banner6

MODEF kapılarını açıyor

Türkiye’nin mobilya üretim merkezi durumunda olan İnegöl, sektörün ihracatına da öncülük ediyor. Mobilya sektörü ihracatının tarihi zirveye ulaştığı bu dönemde sektörün kalbi 5-10 Ekim tarihlerinde MODEF Fuarı’nda atacak.

Gündem 28.09.2020, 21:40 28.09.2020, 21:40
MODEF kapılarını açıyor

Türkiye’nin mobilya üretim merkezi durumunda olan İnegöl, sektörün ihracatına da öncülük ediyor. Mobilya sektörü ihracatının tarihi zirveye ulaştığı bu dönemde sektörün kalbi 5-10 Ekim tarihlerinde MODEF Fuarı’nda atacak.

Yüzlerce fabrika ve binlerce çalışanıyla Türkiye’nin mobilya üretim merkezi durumunda olan İnegöl önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek MODEF Fuarı’na hazırlanıyor. Pandemi döneminde kısmi duraksamaya rağmen üretimine ve ihracatına ara vermeden devam eden İnegöllü mobilyacılar yeni tasarımlarını ziyaretçilerin beğenisine sunacaklar.

Centre For Industrial Studies’in (CSIL) raporuna göre Türkiye, mobilya ihracatında  küresel pazarda 6 basamak birden atlayarak sekizinci sıraya yükseldi. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye küresel pazarda 2 milyar 864 milyon dolarlık pay elde etti.  Türkiye, önceki yıla göre İspanya, Danimarka, Fransa, Meksika, Romanya, Malezya ve Hollanda gibi ülkeleri geride bıraktı. Mobilya sektörünün hızlı bir şekilde büyümesi ve Avrupa’da pazar payını arttırmasını EKOHABER’e değerlendiren sektör temsilcileri, “Son 20 yılında ihracatta çok önemli yol kat eden ve Türkiye’de mobilyanın başkenti olan İnegöl’ü yeniden dünya ile buluşturuyoruz” dediler.

 

İTSO ve MODEF Başkanı Yavuz UĞURDAĞ

Yeni normal sürece geçilmesiyle birlikte başta mobilya sektörümüz olmak üzere İnegöl’deki tüm sektörlerimizle yeniden eski tempomuzda çalışmaya başladık. Sanayicimizin, üreticilerimizin ve esnaflarımızın gösterdikleri özverili çalışmalar sonucunda gerek yurtdışı ihracatlarımızı gerekse yurtiçi ticaretlerimizi kısa sürede normal seyrine kazandırdık. İnegöl Mobilyası’nın tüm dünyada daha etkin tanıtılabilmesi amacıyla kurmuş olduğumuz İnegöl Mobilyası Tanıtım Grubu çatısı altında reklam çalışmalarımıza ağırlık vermiş bulunuyoruz. 5-10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz İnegöl Mobilya Fuarımız ile birlikte Türkiye’de mobilyanın başkenti olan ilçemizi yeniden dünya ile buluşturacağız. Firmalarımız, gerçekleştirdikleri Ar-Ge ve inovasyonlar sonucu ortaya koydukları ürünlerini 5-10 Ekim tarihleri arasında fuar alanımızda misafirlerimizin beğenisine sunacaklar. Fuar için gerekli tüm sosyal mesafe hijyen önlemlerimi azldık. Fuarımızın ilçemize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Mobilya tüketimde hanımların en çok önem verdikleri meta. Üretim problemleri olmasaydı, kriz fırsat da olabilirdi. Türkiye’nin mobilya ihracatı istenilen seviyelere ulaşmadı. Çok ciddi fırsatlar var. Hijyen, algı gibi nedenlerden Çin’den büyük kopmalar var. Talep çok büyük fakat müşteriler, Çin fiyatlarını bekliyor. Senelik planlama yapmadığı için fiyatlar genel giderlerden dolayı yüksek kalıyor. Ancak bu bir süreç aşılacak. Çin’den yüzde 5 pazar almamız işten bile değil. Bu da yüzde yüz artışa tekabül ediyor. MODEF, dönemin en iyi fuarlarından biri. Günümüzde konvansiyonel ve dijital fuarlar çok kıymetli. MODEF olarak sektöre yön vermeye, sektörde belirleyici olmaya gayret ediyoruz. Yabancı alıcıların da pandemiye rağmen çok susamış olduğunu gözlemledik. İç pazardaki doygunluğu ihracat ile aşarız diye düşünüyorum. Pandemi birçok trendi değiştirirken bizde de online satışların artmasına sebep oldu. İnternet üzerinden yapılan satışlarda büyük parça alımlarının da ciddi oranda arttığına şahit olduk.

 

İMOS Başkanı Okan GÜLER

Öncelikle pandemi döneminde ertelenen talepler, yeni bir talep yoğunluğunun oluşmasına neden oldu. Ayrıca insanlar evlerinde, ofislerinde ve ikinci ikametlerinde kaldıkları süre içerisinde mobilyalarının ne kadar yıprandığına şahitlik ettiler. Kendilerine uygun olmadıklarına karar verdiler. Buna bağlı olarak insanlar mobilyalarını değiştirme talebinde bulundukları için sektörde işlerin hızlanmasına sebebiyet verdi. Mobilya sektörü son 20 yılında ihracatta çok önemli yol kat etti. Bu anlamda ülkemizin izlemiş olduğu politikalarda ve özel firmalarımızın bireysel çabaları ile sektörün oluşturmuş olduğu sivil toplum birlikleri ihracatın artması için çokça katkı sağlamıştır. Mobilya sanayicisi ve üreticisi ürününü dünyaya pazarlayabilmek için çantasını eline alarak dünyada adım atmadık yer bırakmamıştır. Ülke olarak öyle avantajlı bir yanımız var ki mobilyamızı sokamayacağımız bir pazar yok gibi. Bu da ülkemizin diğer sektörleri için kapı açması anlamında katkı sağlıyor. Mobilya ihracı istediğimiz seviyelerde henüz gelmedi. Çabamız devam ediyor. Umut ediyoruz ki kıs bir süre için dünyanın en önemli 5. mobilya ihracatçısı konumuna geliriz. Bu anlamda tasarım ve kalite ölçek konusunda yapacağımız yeni önemli yatırımlarla istediğimiz konuma geleceğimizi umuyorum.

MODEF fuarı bu yılın ilk fuarı olacak inşallah. Fuarımızın çok önemli geçmiş bir portföyü var. Türkiye ve dünyada çok önemli alıcılar var. Ulaşım konusunda ve vize konusunda sorun yaşamayan ülkelerden fuarımıza ziyaretçilerin geleceğini düşünüyorum. İç piyasada sektör fuar yaşamadı,  firmalar ihtiyaçlarını karşılamak isteyeceklerdir. Bu anlamda da İnegöl sektörün lokomotifi konumundadır. Mobilya trendlerini ve modelleri yönlendiren bir yapıya sahip. O yüzden fuarın güzel geçeceğine inanıyorum. Fuara gelen ziyaretçilerin güvenlik önlemlerini sağlayarak ağırlayacağız.

Mobilya sektöründe de pandemi döneminde de değişiklikler içerme yaşandı. Evde geçirilen zamanın artması nedeniyle evdeki mobilyaların daha rahat olması ve daha kullanılabilir olması arzu ediliyor. Çünkü artık evler iş yerlerine  dönüştü. Bu amaçla da ev ofis karışımı olan kullanışlı mobilyalar tercih edilmeye başlandı. Sektör bu duruma kendini hızlı bir şekilde adapte ediyor.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51