BAKAN VARANK'TAN
SANAYİ ÜRETİM
VERİLERİ DEĞERLENDİRMESİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi üretiminde geçen sene eylülden itibaren başlayan pozitif trendin daha güçlü bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Bu sene inşallah çok daha güçlü bir büyümeyi yakalamış olacağız. Bu büyümenin temelinde de yatırımlar olacak. Bu yatırımlar vatandaşımıza, gençlerimize yeni iş kapıları açacak dedi. Sanayi üretiminin Kasım 2019'da yıllık bazda yüzde 5,1 yükseldiğini hatırlatan Varank, şöyle konuştu: "Sanayi üretiminde geçen sene eylülden itibaren başlayan pozitif trend, daha güçlü bir şekilde devam ediyor. Büyümenin öncü göstergelerinde canlanmayı zaten görüyorduk. İmalat sanayi siparişleri, kapasite kullanım oranı ve ekonomik güven endeksi artıyor, faizler düşüyor, enflasyon hedefin de altında gerçekleşti, ülke risk primimiz azalıyor. Bu sene inşallah çok daha güçlü bir büyümeyi yakalamış olacağız. Bu büyümenin temelinde de yatırımlar olacak. Bu yatırımlar vatandaşımıza, gençlerimize yeni iş kapıları açacak.Canlanan büyümeyi orta ve uzun vadeye de yayarak, 2023'e sanayi ve teknolojide söz sahibi bir ülke olarak gireceğiz.

SANAYİNİN ENERJİ TALEBİ
17 YILDA 2 KATTAN FAZLA ARTTI
Varank, bugüne kadar tüzel kişilik kazandırılan 315 organize sanayi bölgesinde (OSB) yaklaşık 2 milyon kişinin istihdam edildiği bilgisini vererek, sanayinin büyümesiyle enerjiye olan talebin de arttığını söyledi. Türk sanayisinin enerji talebinin 17 senede 2 kattan fazla arttığına dikkati çeken Varank, bu artışın gelecekte de hızla devam edeceğini, enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sanayi kollarında iyileştirmeler yapmanın önem kazandığını dile getirdi.


Ahmet Özkayan - Ermaksan
Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü
"Son derece sevindirici buluyorum
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler ışığında sanayi üretiminin Kasım'da yıllık %5,1 artmasını son derece sevindirici buluyorum. Özellikle Ermaksan olarak bizim de içerisinde bulunduğumuz imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 5,3 artması, gelecek adına oldukça umut verici bir gelişme. Sonuçta ülkemiz üretmeye devam ederek büyüyecek ve gelişecek. Bu süreçte de makine sanayiinin çok önemli bir katkısı olacaktır. Bu noktada yerli ve milli üretime öncelik verilmesi, aynı zamanda üretimde katma değere odaklanılması çok önemli.Tabii devletimizin üreticiyi destekleyen yaklaşımlarının da sanayi üretimindeki artışta ciddi pay sahibi olduğunu ifade etmek gerekiyor. Ülke olarak, teknoloji ürettiğimiz ölçüde küresel ticaret savaşlarına karşı ayakta kalıp fark yaratabileceğiz. Ermaksan olarak da ileri teknoloji odaklı üretmeye ve ülkemizin kalkınma hedeflerine katkı sağlamaya devam ediyoruz.Tüm amacımız; ürettiğimiz yenilikçi ve katma değerli ürünlerle ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil etmektir. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz.


Cüneyt Şener - BTSO YKB Yardımcısı
"Faizlerin hızla tek haneye düşmesini bekliyoruz
Dünya ticaretinde son 10 yılın en düşük büyüme verilerinin kaydedildiği bir yılı geride bıraktık. Bu süreçte ülke olarak bizler de gerek bulunduğumuz coğrafyaya özgü siyasi ve askeri sorunlar gerekse de ticaretin önündeki korumacılık politikalarına karşın ekonomimizi ayakta tutmak adına güçlü bir mücadele örneği sergiledik. Bu zor dönemde ekonomi yönetiminin iş dünyamız ile istişare içinde aldığı tedbirler ve reel sektörümüze sağladığı destekler sayesinde kritik virajları geride bırakarak umutlarımızı tazelediğimiz yeni bir yıla girdik. Bu noktada güçlü bir büyüme ve kalkınma hamlesi için yeni yatırımlara, katma değerli üretime ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu ve Merkez Bankamızın üst üste 5 toplantıda gerçekleştirdiği yüzde 12,75'e ulaşan faiz indirimleri etkisini göstermeye başladı. Reel sektörümüz tarafından da hissedilmeye başlanan faiz indirimlerinin etkisiyle yurt içi tüketim harcamalarımız canlanlandı. İmalat sanayi siparişleri, kapasite kullanım oranı ve ekonomik güven endekslerindeki toparlanma eğiliminin verdiği moralle 2020'nin yatırım, üretim ve yeni istihdam alanları oluşturacak bir büyüme yılı olacağına inanıyorum. Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam etmesi reel sektöre moral ve cesaret vermeye devam edecektir. Bu indirimlerin hızla tek haneye düşmesini bekliyoruz.

