banner34

banner50

banner6

İnşaat sektörükritik noktada

İnşaat sektörükritik noktada Demir, PVC, seramik ve bakıra yapılan yüksek oranlı zamlar, inşaatçıları kara kara düşündürüyor. Zamlar durmazsa canlılığın da biteceği öne sürülüyor.

Gündem 12.06.2006, 21:00 12.06.2006, 21:00
İnşaat sektörükritik noktada
İnşaat sektörükritik noktada
Demir, PVC, seramik ve bakıra yapılan yüksek oranlı zamlar, inşaatçıları kara kara düşündürüyor. Zamlar durmazsa canlılığın da biteceği öne sürülüyor.
uANA HAMMADDELERE ZAM
İnşaat yatırımlarının, başta demir olmak üzere bazı ana hammaddelere yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle tehlikeye girdiği belirtiliyor. Demirin tonu, Şubat ve Martta 650-700 YTL iken, Nisan'da 850 YTL'ye, Haziran'ın ilk haftasında ise bin YTL'nin üzerine çıktı. Bir başka girdi alüminyumda da fiyat dış pazara bağlı olarak hızla artış gösteriyor.
uCANLILIK KESİLİR
BTSO Başkan vekili ve Umut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hazır, inşaat sektöründe yükselen girdi maliyetlerine dikkat çekerek, önlem alınmadığı takdirde "başlayan canlılığın önünün birden bire kesileceğinin altını çizdi.
İnşaat yatırımlarının, başta demir olmak üzere bazı ana hammaddelere yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle tehlikeye girdiği belirtiliyor.
Gerek Karabük gerekse İstanbul merkezli özel sektör üreticilerine ait demirin tonu, Şubat ve Mart aylarında 650-700 YTL iken, Nisan'da 850 YTL'ye, Haziran'ın ilk haftasında ise bin YTL'nin üzerine çıktı. Şu anda inşaatın en büyük girdilerinden olan nervürlü demirin tonu da bin 80 (kalın) ile bin 100 YTL (ince) arasında değişiyor.
İnşaatın bir başka girdisi de, alüminyum. Burada da fiyat yine dış pazara bağlı olarak hızla artış gösteriyor. Rakamlar, Londra Metal Borsası'nda belirleniyor. Geçtiğimiz sonbaharda bin 600 dolar olan ton fiyatı, Mayıs ayının ilk yarısında ikiye katlanarak 3 bin 200 dolara tırmandı. Ancak özellikle Çin tarafındaki talep daralmasına paralel olarak fiyat 2 bin 600 dolara kadar geriledi. Fakat alüminyum sektöründe hammaddeye bağlı olarak işlenmiş ürünler zamlandı.
Bursa'da alüminyum levhanın kilosu 4 YTL'den 6,5 YTL'ye çıktı.
Öte yandan, son iki ayda demir ile bakıra yüzde 70, fayans ve seramiğe yüzde 35, PVC doğramaya ise yüzde 30 zam yapıldığı ifade edildi.
'Haklıydık' demek istemiyoruz
BTSO Başkan vekili ve Umut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hazır, inşaat sektöründe yükselen girdi maliyetlerine dikkat çekerek, önlem alınmadığı takdirde başlayan canlılığın önünün birden bire kesileceğinin altını çizdi.
İnşaatın kritik bir noktada bulunduğunu, yüksek oranlı girdi zamlarının bütün projeleri durma noktasına getireceğini anlatan Hazır, en önemli maliyet kalemlerinden olan demirde fırsatçılık yapıldığını savundu. Hazır, "Demir de diğer metaller gibi dolara endeksli.
Ancak Türkiye'de kurlardaki dalgalanmanın bir fırsat gibi algılandığını söyleyebilirim. Arzı kısarak, talebi çaresiz hale getirmek, 'nasıl olsa satılıyor' düşüncesi ile davranmak Türkiye'de başka problemleri getirecek. İnşaat sektörü toplam istihdamın yüzde 20'sini karşılıyor.
Bu insanlar işsiz kalırsa ülkedeki işsizlik oranı yüzde 15'lere çıkar. Herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekiyor. Biz altı ay sonra, 'haklıydık' demek istemiyoruz. Bu ülke hepimizin. Şimdiden tedbir alınmasını bekliyoruz" dedi.
Zamlar arka arkaya
Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkanı ve Kutlucan Hazır Beton'un sahibi Eyüp Kutlucan, doğalgaza yapılan son zammın, enflasyondaki yükseliş seyri ile birlikte zam furyasına neden olabileceğini öne sürdü. "Ortada bir maliyet enflasyonu gerçeği var" diyen Kutlucan, piyasalardaki son gelişmelerin özellikle ülkenin lokomotif sektörlerinden inşaatı vurduğuna işaret etti.
Kutlucan, "Sektörde artan maliyetler ve konut faiz oranlarının 1.06'lardan 1.30'lara yükselmesi satışları olumsuz etkiledi. Yine sektörde demir fiyatlarındaki artış da direkt maliyetlere yansıyor.
Örneğin son iki ayda demir ile bakıra yüzde 70, fayans ve seramiğe yüzde 35, PVC doğramaya ise yüzde 30 zam yapıldı. Bu durum pek iç açıcı değil" diye konuştu.
'Fırsatçı değiliz'
Ulubey Demir'in sahibi İsmail Ulubey, demire yılbaşından bu yana yüzde 50 zam geldiğini ancak bunun sadece inşaattaki hareketlenmeye bağlanmasının yanlış olduğunu söyledi.
Ulubey, demirde artış yaratan diğer nedenleri de, 'sektör ihracatının yükselmesi', 'yurt dışında hurda fiyatının artması' ve 'doların yükselmesi' olarak sıraladı. 470 dolar olan fiyatın 550-600 dolara çıktığını anlatan Ulubey, "Fiyat, dolar bazlı olduğu için yurt dışında şekilleniyor. Söylendiği gibi, Türkiye'de inşaatın hareketli olması birinci neden değil. Biz fırsatçı değiliz" dedi.
İsmail Ulubey, demirdeki artışın bir süre daha devam edeceğinin altını çizdi.

Sayı: 527 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51