banner6

MÜSİAD'dan dayanışma örneği

MÜSİAD’dan dayanışma örneği

Gündem 02.06.2020, 00:00 02.06.2020, 00:00
MÜSİAD'dan dayanışma örneği



KARZ-I HASEN



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından kadim medeniyetimizin önemli değerlerinden biri olarak 2016 yılında kurulan Karz-ı Hasen Sandığı, faizsiz ve alternatif bir finans modeli olarak örnek teşkil ediyor.

Bu projenin, köklü bir geleneği sürdürmenin yanında, üyelerinin maddi destek gereken durumlarda bankalara mecbur kalmadan ve faiz sarmalından uzak durarak ihtiyaçlarını karşılamalarına imkân tanıması bakımından son derece kıymetli olduğunu ifade eden MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay, “Yardımlaşma ve dayanışma kültürünü kurumsallaştıran bu uygulama, faizsiz finans projelerinden biridir” dedi.

Karz-ı Hasen’in ‘güzel borç’ anlamına geldiğini ifade eden Alpay, “Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de 5 farklı surede geçen Karz-ı Hasen, Allah için verilen güzel borç olarak ifade edilmektedir. Hz. Peygamber, 4 Halife, Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı döneminde ve dolayısıyla medeniyetimizin köklerinde esaslı bir yere sahip olan Karz-ı Hasen, borcu olan ihtiyaç sahibi kişiye haramlardan uzak durması ve harama bulaşmaması için ihtiyacını giderecek meblağı faizsiz olarak temin etmektir. Günümüzde hayatımızın her alanına giren faizli işlemlerden sıyrılarak helal yollardan ticaretin geliştirilmesinden ve desteklenmesi gerekliliğinden hareketle MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı kurarak, bu uygulamayı resmi statüye kavuşturmuştur” diye konuştu.

Sandıkta 4 adet fon var

Sandığın fon çeşitlerinden bahseden Alpay, “Karz-ı Hasen Sandığı bünyesinde, Karz-ı Hasen Fonu, Bireysel Karz-ı Hasen Fonu, Sosyal Yardım Fonu ve Zekat Fonu olmak üzere dört fon kurulmuştur. Karz-ı Hasen Fonu, dernek üyelerinin karşılıksız olarak giriş aidatı ve yıllık aidat ödemelerinin yüzde 70’inin toplandığı fondur. Bu fondaki paralar sandık üyesi ihtiyaç sahiplerine ödünç olarak kullandırılmaktadır. Sandıktan ödünç alan üye, Sandık Yönetimince belirlenecek sürenin sonunda almış olduğu miktarı sandığa geri ödemektedir. Bireysel Karz-ı Hasen Fonu, sandık üyesi olan veya olmayan kişilerin verdiği borçlardan oluşmaktadır. Dernek üyelerinin düzenli olarak ödedikleri aidatlar bu fonda değerlendirilmez. Bu fondan borç alan kişi sandık yönetimi veya borç veren kişinin belirlediği sürenin sonunda almış olduğu miktarı fona geri ödeyecektir. Borç veren kişiye, belirlenen süre sonunda ödediği miktar fon tarafından geri ödenir.” Alpay şöyle devam etti: “Sosyal Yardım Fonu, dernek üyelerinin karşılıksız olarak giriş aidatı ve yıllık aidat ödemelerinin yüzde 25’i bu fonda toplanır. Sandık üyeleri ve ölümü halinde eş ve çocukları yararlanabilir. Bu fondan yararlandırılacak kişilerden geri ödeme alınmayacaktır. Yani bu fondan yapılan yardımlar karşılıksızdır. Son olarak zekat fonu ise, sandık üyesi olan veya olmayan herhangi bir tüzel veya gerçek kişilerin verdiği bağışlardan oluşmaktadır. Dernek üyelerinin düzenli olarak ödedikleri aidatlar bu fonda değerlendirilmez. Bu fondan sadece İslam Dini Fıkıh Kurulları çerçevesinde zekat alma şartlarına haiz kişilere yardım yapılabilir. Bu fondan yararlandırılacak kişilerden geri ödeme alınmayacaktır. Yani bu fondan yapılan yardımlar karşılıksızdır.”

“Karz-ı Hasen bu süreçte çok güçlü bir sınav verdi”

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı olarak Karz-ı Hasen Sandığı’nda Yedek Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptığını ifade eden Alpay, “ Kadim geleneğimizin ve medeniyetimizin en önemli unsurlarından bir tanesi. Bunun hayata geçirilmesi ve Türkiye’de insanlar arasında yaygınlaştırılması çok önemli. İnşallah önümüzdeki yıllarda bütçesi kuvvetlenir ve çok daha geniş bir kitleye hizmet verir ve tüm derneklere örnek olur. Özellikle son zamanlarda, salgının Türkiye gündemine oturmasıyla, bütün Türkiye’de olduğu gibi MÜSİAD Bursa Şubemiz de yardım kampanyalarına kuvvetli bir bütçeyle iştirak etti. Bu fonun böyle zor günlerde, ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Karz-ı Hasen bu süreçte çok güçlü bir sınav verdi” ifadelerini kullandı.

“Derneğe üye olmayan sandığa da üye olamaz”

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’ne üye olan her üyenin Karz-ı Hasen sandığına da üye olabileceğini belirten Alpay, “Bu kapsamda derneğin asil ve gençlik kurulu üyeleri sandık üyesi olabilirler. Sandık üyeliği isteğe bağlıdır. Derneğe üye olmayan kişiler Sandığa üye olamayacaklardır. Sandığa üye olabilmek için öncelikle dernek üyesi olmak gerekmektedir. Giriş bedeli ve yıllık aidat her yıl sandık yönetim kurulu tarafından yeniden belirlenir” diyerek sözlerini noktaladı.


Sayı: 1253 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51