banner34

banner50

banner6

İş çok, işçi yok!

İş dünyasının en sık karşılaştığı problemlerden bir tanesi nitelikli elemana ulaşamamak. Bursa’da organize sanayi bölgelerinde yaptığımız araştırmada yoğun olarak gözlemlediğimiz “Eleman aranıyor” ilanları bu konudaki ihtiyacın had safhaya ulaştığını gösteriyor.

Gündem 09.11.2020, 21:02 09.11.2020, 21:02
İş çok, işçi yok!
İş dünyasının en sık karşılaştığı problemlerden bir tanesi nitelikli elemana ulaşamamak. Bursa’da organize sanayi bölgelerinde yaptığımız araştırmada yoğun olarak gözlemlediğimiz “Eleman aranıyor” ilanları bu konudaki ihtiyacın had safhaya ulaştığını gösteriyor.
Türkiye’de 4 milyonu aşkın kişinin işsiz olduğu gerçeği ortada iken, fabrikaların hala çalışacak eleman bulamaması büyük bir tezat oluşturuyor. Firmalar, eleman yetersizliği nedeniyle eksik üretim kapasitesiyle çalışmak zorunda kalıyor.

SEMİH AYDIN
Türkiye İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı verilere göre işsizlik rakamı 4 milyon 101 bin kişi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik rakamlarının bu seviyelerde olmasına rağmen, sanayici çalışacak personele ulaşmakta zorluk çekiyor. Özellikle tekstil sektörü vasıfsız elemana oldukça fazla ihtiyaç duyuyor. EKOHABER olarak, sanayicinin işçi bulmada yaşadığı sıkıntıları ve nitelikli personel sıkıntısının giderilmesine yönelik atılması gereken adımları mercek altına aldık.

İbrahim BURKAY - BTSO YK Başkanı
Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın önemli değerlerinden biri de ‘insanımıza yatırım’dır. Sahip olduğu sanayileşme yoğunluğu ve üretim kapasitesi ile Bursa’mız için mesleki ve teknik eğitim konusu özel bir önem arz etmektedir. Endüstrinin tüm alanlarında hızlı bir değişim süreci yaşanırken, şehrimizde mesleki ve teknik eğitim almış nitelikli personel ihtiyacı da giderek artıyor. Mesleklerin giderek çeşitlendiği ve teknolojinin geliştiği bir ortamda eğitim sistemimizin de zamanın ruhuna uygun bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.
Bursa’da sanayi sektörümüz hızla dijitalleşirken meslek liselerimiz maalesef konvansiyonel bir yapıda kaldı. Okullarda gerek makine parklarının eski olması gerekse de ders müfredatlarının sanayicilerimizin ihtiyaçlarına uygun nitelikte olmaması istihdam konusunda bir boşluğa yol açtı. Mevcut ekosistemi değiştirmek adına BTSO olarak 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığımızla önemli bir protokol imzaladık. ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’ ile proje okullarımızda eğitim alanlarını teknolojiyle uyumlu hale getirmeyi amaçlıyoruz. Mesleki eğitimde önemli bir iş modeli oluşturan ve tüm Türkiye tarafından örnek alınan projemizin daha iyi yönetilebilmesi adına sektörel konsey yapılanmamıza Mesleki Gelişim ve Entegrasyon Konseyi’ni ekledik. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak daha güçlü bir gelecek hedefiyle gerek mesleki eğitim alanında gerekse de mesleklerimizde standartları yükseltmek adına çok önemli projelere imza attık. Bugüne kadar eğitime 600 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık. Şehrimize Yeniceabat ve Atıcılar’da iki önemli mesleki eğitim kampüsü kazandırdık. Mesleki yeterliliklerin ölçülmesi, belgelendirilmesi ve mesleki niteliklerin geliştirilmesi amacıyla BTSO MESYEB’i kurduk. Aşçılık, pastacılık, pidecilik, pizzacılık ve servis elemanı ihtiyacını karşılamak amacıyla BTSO Mutfak Akademi’yi hizmete açtık. Gelecek İçin Kayda Değer, Mahir Eller ve MEGİP gibi projeler gerçekleştirdik.
BTSO Eğitim Vakfı çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi BUTGEM de iş dünyamızın nitelikli istihdam ihtiyacına cevap veren önemli projelerimiz arasında yer alıyor. BUTGEM’de iş dünyamızın talepleri doğrultusunda düzenlediğimiz eğitimlerle her yıl binlerce gencimizi meslek sahibi yapıyoruz. Hem fiziki altyapısı ve donanımı hem de eğitim kalitesi ile Türkiye ve hatta dünyada model olarak gösterilen BUTGEM’den mezun olan kursiyerlerimizin neredeyse tamamı istihdam ediliyor.
BTSO olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlatılan İstihdam Seferberliği’ne en fazla katkı sağlayan kurumların başında geliyoruz. Seferberlik çalışmaları kapsamında İŞKUR ile birlikte Bursa’mızın beş ayrı noktasında İstihdam Bürolarımızı hizmete açtık. BTSO Ana Hizmet Binası, BUTGEM Yerleşkesi, Barakfakih, BTSO Altıparmak Temsilcilik Binası ve Yıldırım’da faaliyet gösteren İstihdam Büroları, firmalardan istihdam talepleri alarak kentin istihdam potansiyeline katkı sağlamak için çalışıyor.
İstihdam Büroları’nda gerçekleştirdiğimiz işçi-işveren buluşmalarıyla da istihdamın artırılmasına destek oluyoruz. İŞKUR ile birlikte belirli periyotlarla düzenlediğimiz etkinliklerle firmaların aradığı nitelikli çalışanlara ulaşmasını sağlıyoruz. ‘Burası Bursa, Burada İş Var’ diyerek geçen yıl Mayıs ayında düzenlediğimiz, farklı sektörlerdeki 25 firmamızın 10 bin açık iş pozisyonu için talep topladığı etkinliğimiz, Türkiye’nin en büyük işçi-işveren buluşması olarak kayıtlara geçti.