İbrahim Gülmez - Haksan Otomotiv YKB
"Sanayi üretimindeki toparlanma umutları tazeledi
2019 yılında yaşanan ekonomik durgunluk, sektörü olumsuz etkiledi. Sanayi üretimindeki toparlanma 2020 için umutları tazeledi. 2018 yılında başlayan ve 2019 yılında devam eden ekonomik durgunluk otomotiv sektörünü olumsuz etkiledi. Kurdaki hareketlenme, kredi faizlerinin yükselmesi sektör sarsıntı yaşadı. İhracat sektör açısında önemli veriler sağladı.


Kağan Yeşil - Ay Plastik YKB
"Olumlu sinyaller veriyor
2019 yılının son çeyreğinde kredi faizlerindeki düşüşün, sektöre olumlu yansıdı. Sanayi üretimi rakamlarındaki iyileşme üretim artışları açısından olumlu sinyal veriyor. 2020 yılının 2019 yılından daha iyi geçeceği umudumuzu koruyoruz.

Meltem Turan - SNT Tekstil Genel Müdürü
"İş dünyası için motivasyon oldu
Sanayi üretim endeksinin kasım ayında yüzde 5,1 artış göstermesi memnuniyet verici. Bu yükseliş performansı, özellikle dünya ekonomisine yönelik risklerin devam ettiği, küresel çapta yaşanan birçok olumsuz gelişmeye rağmen üretim çarklarının durmadığını, dolayısıyla da ekonomimizin büyüme eğiliminde olduğunun da bir göstergesidir. Ülkemiz ekonomisi kritik bir dönemden geçiyor. Böylesi bir zamanda yaşanan bu artış, iş dünyası için de motivasyon oldu. Son dönemde iç talepte yaşanan canlılığın yanı sıra, dış satışlar, yani ihracattaki yükselişin de süreceğini, açıklanan bu veriden anlayabiliriz. İstikrar sürdükçe her geçen gün büyüyen bir Türkiye olacaktır. İş dünyası olarak bizim de hedefimiz, bu büyümeyi daha çok üretim ve ihracatla yukarılara taşımaktır. SNT Tekstil olarak biz de 2019 yılında yaptığımız yurt dışı satış  toplantılarımızda aldığımız kararlar neticesinde ileri dikey büyümeyi hedefledik. 2020 yılında  ürünlerimizi daha katma değerli pazarlamak adına  bu stratejinin gerektirdiği yatırımları yapacağız.



OSB Başkanları ne diyor?

Erol Gülmez - NOSAB Başkanı ve OSBÜK
Yönetim Kurulu Üyesi
‘Sanayi üretiminin beklentileri karşıladığı bir yıl olur'
2019 yılı verilerini incelediğimizde, bölgemizde elektrik ve doğalgaz tüketimlerinin 2018 yılı toplam miktarına göre daha düşük olduğunu görüyoruz. Tüketim miktarlarının düşmesi sanayi üretiminin de daraldığını gösteriyor, fakat ekim ayından sonra gelen artış sanayi sektöründe hareketlilik sağladı. Bu hareketlilik bizi ümitlendiriyor. Umarım üretimde yılın soy aylarında görülen bu canlılık devam eder ve 2020 yılı ülkemizde üretimin arttığı, sanayi üretiminin beklentileri karşıladığı bir yıl olur.

Yunus Aydın - Uludağ OSB Başkanı
"İyiye gideceği umudu taşıyoruz
2019 yılının ilk yarısında tüketimde düşme görülürken, ikinci yarıda bir önceki yıla göre kendini toplama görüntüleri ortaya koydu. 2020 Ocak ayını değerlendirdiğimizde biraz daha iyiye gideceği umudu taşıyoruz.

Alaattin Üçok-Mustafakemalpaşa OSB Bölge Müdürü
"Kapasite kullanımı yükselmeye başladı
2019 yılının üçüncü çeyrek büyüme verilerine baktığımızda yatırımların hala ciddi oranda eksi olduğu ortaya çıkıyor. Demek ki, sanayide yeni yatırımlar yok ama kapasite kullanımı yükselmeye başladı. Bu elbette iyi bir şey ama kapasite kullanımı bir yerde daha da artmaz, bunu arttıracak yeni yatırımlardır. Yatırım artışı için uygun iklim sağlanmasını bekliyoruz. 2019 yılı sonlarında gözlemlediğimiz toparlanmanın ekonomide bir çıkışa dönüşebilmesi için faiz, kur ve vergi oranlarını artırmaktan öte bir takım güven politikalarına ihtiyaç olduğu açık.

Ersan Özsoy - DOSAB YKB
"İyileşme trendini görmeye başladık
"2019 yılında ekonomide alınan bir takım önlemlerle önce stabilizasyon ardından da iyileşme trendini görmeye başladık. Umudumuz 2020 yılında sanayimizde daha fazla tüketim olsun, daha fazla üretim, ihracat ve istihdam sağlayalım.

Ömer Faruk Korun - HOSAB YKB
"2020 yılı için daha iyimseriz
2020 yılı için 2018 ve 2019 yıllarına göre daha iyimseriz. 2020 yılına girerken 2019 yılının son çeyreğinde başlayan toparlanmanın etkisini verilerden görebiliyoruz. İnşallah, sanayici ve iş insanları üç yıldır oluşan sıkıntıların yaralarını sarmaya başlayabilirler.

Sayı: 1234 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51