banner34

banner50

banner6

Marka ilçe Karacabey

Marka ilçe Karacabey

Gündem 26.06.2006, 21:00 26.06.2006, 21:00
Marka ilçe Karacabey
Marka ilçe Karacabey
Türkiye'nin ilk ISO 9001 Belgeli ilçe Odası Karacabey TSO, 'organize hayvancılık ve tarım merkezi' olarak, bir ilki gerçekleştirmeyi hedefliyor.
TARIMA DAYALI
Ulusal hatta uluslararası düzeyde marka firmaları bünyesinde barındıran, tarım ve hayvancılık merkezi Karacabeyde, tarıma dayalı sanayi ekonomiye olan katkısını giderek artırıyor. Karacabey TSO da, projeleriyle ilçeyi, ülkenin organize hayvancılık ve tarım merkezi yapmayı amaçlıyor.
YEPYENİ MODEL
Mart 2005'te kan değişikliğine giderek Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Özer Matlı, Meclis Başkanlığı'na ise Tarık Tezel'in seçildiği Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye tarım ve hayvancılığında 'Karacabey'i lider yapma' ilkesiyle yepyeni bir model oluşturmayı hedefliyor.
Ulusal hatta uluslararası düzeyde marka olmuş firmaları bünyesinde barındıran, tarım ve hayvancılık merkezi Karacabeyde, tarıma dayalı sanayi ekonomiye olan katkısını gün geçtikçe artırıyor. Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası da, projeleriyle ilçeyi, ülkenin organize hayvancılık ve tarım merkezi yapmayı amaçlıyor.
Farklı yönetim
Mart 2005'te kan değişikliğine giderek Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Özer Matlı, Meclis Başkanlığı'na ise Tarık Tezel'in seçildiği Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye'de ilk kez bir ilçe TSO'nun aldığı ISO 9001 Kalite Yönetim Belgesi ile çıtayı yükseğe koyduğunu ispat etti. Karacabey TSO'da çağdaş bir yönetim anlayışı oturtabilmek ve süreç içinde kurumsallaşmanın temellerini atabilmek için yoğun bir çalışma temposu içine giren Matlı ile Tezel'in hedefi; ilçeyi önce Güney Marmara'nın sonra Türkiye'nin 'organize hayvancılık ve tarım merkezi' haline getirmek.
Organize Tarım Bölgesi projesi
Organize Tarım Bölgesi projesiyle, Türkiye tarım ve hayvancılığında 'Karacabey'i lider yapma' ilkesiyle yepyeni bir model oluşturulması hedefleniyor. AB sürecinde tarımsal organizasyon konusunda önder duruma gelmek isteyen ilçede pazarlama kanallarının oluşturulması, teknoloji ve ar-ge'nin gelişimine katkıda bulunulması, istihdam olanaklarının yaratılması, kamu-özel sektör birlikteliğinin sağlanması ile Bursa ve Karacabey'in tanıtımının yanı sıra Türkiye ekonomisine de büyük katkı yaratmanın planlandığı Proje ile yine bir ilke imza atılması amaçlanıyor.
KTSOdan birlik çağrısı
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KTSO) bu yıl ikincisini düzenlediği 'El Ele Geleceğe İletişim' gecesinde buluşan işadamları ve siyasiler, ilçenin geleceğini, sorunlarını tartıştı. KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, gecede yaptığı konuşmada, hızla değişen dünyada rekabetin önemli olduğunu, başarılı olmak için birlikteliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. AKP Bursa Milletvekilleri Sedat Kızılcıklı ile Şeref Birinç de, hükümetin ülkede istikrar oluşturduğunu, KTSO faaliyetleri gibi dinamik, üretken, tartışmacı, sorgucu, hedefçi ve gelecek vaad eden bir tablo çizdiğini ifade etti.
Kalite belgesi gururu
El Ele Geleceğe İletişim' gecesinde, TSE Bursa Bölge Müdür Vekili Dilara Yenikale, TOBB çatısı altında TSE ISO 9001 Kalite Yönetimi Belgesi almaya hak kazanan Türkiye'nin ilk ilçe Odası olan KTSOnun belgesini Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı'ya verdi.
Bölgesel düşünüyoruz
Karacabeyin ağırlıkla tarıma yönelik bir ekonomisi olduğunu anımsatan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı, çalışmaları hakkında EKOhabere açıklamalarda bulundu. İlçede, ulusal marka haline gelmiş salça ve süt ürünleri fabrikalarının yer aldığını belirten Matlı, organize tarım ve hayvancılık projesini hayata geçirmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydetti. Bölgedeki 18 tane Oda ile Güney Marmara Güçbirliği Anonim Şirketini kurduklarını vurgulayan Matlı, tarım ve hayvancılık konusunda gerekli altyapı-potansiyeli bulunan ilçenin iyi bir organizasyonla bu hedefine ulaşacağını ifade etti.