Erol GÜLMEZ – NOSAB YK Başkanı ve OSBÜK YK Üyesi
Sanayicinin ve işverenin ciddi bir eleman sıkıntısı var. İstihdamın düşük, işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde hemen hemen tüm fabrikalarda eleman sıkıntısı yaşanmakta. Biz bu sorunu gazete ilanlarıyla, işçi bulma kurumlarıyla ne yazık ki çözemiyoruz. Organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrikaların duvarlarında bez afişlerle eleman ilanı asılıyor. Sanayici bay – bayan veya nitelikli – niteliksiz eleman bulmak için böyle yöntemlere başvuruyor. Ben elemana ulaşmaktaki sıkıntının mesleki eğitimin işlevini yitirmesinden kaynaklandığına inanıyorum. Devlet, vakıf ve özel olmak üzere çok sayıda üniversitemiz var. Bunun yanında Açıköğretimde üniversite okuyan gençlerimiz de lisans ya da ön lisans sahibi olabiliyor. Böyle olunca iş yerlerindeki beyaz yaka pozisyonuna talep artıyor, üniversite mezunu gençlerimiz mavi yakalı olarak çalışmak istemiyor. Ancak biz kaynak yapacak eleman bulamıyoruz.
İŞKUR, istihdam ofisleri ya da iş – işçi bulma internet siteleri ne yazık ki bizim personel sıkıntımıza tam anlamıyla çözüm olmuyor. Bazı sanayici arkadaşlarımız, eleman ihtiyacı olduğunda bu kurumlardan destek almaya çalışıyor. Fakat sonuçta arz talep dengesinde bir sıkıntı varsa, hangi enstrümanı kullanırsanız kullanın çözüm olmuyor.
BUTGEM ve benzeri kurumların mesleki eğitimle ilgili gerçekleştirdiği çalışmaları takdir ediyoruz. Bursa sanayisi için çok değerli işlere imza atıyorlar. Ben dahil olmak üzere birçok sanayicimiz kendi iş yerinde çalışan vasıfsız bir elemanı, buralarda aldırdığı eğitimlerle, ihtiyacına göre vasıflı bir hale getirebiliyor.
Önümüzdeki döneme yönelik önemli projelerimizden bir tanesi, bölgemizdeki eleman ihtiyacına yönelik bir endüstri meslek lisesi ya da teknik eleman yetiştirebileceğimiz bir eğitim merkezi kurmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor.

