banner6

İSTİHDAMA kredi geldi

İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, "imalat sektörü, "hizmet sektörü, "devam eden konut projeleri ve "yurt dışı müteahhitlik sektörüne yönelik hazırlandı. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürünü hayata geçirdi.

Gündem 04.11.2019, 22:00 04.11.2019, 22:00
İSTİHDAMA kredi geldi
İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, "imalat sektörü, "hizmet sektörü, "devam eden
konut projeleri ve "yurt dışı müteahhitlik sektörüne yönelik hazırlandı. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürünü hayata geçirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istihdama katkı sağlamak adına 3 kamu bankasının istihdam odaklı kredi paketini devreye aldığını bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "İstihdama katkı sağlamak adına 3 kamu bankamızla istihdam odaklı kredi paketini devreye alıyoruz. Bankalarımızın, istihdam yoğun sektörlerde istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara; belirlediğimiz sektörlerde, özellikle 2 yıla varan anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vade içinde, çok uygun koşullarda, çok düşük maliyetli, özellikle uzun vadeli işletme kredisi kullandırmasıyla birlikte 4 yeni ürünü hayata geçireceğiz dedi.
Ekonomideki geçici süreli türbülansın işsizlikte artışa neden olduğunu belirten Albayrak, "Reel sektör öncelikli yeni dönem politikalarımızla birlikte işsizlikle mücadeleye destek sağlamayı amaçlıyoruz dedi. Albayrak, böylece iş dünyasına uygun şartlarda finansman sağlarken, işsizlikle mücadele konusunda da önemli bir adımı atmış olacaklarını vurgulayarak şöyle devam etti: "Bir diğer müjdemiz de kurumsal ticari kredilerde. Kamu bankalarımız, 1 Kasım itibariyle rating oranlarına göre yüzde 13 ile yüzde 15,50 aralığında uyguladıkları kurumsal kredi faiz oranlarını 200 baz puan indirerek yüzde 11 ile yüzde 13,50 arasında uygulayacaklar. Bu oranlarla, 2014 yılı nisan ayından bu yana en düşük ticari kredi faiz oranına ulaşmış bulunuyoruz. Tüm reel sektörümüze hayırlı uğurlu olsun.

İLAVE İSTİHDAM BAŞINA KREDİ
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürünü hayata geçirdi.
İlave istihdam başına kredi tutarı imalat sanayisinde tekstil ve konfeksiyon için 100 bin lira, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 bin lira olacak.
Devam eden konut inşaat projelerinde İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, azami 2 yıla kadar anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vadeli kullandırılabilecek.
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından İstihdam Odaklı İşletme Kredisi'ne yönelik ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada, ekonominin istikrarlı büyümesi ve gelişmesi için mevcut istihdama, iş gücüne sağlıklı ve sürdürülebilir katkı sağlanması gerektiği vurgulanarak, "Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından ilave istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara 2 yıla varan anapara ödemesiz dönemli, 5 yıla kadar vadeli, uygun koşullarda, düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasına yönelik dört yeni ürün hayata geçirilmiştir ifadeleri kullanıldı.
İstihdam Odaklı İşletme Kredisi'nin "imalat sektörü, "hizmet sektörü, "devam eden konut projeleri ve "yurt dışı müteahhitlik sektörüne yönelik hazırlandığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "İstihdam Odaklı İşletme Kredisi'nden seçilmiş emek yoğun imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecektir. İlave istihdam başına kredi tutarı tekstil ve konfeksiyon için 100 bin lira, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 bin liradır. Söz konusu krediden seçilmiş emek yoğun hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecektir. İlave istihdam başına kredi tutarı ise 5 bin lira ila 100 bin lira arasında değişecektir.