"Biz ilçe değil bölgesel olarak fayda yaratacak çalışmalar yapıyoruz diyen Özer Matlı, yıllar önce kurulmasına rağmen hala tam anlamıyla hizmet veremeyen Mustafakemalpaşa OSB örneğinin, Karacabeyde de bu tarz bir oluşuma gitmenin milli israf olacağını gösterdiğini ifade etti. Matlı, "İlçemizde OSB ile ilgili bir anket yapıldı. Herkes OSB istiyor ama burada bir ihtisas OSB kurulması gerekiyor dedi.
AB fonlarından faydalanmak için çeşitli projeler hazırladıklarını ifade eden Matlı, ilçenin sadece ekonomik ve ticari hayatına değil, sosyal hayatına da önemli katkıda bulunduklarının altını çizdi.
Karacabeyde tarım...
14 tane tarımsal kalkınma kooperatifinin bulunduğu Karacabeyde; 7 tane tarım kredi kooperatifi, 46 tane tohum bayisi, 40 tane yem depolama ve satış bayisi, 34 tane zirai ilaç bayisi, 2 tane karma yem ve karma yem hammaddesi üreten fabrika, 1 tane soğuk hava deposu, 7 tane tohum üretimi yapan firma, 7 tane dane mısır kurutma tesisi, 20 tane kimyevi gübre bayisi, 6 tane konserve ve salça fabrikası, 2 tane ayçiçek yağı fabrikası, 4 tane un fabrikası, 4 tane süt sığırı çiftliği, 11 tane de tavuk çiftliği bulunuyor. Karacabeyde halen 7 adet salça fabrikası faaliyet gösteriyor. Yıllık sanayi domates üretim alanı 77 bin dekar civarında olup geçen yıl 462 bin ton salçalık domates, 77 bin ton da domates salçası üretildi. 2005 yılında sanayi domatesinde ortalama verim 6 bin kg/da oldu.
Markaların ardına gizlenmiş ilçe: Karacabey
Tekstil, otomotiv ve gıda sanayi devi Bursa'nın batısında yer alan Karacabey, Türk tarım ve hayvancılığında önemli bir yere sahip. İlçe, 68 bin 366 hektarlık bereketli ovasıyla, makineleşmiş tarımıyla, modern hayvancılık işletmeleriyle, ağırlıklı tarım ve hayvancılığa dayalı sanayisiyle bir cazibe merkezi. 1970'li yıllarda soğan ve Harası ile adını duyuran ilçe, daha sonraları adeta çıkardığı markaların ardına gizlendi. İlçe, 40 binlik nüfusuna rağmen ulusal marka anlamında önemli bir portföye sahip.
Türkiye'nin sütçüsü Sütaş, dünyanın çikolatacısı Nestle, konserve ve salça sektörünün önde gelen markaları; Tat, Tamek, Vatan, Akfa ile yağ sektöründe Trakya Birlik, yem sanayinde Matlı Yem, süt sektöründe Karacabey Süt Ürünleri, üretimlerini Karacabeyde gerçekleştiren ulusal çaptaki bazı firmalar. Bunların dışında; Sezerler Süt Sağım Makineleri ve Hayvancılık Ekipmanları Üretimi, Fimaks Tarım Makineleri, Hilal Ambalaj, Sarten Ambalaj, MSK ve NSK gibi firmalar da yurt içine yaptıkları satışın yanı sıra ihracatlarıyla da ilçe ekonomisinin parlayan yıldızları. Karacabey Harası olarak bilinen TİGEM, hem yarış atı ve Kangal köpeği yetiştiriciliğinde, hem de 10'a yakın tohum firmasına sağladığı geniş arazisiyle ilçede önemli bir yere sahip. Yine Ant Tohum, Agromar gibi ülke çapında tanınan önemli tohum firmaları ile Türkiye Jokey Kulübü Pansiyon Harası ilçede bulunuyor. Birçok modern hayvan işletmesinin yanı sıra, Sütaş ve Matlı gibi büyükbaş hayvan işletmeleri, ulusal ve uluslararası anlamda birer eğitim merkezi olarak da faaliyetlerini sürdürüyor. Dünyanın en büyük doğal ıhlamur ormanları ile Türkiye'nin ikinci büyük doğal dalyanına sahip olan ilçe, deniz, kumsal ve ormanın bir arada bulunduğu ender güzelliklere sahip.
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası da, tarım ve hayvancılıkta başkent olma iddiasını Karacabeylilik adına vizyon olarak belirledi. Bunu gerçekleştirmek için de sanayici, tüccar, esnaf ile kamu ve özel sektörden duyarlı olan tüm kişi ve kurumlarla birlikte el ele Karacabey'e hizmet veriyor. 50si sanayici olmak üzere toplam 650 üyelik yapısıyla, ilçede yeni markalar yaratmak ve Karacabey'i marka haline getirmek ise en büyük hedef.
Karacabey TSO...
Karacabey TSO, sorumlu tüm unsurlarla ortak bir güç oluşturarak, bölgesel kalkınmanın sağlamasında öncü rol üstleniyor.
Yönetimde bulundukları süre zarfında, kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi ilke edinen Oda Yönetim ve Meclis Kurulu, Karacabey bölgesinin verimliliğinin artısını kanıtlayacak verileri ortaya koymayı, ulusal mecrada örnek bir Ticaret ve Sanayi Odası olmayı amaçlıyor. 6 Mart 2005te göreve gelen Yönetim, el ele geleceğe ilkesi çerçevesinde Karacabey'i tarım ve hayvancılıkta Güney Marmara'nın başkenti yapma iddiasıyla çalışmalarını sürdürüyor. İlçede Karacabey TSOya kayıtlı ve anonim, limited, kollektif şirket ile kooperatif ve şahıs işletmesi ünvanlarına sahip 750ye yakın kuruluş faaliyet gösteriyor.

Sayı: 529 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51