Ersan ÖZSOY - DOSAB YK Başkanı
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde hali hazırda 540 civarındaki faal firmamızda 40 bin kişinin bir miktar üzerinde istihdam söz konusudur.
Öncelikle sormamız gereken soru ülke olarak insan gücümüzü ne kadar nitelikli hale getirebiliyoruz? Bu sorunun cevabını vermek gerek. Maalesef okullarımızda, ileri teknoloji kullanan ve nitelikli, kalifiye eleman yetiştiremiyoruz. Hal böyleyken nitelikli iş gücü göçü veren bir ülke olduğumuzu da buna eklersek, kalifiye elemana ulaşmakta sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıların giderilmesi için eğitim sistemimizde ciddi bir organizasyona gidilmeli, günümüz şartlarına uygun, sanayi ile entegre olmuş bir şekilde gençlerimizi eğitmeliyiz. Tabii şunu da unutmamak gerek, günümüz koşullarında istihdamda sürekli kalınabilmesi ve gelişim gösterilmesi için yaşam boyu eğitim konusu da, en az nitelikli iş gücü yaratmak kadar hayati önemdedir.
Elbette İŞKUR başta birçok kurum ve kuruluş, gerek nitelikli iş gücü yetiştirmek gerekse mesleki ve teknik eğitim kursları gibi programlar ve bir takım teşviklerle çalışmalar yürütüyor. Bu faaliyetleri olumlu bulmakla beraber yeterli demek mümkün gözükmüyor. BUTGEM gibi kurumları ülkemizde çok arttırmamız lazım Bu noktada belirtmek isterim ki, BUTGEM, DOSAB’lı sanayiciler başta bu şehrin iş insanlarının hayata geçirdiği bir projedir. DOSAB, mesleki ve teknik eğitim ile nitelikli iş gücü yetiştirmek için bölge sınırları içinde 38 dönüm araziyi 2004 yılında tahsis etmiştir. O zaman sanayiciler derneğimizin katkıları ile ilk eğitim bloğu 2005 yılında yapılmıştır. 2009 yılından itibaren BTSO önderliğinde 12 bin metrekare alanda eğitimler verilmektedir. Sanayide aranılır, yüksek vasıflı teknik elemanlar yetiştirmekte ve ömür boyu eğitim felsefesine uygun meslek edindirme ve geliştirme programları sunmaktadır.

Ömer Faruk KORUN - HOSAB YK Başkanı
HOSAB’da, 115 faal firmamız mevcut ve bu firmalarda 12 bin kişi dolayında insana iş sağlanıyor.
Vasıflı eleman konusuna iş sahipleri, sanayiciler ve insan kaynakları gözüyle baktığımızda farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Fakülte diplomasını her kapıyı açan bir anahtar olarak görüp, iş dünyası hakkında en ufak bir fikre sahip olmayan binlerce genç var. Kendilerini yetiştirmemiş ama beklentileri çok olanlar var. Sanayici ise şirkete beklediği katkıyı yapacak iş gücü arıyor. İsteneni aynen yapacak gençleri değil, eski sorunlara yeni çözümler bulacak, ufku geniş ve yaratıcı gençleri istihdam etmek istiyor. Bu tablo genç nüfustaki işsizliği kronikleştiriyor. Bir iş bulanların önemli bir bölümü de işinden memnun olmuyor.
Ülkemizde maalesef lise ve üniversitelerdeki öğretim sürecinde ezbere ağırlık verilmesi, gençlerin iş hayatına hazırlanmasına imkan vermiyor. Gençler de kendi kendini yetiştirmeyi çoğunlukla ihmal ediyor.
Ülkemizde işletmelerin büyük çoğunluğunun KOBİ olduğu düşünülürse, bu ölçekte de, çıraklık sisteminin işlememesi, meslek liselerinde verilen eğitimin pratik ve uygulama yanının eksikliği, iş gücü eksikliğinin temel sorunları olarak karşımıza çıkıyor. Eğitim sistemimiz başta bu konulara çözüm üretmeliyiz. Şehirlerdeki üniversiteler, ticaret sanayi odaları, iş dernekleri, özel eğitim programları, oryantasyon kursları düzenlemeli. Şirketler de kendini yetiştirmek isteyenlere eğitim süresi ve imkanı tanımalı.
Bu tür kurumların faaliyetlerini görüyoruz ancak sanayicilerimizle nitelikli istihdam konusu ne zaman gündeme gelse, yapılan çalışmaların yeterli olmadığına dönük çok şikayet duyuyoruz.
Elbette bu tür istihdam ofisleri ve iş siteleri nitelikli ve doğru elemana ulaşmada bir rehber. Biz de OSB olarak bize gelen iş veya işgücü taleplerini sanayicilerimizle paylaşıyoruz.

