banner6

Kasım ihracatı ikinci dalgaya rağmen 16 milyar doları aştı

Ticaret Bakanlığı’nın kasım ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı. GTS’ye göre ihracat kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Gündem 07.12.2020, 20:34 07.12.2020, 20:34
Kasım ihracatı ikinci dalgaya rağmen 16 milyar doları aştı
Ticaret Bakanlığı’nın kasım ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.
GTS’ye göre ihracat kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,95 azalarak 16 milyar 88 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarında Covid-19 pandemisinde yaşanan ikinci dalga, Avrupa Birliği (AB) ekonomisindeki daralma ve takvim etkisi, kasım ayı ihracatı üzerinde etkili oldu.
İthalat, yüzde 16,07 artarak 21 milyar 158 milyon dolara, dış ticaret hacmi, yüzde 8,05 artarak 37 milyar 246 milyon dolara, dış ticaret açığı da yüzde 155,37 artışla 5 milyar 71 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76 olurken, altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 86,3 değerine ulaştı.
Kasımda en çok ihracat yapılan ürün 2 milyar 372 milyon dolarla ‘motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları’ oldu. Bunu 1 milyar 573 milyon dolarla ‘kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler’ ve 897 milyon dolarla ‘elektrikli makina ve cihazlar, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları’ izledi. Geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 511 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin ardından 1 milyar 93 milyon dolarla İngiltere ve 952 milyon dolarla Irak geldi.

Bakan Pekcan: “YEP  hedeflerine ulaşacağız”
Kasım ayı ihracat rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ““Küresel ekonomideki daralmaya rağmen gerek büyüme gerekse ihracatımızdaki olumlu gidişat, toparlanmanın başarıyla devam ettiğini gösterirken, Türkiye ekonomisine yönelik olumlu beklentileri güçlendirmektedir. Dünya genelinde pandemideki artış seyri, en önemli ticaret ortağımız olan AB ekonomisindeki küçülme ve takvim etkisi nedeniyle kasım ayı ihracatımızdaki sınırlı daralmaya rağmen yıl sonunda YEP hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de ihracatımızı artırmak için tüm paydaşlarımızla beraber canla başla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

İhracatını artıran  4 ülkeden biri Türkiye
Türkiye’nin 3’üncü çeyrekte ihracatını artıran dört ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de, “Önemli pazarlarımızda kısıtlamaların geri geldiği, tüketimin kimi sektörlerde ciddi oranda azaldığı bu zorlu ayda, ihracat ailesi pek çok sektörde başarısını sürdürdü. Ülkemizin yılın üçüncü çeyreğinde ihracatını artıran 4 ülkeden biri olma başarısını, yılın son çeyreğine de taşıma arzusundayız” dedi. Gülle, “Salgının ikinci dalgasını derinden hissettiğimiz bu günlerde, küresel talep daralmasına rağmen ihracatçımız, geçtiğimizin yılın kasım ayıyla aynı seviyede, ihracat gerçekleştirdi. Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat hedefimiz olan 165,9 milyar dolara emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Koşullar ne olursa olsun, ‘İhracatla yükselen Türkiye’ için, mücadeleye devam ediyoruz” diye konuştu.

Bursa ihracatta ikinci
Türkiye’de kasım ayında 51 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il sırasıyla; 6 milyar 187 milyon dolarla İstanbul, 1,31 milyar dolarla Bursa, 1,25 milyar dolarla Kocaeli, 861 milyon dolarla İzmir ve 710 milyon dolarla Gaziantep oldu. Kasım ayında en dikkat çekici artış ise ihracatını yüzde 89 artışla 23 milyona yükselten Kastamonu oldu.

Covid-19’un  ihracata etkisi
Kasım ayında temizlik, hijyen ve sağlık ürünleri ihracatında da artış yaşandı. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; solunum cihazları yüzde 420, maske ve önlük yüzde 575, tanı kitleri yüzde 319, dezenfektan ihracatı ise yüzde 20 artış gösterdi. Kasım ayında, toplam Covid-19 ürünü ihracatı yüzde 212 artışla 87 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 11 aylık döneminde; Covid-19 ürünleri ihracatı 780 milyon dolara ulaşırken; 2019 yılının aynı dönemine göre, yüzde 219 artış sergiledi.

Yaş meyve sebzede tarihi rekor
Kasımda 17 sektör ihracatını artırdı. 2,69 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü ihracatta liderliğini korurken, kimyevi maddeler sektörü 1,63 milyar dolarlık ihracatla ikinciliği aldı. Hazırgiyim sektörü ise kasım ayında 1,52 milyar dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Kasım ayında ihracatta en dikkat çekici artış yaş meyve sebze sektöründe yaşandı. Kasımda 372 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan sektör, tarihinin en yüksek aylık ihracat gerçekleştirdi.

En büyük pazar Avrupa
Kasım ayında 206 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, ilk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 50,1 oldu. Kasımda en çok ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke 1,51 milyar dolar ile Almanya, 1,09 milyar dolar ile Birleşik Krallık ve 952 milyon dolar ile Irak oldu.
Pandemide ikinci dalganın ve kısıtlamaların yaşandığı bu dönemde, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta yüzde 1,6 düşüş yaşanmasına rağmen 6,65 milyar dolarlık bir hacme ulaşıldı. AB ülkeleri toplam ihracattan yüzde 41,3 pay aldı. Avrupa kıtasının toplam ihracattan payı ise yüzde 56,4 olarak gerçekleşti.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51