banner34

banner50

banner6

Gemlik Türkiye'nin hayaline ev sahipliği yapacak

Gündem 11.01.2021, 20:27 11.01.2021, 20:27
Gemlik Türkiye'nin hayaline ev sahipliği yapacak


Türkiye’de zeytinciliğin başkenti konumunda olan Gemlik, Serbest Bölgesi, limanları ve güçlü sanayi kuruluşlarıyla Bursa ve Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Türkiye’nin yıllardır hayal ettiği yerli otomobilin de üretim merkezi olacak Gemlik, önümüzdeki yılların parlayan yıldızı haline gelecek.

1897 yılından beri Gemlik iş dünyasına önemli katkılar sunan Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası, Gemlik’in Türkiye’nin otomobiline ev sahipliği yapacak olmasının heyecanını yaşıyor. 10 milyar dolar ihracat potansiyeline sahip olan Gemlik, TOGG ile birlikte daha da büyümeyi hedefliyor.

SEMİH AYDIN

Gemlik ekonomisi üzerine bir değerlendirme alabilir miyiz?
Gemlik’in ekonomik potansiyelini nasıl tanıtırsınız? Gemlik, Türkiye ekonomisi için ne ifade ediyor?
Gemlik; zeytini sanayisi, limanları, serbest bölgesi, turizmi ile ve son eklenen halkamız TOGG ile ülkemizin parlayan yıldızıdır. İlçemizin ana gelir kaynağı dünyaca ünlü Gemlik zeytinidir. Biliyorsunuz, Gemlik’te dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerini üretmekteyiz. 2 milyon 300 bin ağacımızla yılda 35 bin ton zeytin üretiyoruz. Zeytinin buradaki coğrafi konumumdan dolayı, dünyada tadı bambaşka. Zaten Gemlik zeytini, marka olarak dünyada da tanınmaktadır. Türkiye, dünyada zeytin üretiminde 3’üncü, zeytin ihracatında ise 4’üncü sırada yer almaktadır.
Gemport, Borusan, Roda, Yılport ve MKS limanlarına da ev sahipliği yapıyoruz. Bu limanlarımızla, Türkiye’de limancılık konusunda en büyük üçüncü merkez konumundayız. Gemlik’in katma değerinin artması için özellikle konvansiyonel tren yolu hattının Gemlik limanları ile buluşması bir an önce gerçekleşmelidir. Bununla ilgili lobi çalışmalarımız devam ediyor.
Gemlik sanayisi, limanları, lojistik alt yapısı ile Türkiye’nin önde gelen ekonomi merkezlerinden biri haline gelmiştir. Pandemiye rağmen Gemlik Gümrük Müdürlüğü bu yıl Ekim ayı itibariyle 8 milyar 237 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 2018 yılında Türkiye ikincisiydik, ancak bu yıl pandemiden dolayı Türkiye 6.’lığına geriledik.
136 tane sanayi tesisimiz var. Bunların 96 adeti Bursa Serbest Bölgesi’nde. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları içinde üyelerimizden Borçelik, Çimtaş Çelik, Çimtaş Boru, Gemlik Gübre, Gemport, Aunde gibi firmalarımız yer almakta. Toplam 1 milyar 601 milyon dolar işlem hacmi ile Türkiye’deki 5’inci serbest bölge konumunda olan Bursa Serbest Bölgesi de Gemlik’te. Ayrıca Serbest Bölgemizde de çok uluslu birçok şirket üretim faaliyetini sürdürmektedir.
En çok ihracat yapılan sektörlerimizin başında otomotiv, demir çelik, elektrik elektronik, mermer ve tekstil yer alıyor. En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya, İngiltere, İsrail, İspanya ve Fransa gibi ülkeler var. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) tamamlanması ile Gemlik çok daha değerli bir ekonomi üssü haline gelecektir.
Bütün bunların yanında Gemlik aynı zamanda bir safiye yeridir. Kumla, Karacaali, Kurşunlu gibi denize kıyısı olan turistik merkezler de ilçemizde yer alıyor.