Yunus AYDIN - Uludağ OSB YK Başkanı
Uludağ Organize Sanayi Bölgesi olarak karma OSB statüsünde olup faaliyet alanı çok yönlü üretim yapmaktayız. Bursa’nın 3’üncü büyük OSB’si olarak yaklaşık 12 bin kişiye istihdam ettirmekteyiz. Faaliyet alanımızın yaklaşık %72 tekstil üretimi yapan bölgemiz de nitelikli personel ihtiyacı sürekli gündeme gelmektedir. En çok ihtiyaç duyulan meslek dallarının başında bölgemizde dokuma operatörlüğü yer almaktadır. Nitelikli personel bulmaktaki en büyük sıkıntı ise meslek okullarının yetersizliği ve üniversitelerin mesleğe yönelik eğitimlerin yetersiz kalmasıdır. Şu an işsiz olarak artan genç nüfusun en büyük sorunu mesleğe yönelik okulların yetersizliği ve gençlerin doğru yönlendirilememesidir. Üniversitelerin yetersiz eğitimleri, çok fazla mezun verip nitelikli mezun verememeleri en büyük etkenlerin başında gelmektedir.
Sanayicinin nitelikli eleman bulma konusundaki işlerini kolaylaştırmada mesleki eğitim kursları önem taşımaktadır. Personelin işi öğrenme süresi açısından sanayicinin yükünü almaktadır. Bu tarz kursların yaygınlığı da hem iş arayan için hem işveren için kolaylık sağlayacaktır. Uludağ OSB olarak bölgemizde mesleki eğitim kursları öncelikli projelerimiz arasında yer almaktadır.
İşveren ve işçiyi buluşturan hizmet kanalları muhakkak ki bu süreci kolaylaştırmaya ve doğru işi doğru kişiyle buluşturmaya yardımcı olmaktadır. Son olarak tekrarlamakta fayda görüyorum uzun vadeli düşünüldüğünde üreticinin ve gençlerin nitelikli eleman konusunda meslek liselerine ihtiyaçları var önemi çok büyük.

Engin ÇETİNER - GÖRSİAD YK Başkanı
Bölgemizde yaklaşık olarak 2 bin 200 çalışan istihdam edilmektedir. Firmalarımızın tamamına yakınında çalışan arayışı vardır.
Öncelikle nitelikli eleman sayısının yetersizliği karşılaştığımız en büyük sorundur. Belirli iş kollarında nitelikli eleman bulmak neredeyse imkansız. Firmalar bu eksikliği, kendileri eleman eğiterek gidermek zorunda kalıyor. Konunun ülkenin genel sorunu olduğuna inanıyorum. Ülkelerin kalkınma planlarını yaparken eğitim planlamalarını da oluşturmaları gerekiyor.
Beklentiyi sayı anlamında karşılamamakla birlikte bu tür mesleki eğitimlerin faydası elbette var ancak kurslardan ziyade meslek liseleri, çıraklık okulları ve meslek yüksekokullarına daha fazla iş düştüğü kanaatindeyim.
İş bulma siteleri, bir çok firmanın uygun çalışana ulaşmakta başvurduğu en etkin yöntemdir. İş arayan adaylar için internet üzerinden iş aramak ve başvuru yapmak çok daha pratik olmakta tabii insan kaynakları departmanları içinde aynı şey geçerli.

