banner6

İLETİŞİMDE NELER OLUYOR?

Coronavirüs nedeniyle evlerde daha fazla vakit geçirmeye başladık. Hatta belli yaş gruplarımız hiç evden çıkmamak durumundayız.

Gündem 04.05.2020, 21:00 04.05.2020, 21:00
İLETİŞİMDE NELER OLUYOR?
Coronavirüs nedeniyle evlerde daha fazla vakit geçirmeye başladık. Hatta belli yaş gruplarımız hiç evden çıkmamak durumundayız. Bunun yol açtığı değişikliklerden biri de internetin hayatımızdaki yeri oldukça arttı. Sevdiklerimizle, yakınlarımızla veya işimiz icabı yaptığımız görüntülü konuşmalar hayatımızda hemen hemen yokken, bugün sık kullanmaya başladığımız bir ihtiyaç haline geldi. Alışverişe gidemeyenlerimiz mağazaların veya marketlerin online alışveriş imkanlarından yararlanmaya başladılar. Okullarımız online eğitime geçtiler. İnternet kullanımının hayatımızın çeşitli cephelerinde giderek artacağında hepimiz hemfikiriz. Coronavirüs sonrası daha da çok önem kazanmış olan bu konuda, bir video paylaşım sitesinde edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
ELON MUSK’ı, elektrikli otomobilleri ile tanınan Tesla Motors’un CEO’su olarak tanıyoruz. Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SPACEX, uzaya gönderdiği telekomünikasyon uyduları ile DÜNYANIN TAMAMINA ve reklamlar sayesinde ücretsiz olması muhtemel bir internet hizmeti sunmak için çalışıyor. Uzaya toplamda 42.000 uydu gönderilmesi izin alınmış durumda. Her ay 60 ila 120 uydu gönderimi olacak. Basit anlamda hizmete geçmesi için ise 1000 uydunun yeterli olacağı öngörülüyor. Bu uydular 260 kg ve 1 masa büyüklüğündeler. Enerjisini üzerindeki akordiyon gibi açılan güneş panelinden alıyor. Görev süresi bittiğinde ise kendisini atmosfere sokup yakarak yok edebiliyor. Diğer uydularla çarpışmasını engellemek için çarpışma önleyici sistemleri var. Uydular adeta çok katlı bir bina gibi üst üste dizilip Falcon9 roketleri ile gönderilip, uzayda birbirinden ayrılıyorlar. Her uydunun maliyeti 300.000 USD. Fırlatma maliyeti ise 50 milyon USD. 60’lık paketler halindeki her bir gönderimin maliyeti dolayısıyla 70-80 milyon USD. Önceleri ayda bir, daha sonra iki haftada bir gönderim yapılacak.
Halihazırda internet, Fiberoptik kablolarla okyanusların altından geçerek dünyaya yayılıyor. Hızlanması için milyarlarca dolar yatırım yapılarak kısmi hızlanmalar elde edilmeye çalışılıyor. Şu anda uzayda telekomünikasyon uyduları var ama bu uyduların internet iletimindeki gecikme süreleri fiberoptik kablolalardan çok daha uzun, verimi daha az. SPACEX UYDULARI ise yeryüzüne çok daha yakın ve sağlayacağı internetin çok daha kısa gecikme süreleri var. 1 gigabit/saniye gibi, şu anda ileri ülkelerde fiberoptik kablolarla sağlanan hızın 10 KATI HIZLA internet hizmeti verebilecek.
SpaceX uydularının gönderiminin maliyeti, fiberoptik kablolar için yapılması planlanan yatırım maliyetinin 15’te biri kadar olacak. Önümüzdeki 10 yılda Fiberoptik yatırımı için harcanacak tutarın 150 milyar USD; SpaceX’in maliyetinin ise 10 milyar USD olması bekleniyor. Elon Musk; Devletlerin uzay ajanslarının yüksek maliyetlerle ve düşük verimle çalıştığını fark ettiğinde bu projeye adım atıyor. 600 milyon dolarlık fırlatma maliyetlerini 50 milyon dolara çekmişler. Türk uydusu Türksat 5A ve 5B de SpaceX’in roketiyle uzaya gönderilecek.
SpaceX’in sağlayacağı internetin bu sene içinde Kanada’da ve ABD’nin kuzey bölgelerinde, 2021’de Avrupa’da, 2027’de de tüm dünyada kullanılması bekleniyor. Bu arada rakip bir firma da var: Jeff Bezos’a ait olan Blue Origin firması da 3236 uydu göndermek için izin başvurusu yaptılar. İnternete dünyanın tamamında, hem de böylesine yüksek hızlarda ulaşılması mutlaka teknolojinin süratli ilerleyişine büyük ivme kazandıracaktır.
Yukarıda açıklanan gelişmelerin biz de ülke olarak yakın takibinde olmalıyız. Çünkü Türksat örneğinde olduğu gibi bunun dışında kalma şansımız yok. Sağlıcakla kalın…

Sayı: 1249 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51