Gemlik TSO’nun çalışmalarından bahseder misiniz? Gemlik TSO, Gemlik ekonomisi ve üyelerine yönelik ne gibi çalışmalar yapıyor?
Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası, 1897 yılında kurulmuş Türkiye’nin en eski ve köklü odaları arasında yer almaktadır. Odamız, Bursa’nın ilk kalite belgesi alan kamu kurumları arasında yer almaktadır. 365 oda ve borsa arasında akredite olan ilk 55 oda arasındayız.
Yaklaşık bin 800 üyemiz var. Odamız, yelerine hizmet noktasında her daim ilkleri gerçekleştiren odalar arasında yer almıştır.
Özellikle pandemi döneminde üye hizmetlerinin aksamaması adına birçok yeni hizmeti üyelerimize sunduk. Elektronik belge yönetim sistemleri, 7/24 e-belge, online tahsilat gibi bu dönemde sunmuş olduğumuz işlemler sayesinde üyelerimiz odamıza gelmeden birçok işlemini ofisinden gerçekleştirebilmektedir. GTSO olarak, üye memnuniyetini esas alan yapımız ile her daim üyelerimizin yanında yer almakta, ziyaretler yapmakta ve özellikle Oda’mıza uzun yıllardır kayıtlı olan üyelerimize onur plaketi takdim etmekteyiz.
Gemlik TSO olarak en çok kıvanç duyduğumuz çalışmalardan biri de ilçemizdeki 110 gencimizi okutmak. Bunda da meclis üyesi arkadaşlarımız, yönetim kurulu üyelerimiz huzur haklarını almadan ve kendileri de ekleyerek bu öğrencilerimize okutuyor.
Gemlik, Türkiye’nin zeytincilikte başkenti konumunda bir şehir. Gemlik TSO olarak, Gemlik zeytininin pazar payını daha da artırmak adına ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Oda olarak, Gemlik zeytininin gerek Türkiye gerekse de dünyada hak ettiği değeri görmesi için Gemlik Ticaret Borsası’yla birlikte hem ulusal hem de uluslararası fuar vb. organizasyonlara katılıyoruz. Buralarda zeytinimizin diğer zeytinlerden ayrılan güçlü yanlarını tüketiciye anlatıyoruz. Ayrıca her yıl düzenlediğimiz Zeytin Festivali ile hem Gemlik ekonomisine katkı sağlıyoruz hem de zeytinimizi en iyi şekilde temsil ediyoruz.
Laboratuvar ve coğrafi işaret çalışmalarını yürütüyoruz Gemlik TB ile birlikte. Ayrıca haksız rekabeti önlemek için gelen şikayetleri de değerlendiriyoruz. Gemlik zeytini çok fazla taklit ediliyor. Toplam ürettiğimiz 35 bin ton. Bu, zeytin üretimi içerisinde çok butik bir rakam olarak kalıyor. Bu yüzden de piyasada çok fazla taklit ürün oluyor. Zeytinimizin marka değerini korumak adına, taklitçiliğin önüne geçmek istiyoruz.

Gemlik TSO olarak bölgedeki sanayi odaları ve borsalarla ilişkileriniz ne durumda? Diğer oda ve borsalarla iyi ilişkiler sizlere ne gibi kolaylıklar sağlıyor?
Odamız, kalite anlayışı gereği diğer oda ve borsalarla iyi ilişkiler içerisinde. Bütün oda ve borsa başkanlarımızla iyi ilişkiler içerisindeyiz. Özellikle bir dönem önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) bizi temsil eden İbrahim Burkay başkanım ve bu dönem TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüten Özer Matlı başkanım, çok güzel bir şekilde bizi temsil ediyorlar. Ortak akıl toplantıları düzenliyoruz. Herhangi bir ilçede yaşanan sorunları başkanlarımız biliyorlar. Oradan çıkan sonuçlar, TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletiliyor. Dolayısıyla, istişare içinde olduğumuz zaman şehri bir bütün olarak ele alıp hareket ettiğimizi düşünüyorum. Bu toplantıların hem Bursa’ya hem de Gemlik’e çok katkı sağladığı fikrindeyim.