Barış GÜL - PERYÖN Güney Marmara YK Başkanı
Öncelikle niteliği, iş dünyasının doğru tanımlaması gerekiyor. Bursa’nın özelinde düşündüğümüzde Bursa iş gücünün neye ihtiyacı var? Hangi nitelikler, yetkinlikler, yeterlilikler? Sonrasında bu beklentileri, genç istihdamı ve kadın istihdamının arttırılması için ailelere, bireylere, hatta işverenlere iyi anlatmamız gerekiyor. Devlet stratejisi, işletmelerin ticari hedefleri, eğitim sistemi, vb. unsurlar bu eksikliklerin giderilmesi için hep birlikte bütüncül bir politika izlemeliler. Sadece bir parçanın nasıl üretileceğini değil, o parçayı üreten çalışanın nasıl bir duyguda olması gerektiğini, ülkenin gelişimi için nasıl çalışmamız gerektiğini, ülke sevgisinin sadece bayrak sallamakla değil, çalışmakla üretmekle olabileceğini, gelecek için gençlerimize doğru ülke sevgisini aşılamayı öğretmeliyiz.
Sadece İŞKUR, BUTGEM değil, devletin her kurumu, STK’lar, meslek odaları, hatta işyerleri mesleki eğitime elinden geldiğince destek vermeye, fayda yaratmaya çalışıyor. Fakat alt toplama baktığımızda istediğimiz, hedeflediğimiz seviyeye bir türlü ulaşamıyoruz. İşletmeler hala nitelik diye bağırıyor, devlet istihdam arttırmak için elinden geleni yapıyor, iş arayanlar, aramaya devam ediyor. Elimizde nitelikli eleman sayısının artması için gerekli ve yeterli sayıda kurumun olduğunu düşünüyorum. Bize sadece her kurumun uygulaması gereken bir istihdam politikası gerekiyor. Uzun vadeden başlayıp, orta ve kısa vade planlaması yaparak, tüm imkânlarımızla işsizlik savaşını kazanıp, nitelikli çalışan yaratmalıyız. Bu sadece hep birlikte kafa kafaya verip çalışırsak ve sıkılmadan aldığımız kararları uygularsak olur.
İstihdam ofisleri ülkemizde maalesef çok verimli ve etkin kullanılmıyor. İşveren, iş arayan, istihdam ofislerinin ne olduğunu, ne iş yaptığını bilmiyor. Bugün her iş arayan her yere özgeçmişini bırakıyor. Belediyeler, İŞKUR, dernekler, ticaret sanayi odaları, odalar, vb. kurumlar istihdam ofisi gibi çalışıyor. Bu dışarıdan bakıldığında faydalı bir politika gibi gözükse de, iş arayanlara da işverenlere de bir fayda getirmiyor. İş arayanın özgeçmişini her yere bırakması, bıraktığı yerin özgeçmişi personel arayan bir işletmeye göndermesi istihdamı artırmıyor, arttırmayacak. Hedefsiz, stratejisiz, plansız savaş kazanılmaz. İstihdam politikası konusunda İngiltere modeli incelenmeli. İngiltere’de iş arayanlar her yere değil bir yere özgeçmiş bırakıyor. Personel arayanlar her yerden değil bir yerden personel buluyor. Karmaşa yok, kayıp iş gücü yok, vakit kaybı yok, kaynak israfı yok.
Ülkemizin en büyük sorunu EĞİTİM. Eğitim düzeyinin düşük olması istihdamı, nitelikli ve yeterli istihdam olmaması ekonomimizin kırılganlığını tetikliyor. Vakit kaybetmeden daha önce defalarca yaptığımız ve başardığımız eğitim seferberliğini doğru hedef ve strateji ile kurgulayıp hayata geçirmemizde fayda var.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51