İNŞAATLARIN TAMAMLANMASI İÇİN GEREKEN TUTAR KADAR KREDİ KULLANDIRILABİLECEK
Açıklamada, devam eden konut inşaat projelerinde İstihdam Odaklı İşletme Kredisi'nin kullanılması için gerekli şartlara yer verildi.
Hasılat Paylaşım Yönteminin uygulandığı, piyasa koşullarının bozulması veya müteahhit firmanın finansmana erişim sorunları yaşaması nedeniyle tamamlanamayan projelerde, inşaatların tamamlanması için gereken tutar kadar kredi kullandırılabileceği aktarılan açıklamada, "Sağlanacak finansman kaynağı ile yaşanması muhtemel istihdam kaybının önüne geçilecek ya da kaybedilen istihdamın tekrar kazanılması sağlanmış olacaktır. İstihdam odaklı söz konusu kredi de azami 2 yıla kadar anapara ödemesiz ve 5 yıla kadar vadeli olarak kullandırılabilecektir denildi.
Açıklamada, yurt dışında inşaat-taahhüt projesi ihalesi kazanan müteahhit firmalardan, personel istihdamının en az yüzde 75'inin Türkiye'den götürülecek iş gücü ile sağlanacağını taahhüt edenlerin İstihdam Odaklı İşletme Kredisi'nden faydalanabileceği bilgisi verildi.Bu firmaların ihtiyaç duydukları kesin ve avans teminat mektuplarını azami binde 5 komisyonla kullanabileceği belirtilen açıklamada, nakit kredilerin ise üstlendikleri işle ilgili avans alamayan firmalara yurt dışında kazandıkları ihalenin yüzde 5'ine kadar kullandırılabileceği vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, bankaların, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da ülke ekonomisi ve istihdamının güçlendirilmesine katkı sağlamaya ve firmaların yanında olmaya devam edeceği vurgulandı.

TMB'DEN "İSTİHDAM ODAKLI İŞLETME KREDİSİNE DESTEK
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, kamu bankalarınca hazırlanan "İstihdam Odaklı İşletme Kredisi paketiyle ilgili, "Hedef ve önerilerimizin dikkate alınarak kamu bankalarımızca değerlendirilmesi yurt dışında Türk iş gücü istihdamını artırabilecek bir adım ifadesini kullandı.
Yenigün, yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan kredi paketinden, inşası devam eden konut projeleri ve yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında sektörün de yararlanabilecek olmasının önemine işaret etti.
İnşaat sektörünün, bölgesel farkları gözetmeksizin yarattığı istihdamla özellikle ekonomik risklerin ve işsizliğin yükseldiği dönemlerde çok daha önemli hale geldiğini kaydeden Yenigün, "Sektör olarak hükümetimizin destekleriyle yeniden işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak istiyoruz değerlendirmesinde bulundu.
Yenigün, yurt içinde yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörün, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Türk işçi istihdamının artırılması açısından potansiyelini vurguladı.
Yenigün, paketin sektöre olası etkilerine ilişkin, "Hedef ve önerilerimizin dikkate alınarak kamu bankalarımızca değerlendirilmesi yurt dışında Türk iş gücü istihdamını artırabilecek bir adım. Bir sonraki adımda da yurt dışında Türk işçi istihdamının artırılmasına yönelik bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır ifadelerini kullandı.Kredi paketinden yararlanmak için "yurt dışı projelerde personel istihdamının en az yüzde 75'inin Türkiye'den götürülecek iş gücüyle sağlanmasının şart koşulduğunu hatırlatan Yenigün, proje üstlenilen ülkelerin mevzuatlarının bu duruma izin vermemesi ihtimali sebebiyle söz konusu oran üzerine yeniden çalışılmasını da önerdi.

"PAKET İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR MANEVRA ALANI AÇACAK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstihdam Odaklı İşletme Kredisine ilişkin, "İstihdam odaklı kredi paketi işsizlikle mücadelede önemli bir manevra alanı açacak. İşletmelere uzun vadeli fonlama imkanı sağlanacak ifadelerini kullandı.
Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: "Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak'ın açıkladığı istihdam odaklı kredi paketi, işsizlikle mücadelede önemli bir manevra alanı açacak. Faiz oranlarının inmeye başladığı bu süreçte Sayın Bakanımızın açıkladığı 2 yıla varan anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vade içinde, çok uygun koşullarda, çok düşük maliyetli ürünlerin yer aldığı istihdam paketiyle birlikte işletmelere uzun vadeli fonlama imkanı sağlanacak. Bu da daha çok yatırım, üretim ve istihdam demek. Bu paket istihdamı olumlu etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda çarkların daha hızlı dönmesine katkıda bulunacak, iş dünyasını hem istihdama hem üretime cesaretlendirip teşvik edecektir.
Kurumsal ticari kredilerde faizlerin rating oranlarına göre yüzde 11 ile yüzde 13,50 arasında uygulanacak olmasının da iş dünyasının en önemli beklentilerinden biri olduğunu aktaran Avdagiç, "Böylece iş dünyasının faiz yükü hafifletilecek. Kurumsal kredilerde kamu bankalarının uyguladığı faiz oranlarının Merkez Bankası'nın politika faizinin de altına inmesi yatırım iştahına önemli katkı sağlayacaktır. Hükümetimizin reel sektörün önünü açan bu yaklaşımı iş dünyasına cesaret veriyor dedi.

Sayı: 1223 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51