banner34

banner50

banner6

Fuar ve Kongrelerde dijitalleşme zamanı

Fuar ve Kongrelerde dijitalleşme zamanı

Gündem 02.06.2020, 00:00 02.06.2020, 00:00
Fuar ve Kongrelerde dijitalleşme zamanı

Covid-19 pandemisi özellikle ekonomik faaliyetler içerisinde üretimden ihracata kadar neredeyse her alanı etkilerken, bu etkilenmeden fuar ve kongre organizasyonları da büyük ölçüde payını aldı.



Başlangıçta ertelenen, ilerleyen zamanda da iptal edilen fuarlar ve kongrelerin geleceği ile uygulama usul ve esaslarını haberimizde konunun iki uzmanıyla değerlendirdik. Burkon Turizm/Network Fuarcılık Genel Müdürü Hasan Eker ile Plaza Event Genel Müdürü Ersoy Tabaklar’ın konuya ilişkin açıklamalar şöyle;



Hasan EKER

Network Fuarcılık

Genel Müdürü

Bundan 10-15 yıl önce başlayan sanal fuar uygulaması her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Dolayısıyla pandemi süreci bunun hızını daha da arttırdı ve yeni yeni programlar, uygulamalar geliştirildi. Bu bir ihtiyaç aslında. Çünkü bir taraftan maliyetler kısılmak istenirken diğer taraftan da daha az zaman harcayarak sonuca ulaşmak isteniyor. Ekonominin temelinde de verimlilik olduğundan buradan hareketle, biz de yatırımlar yapıyoruz.Bu anlamda da hibrit fuarlar yapmayı planlıyoruz. Yani biz hem fiziki fuarlar yapacağız hem de bu fuarlara fiziki olarak katılanlar arzu ederlerse ayrıca online da katılabilecek. Konuyla ilgili hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Ancak şunu söylemeliyim ki hiçbir zaman sanal fuarlar fiziki fuarların yerini alamaz. Sanal fuarlara fiziki fuarların ikamesi olarak bakmak çok da doğru olmaz, ancak tamamlayıcısı olabilir. Biz bundan sonraki aşamada.

fiziki ve sanal fuarları birbirinin

tamamlayıcısı olacak.

Fuarcılığın temelinde aslında bir sosyallik ve turizm tarafı da vardır. Bir de örneğin tekstil veya gıda gibi sektörlerde ürünün görülmesi, dokunulması gereken durumlar olabiliyor. Bunları sanal fuar ile yapmak çok mümkün olmayabilir. Bir de tabii ki kongreler var ki, fuarlar için söylediklerimin aynısı online kongreler için de geçerli tabii ki. Biz kongreler için de bunu uygulamayı düşünüyoruz.





Ersoy TABAKLAR

Plaza Event Gen. Müd.

Fuarlar ile kongreler etkinlikler altında iki farklı başlıktır. Fuarlar tamamen ticari etkinlikler iken, kongreler ve konferanslar ise bilimsel ve akademik organizasyonlardır. Kongrelerle ilgili yadsınamaz bir gerçek de, kongrelerin katılımcıların sadece bilgi almak konuşmacıları dinlemek amacıyla düzenlenmez için içinde sosyalleşme de vardır. Biz bu süreçte sanal kongre platformu ile ilgili hazırlıklarımızı yaptık.

Kongrelerde 4 ayrı

taraf vardır.

Bunlardan birincisi kongrelerin asıl sahibi olan düzenleyici dernek ya da kurumlar, ikincisi bizim gibi organizatörler, üçüncüsü kural koyucu olması yönüyle kamu ve bir de endüstriyel sponsorlar vardır. Kongreler bu dört tarafın bir araya gelmesiyle oluşur. Biz sanal kongre ile ilgili hazırlıklarımızı tamamladık ama bizim isteğimiz bu pandemi süreci içindeyken sanal kongrelere evet ama sonrasında tehdit ortadan kalktığında veya normalleşme sürecine geçildiğinde biz kongrelerin konvansiyonel bir şekilde yapılması taraftarıyız. Kongrelerde insanların bir araya gelmesi, yaptıkları akademik çalışmaları birbirlerine sunması, bireysel tartışma ortamlarının gerçekleşmesi, yurtdışından gelen yabancı konuşmacılarla birebir diyaloglar kurulması, farklı işbirliklerinin oluşturulması gerekmektedir. Bu imkanların sağlanabilmesi için kongreler konvansiyonel olarak yapılmalıdır. Biz bu doğrultuda ilk sanal sempozyumumuzu 26-28 Haziran tarihleri arasında Türk Yoğun Bakım Derneği ile birlikte uluslararası katılımlı Covid-19 Sempozyumu internet üzerinden yapacağız. Altyapımızı tamamladık, kayıtlarımızı almaya başladık. Sözcülüğünü benim yaptığım Profesyonel Kongre Organizatörleri Sivil İnisiyatifi olarak, pandemi sürecinde alınması gereken tedbirler hakkında 70 maddeden oluşan kriterler hazırladık ve ‘Covid-19 Güvenli Kongre Kriterleri’ adı altındaki önerileri içeren çalışmamızı Sağlık Bakanlığı yetkililerine gönderdik.Ayrıca şunu eklemekte fayda var. Bahsettiğimiz bu programlar, fuarlar, kongreler, konferans bir bütünü olarak etkinlik sektörüdür. Nasıl ekonomik anlamda birçok sektörün faaliyetlerine devam edebilmesi için bazı tedbirler hayata geçiriliyorsa, bu sektör için de bir şeyler yapılmalıdır. Çünkü bir kongre gerçekleştirilirken hazırlık aşamasında itibaren matbaadan transfer işlemlerine, teknik ekipmanlardan geçici insan kaynağına kadar 37 farklı iş koluna iş imkanı sağlanmaktadır. Dolayısıyla bu bir turizm hareketi değildir. Biz kongre organizatörleri olarak birçok tedarikçiyi ve birçok hizmeti bir araya getiren firmalarız. Bu yüzden normalleşme sürecinde bizim de durumunuzun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.


Sayı: 1253 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51