Gemlik’te istihdam durumu nedir? Oda olarak mesleki eğitim ve genç istihdamı üzerine yürüttüğünüz çalışmalar var mı?
Serbest Bölge’de 10 bin ve diğer sanayi tesislerinde de 10 bin çalışan olmak üzere, ilçemizde yaklaşık 20 bin civarında çalışan bulunmakta. Hizmet sektörü ile birlikte 45 binin üzerinde istihdama katkı sunmaktayız. Oda olarak, pandemi öncesinde Odamızda fiziki ortamda, pandemiyle birlikte de online olarak birçok mesleki eğitim düzenledik. Mesleki eğitimlerin tamamında sertifikalar verildi. Kurumlar ve üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda hangi eğitimleri düzenleyeceğimize karar veriyoruz ve bu konularda ayda en az üç defa eğitim düzenliyoruz. Oda olarak TOBB ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile birlikte bir mesleki eğitim protokolü imzaladık. Bölgemizde, istihdama katkı sunmak adına İŞKUR Müdürlüğü ile ortaklaşa Türkiye’nin ilk istihdam fuarını gerçekleştirdik. Yoğun ilgi üzerine düzenlediğimiz ikinci fuarımızı da başarıyla tamamladık. Ancak, pandemiden dolayı fuarımızı bu yıl düzenleyemedik. Mesleki eğitimin geliştirilmesi adına Yazaki Otomotiv ve Kervanlı Tekstil ile birlikte çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Eğitim programı ile yaklaşım 300 kişi istihdam edilecek ve dolayısıyla Gemlik ekonomisine katkı sağlanacak. Odamız, ayrıca düzenlediği KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri ile yüzlerde gencimize kendi işlerini kurma imkanı da sağlamıştır. Ancak nitelikli elemana ulaşmak, ülkemizin olduğu gibi, Gemlik’in de kamburu diyebilirim. Türkiye’deki birçok ilimizde ve ilçemizde bunu başaramadık. Bu sıkıntının çözümü için bir an önce bu konuya devlet büyüklerimizin el atması lazım. Çünkü bizim sıkıntımız ara eleman bulamamak. Hep üniversite mezunu gençlerimiz var. Gençlerimiz de okudukları bölümle ilgili işlerde çalışmak istiyorlar. Özellikle herkes beyaz yaka istiyor. Fakat firmaların beyaz yaka ihtiyacı çok fazla olmuyor. Firmalar mavi yaka çalışana daha fazla ihtiyaç duyuyor.

Türkiye’nin otomobili TOGG’un fabrikası Gemlik’te kurulacak. Bu fabrika gelecek dönemde Gemlik ekonomisine ne gibi kazanımlar sağlayacak? Gemlik’te nasıl bir dönüşüm yaşanmasına sebebiyet verecek?
Fabrikanın Bursa ve Gemlik’e kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile TOGG’un yapımını üstlenen beş babayiğide sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.
TOGG’un Gemlik’te kurulması Gemlik ve Bursa için büyük bir başarı. Otomobil ve otomobil yan sanayi deyince Bursa ilk sırada geliyor. İlçelerimiz arasında, hatta 365 oda ve borsamız TOGG fabrikasının kendi bölgelerinde kurulmasını isterdi ama bize nasip oldu.
TOGG’un Gemlik’te kurulması için Oda olarak birçok lobi faaliyeti gerçekleştirdik. Arazinin hazır ve uygun olması, stratejik konumu, limanları, Bursa ve Kocaeli’ne yakınlığı, altyapısı, insan kaynağı ve otomotiv yan sanayisi ile Gemlik’in TOGG için biçilmiş kaftan olduğunu ilgili mercilere raporlar halinde ilettik. Sonuç itibariyle TOGG Gemlik’e geldi.
Yerli otomobil Gemlik’e ve Bursa’ya çok fazla kazanım sağlayacaktır. En nihayetinde ülkemizin yerli otomobil hayali gerçekleşiyor. Bu hayalin Gemlik’te gerçekleşecek olmasından dolayı ayrıca mutluyuz. Kurulacak fabrika ile 4 bin doğrudan, 20 bin dolaylı olmak üzere birçok kişiye iş ve aş sağlayacaktır. Kurulacak yan sanayi tesisleri ile ekonomik açıdan daha büyük bir ivmelenme yaşanmasına imkan sağlayacaktır.
Liman şehirleri aşırı göç alan bölgelerdir. Bizim de sıkıntımız aşırı göç almak. Bu nüfus artışını karşılayabilmek için yerel yönetimlerimiz çalışıyorlar. TOGG’un yanına elbette yan sanayi kuruluşları da gelecek. Bizim buradaki en büyük sıkıntımız arazi tahsisi. Arazi tahsis edemediğimiz için, çok büyük kurumsal firmalarımız Gemlik’te yatırım yapamıyorlar. Bir yandan Zeytin Yasası’na bir yandan denize, bir yandan da denize takılıyoruz. Ben TOGG Fabrikası’nın çevresine, onu destekleyecek sektörlerin donatılacağını ümit ediyorum. Yer tahsisi sorununa da böyle bir çözüm bulunacağını düşünüyorum.

Gelecek dönemde Gemlik sanayisi nasıl bir dönüşüm geçirmeli? Bu anlamda geleceğe yönelik hedefleriniz, projeleriniz var mı?
1985 – 90 yıllarından itibaren sanayiyi tercih ettik. Daha önce, bizim ilçemiz turizmiyle anılıyordu. Akdeniz ve Ege Bölgelerinin turizm sektöründe gelişmediği zamanlarda bile Kumla ve Kurşunlu vardı. Dolayısıyla, biz sanayiyi seçtiğimiz için, sanayiye alışkınız. Serbest Bölgemiz büyüme aşamasında. 80 dönümlük bir yer aldı. Gelecek dönemde daha güçlü firmaların burayı tercih edeceğini öngörüyorum. Halihazırda faaliyet gösteren firmaların da Ar-Ge çalışmalarının çok yüksek olduğunu biliyorum. Kendini sürekli geliştiren, günün koşullarına göre değiştiren çok büyük, güçlü firmalarımız var. Çalışmaları devam eden konvansiyonel trenin de ilçemize gelmesiyle, Gemlik sanayisine büyük katkı sağlayacaktır. Hatta neden Gemlik neden lojistik üs olmasın diye düşünüyorum. Geleceğe dönük olarak projelerimiz de mevcut. İlçemize organize sanayi bölgesi kazandırılması için taleplerimizi üst makamlara bildirdik. Ayrıca odamızda komisyon kurduk. Mevcut üyelerimiz ve gelecek yatırımcılarla birlikte organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla beraber Gemlik’in katma değerinin yükseleceğine inanıyorum.

Bölge sanayicileriniz pandemi dönemini nasıl geçirdi? Bu süreçte Oda olarak, üyelerinize yönelik ne gibi faaliyetler gerçekleştirdiniz?
Pandemi sürecinde çok şükür sanayicilerimiz üretimlerine ve ihracatlarına devam etti. Rakamlar da zaten bunu gösteriyor. Bizler bu süreçte her türlü desteği üyelerimize sağladık. Malum bu dönemde, özellikle KOBİ’lerimiz ekonomik anlamda zor günler yaşıyor.
Gerek hükümetimizin açıkladığı destekler gerekse de Nefes Kredisi ile üyelerimize nakit desteği sağladık. Ayrıca, üyelerimizden gelen talepleri, sorunları ve çözüm önerilerini web ortamında yaptığımız toplantılarda, bakanlarımıza ve TOBB Başkanımıza iletmekteyiz.
Pandemi döneminde, ihracatımızın aksamaması için Kaymakamlık’ta bir ofis açtık. Kendi ekibimizden birini orada görevlendirdik. Sokağa çıkma yasağından yararlanmaları, işlerin aksamaması için hızlı bir güncelleme yaptırdık. Bunların haricinde, maskeye ulaşmada zorluk yaşandığı dönemde üyelerimize maske dağıttık. Sağlık çalışanlarımıza, evlerine gidememe durumunda olduklarında kalmaları için otel tahsis ettik.

Virüs vakalarında dünyada ve ülkemizde bir artış söz konusu. Salgının yeni dalgasına hazırlıklarınız nelerdir?
Salgının pik yaptığı bu dönemde bizler de Oda olarak, hükümetimiz ve Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirler doğrultusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Mesai saatlerimizi yeniden düzenledik. Çalışanlarımız sosyal mesafe kurallarına uyarak, üyelerimizin tüm işlemlerini gerçekleştirmekte. Sosyal medya kanallarımız ile üyelerimize anında bilgi akışında bulunuyoruz. İnternet sitemizde oluşturduğumuz Covid bölümü ile de gerekli bilgi ve desteği üyelerimize sağlıyoruz.

Genel olarak Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? İş dünyasının belli başlı sorunları neler, bunların çözümü için neler yapılmalı?
Pandemi sürecinde yaşanan belirsizlik ile beraber döviz kurlarında dalgalanmalar olmakta. Böyle bir süreçte Türkiye önemli adımlar attı.
Hem esnafımız, hem sanayicimiz için alınan tedbirler sorunun daha da büyümesini engelledi. Hükümetimizin sektörel bazda aldığı kararlar ile de 2021 yılının ekonomik etkilerini daha az zararla kapatacağımıza inanıyorum. Bütün dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında devletimizin aldığı tedbirlere ek olarak bizlerin de elini taşın altına koyması gerekmektedir. Siyasi büyüklerimiz ve kanaat önderleri ile el ele daha güçlü bir Türkiye için çalışmamız gerekiyor. Bunu başaracak güçteyiz.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51