banner6

Faiz indirimi beklentileri karşıladı

Faiz indirimi beklentileri karşıladı

Gündem 02.06.2020, 00:00 02.06.2020, 00:00
Faiz indirimi beklentileri karşıladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu toplantısında aldığı kararla 50 baz puanlık ölçülü faiz indirimi gerçekleştirdi. Böylece TCMB son 9 toplantısında aldığı faiz indirimi kararlarıyla vadeli faiz oranını yüzde 24’ten, yüzde 8,25’e indirdi. İş dünyası faiz indirimi kararını olumlu karşıladı.





Anıl Alirıza Şohoğlu:TÜGİAD Genel Başkanı

“Uzun süredir tekrarladığımız üzere, uzun soluklu yapısal reformlarla desteklenmiş faiz indirimlerinin ülkemiz ekonomisine olumlu katlıları olacağına inanıyoruz. Merkez Bankası’nın iç piyasayı canlandırma yönünde atmış olduğu adımların, özel bankalar tarafından da desteklenmesi gerekiyor.

Özel Bankaların yükü sadece kamu bankalarına bırakmadan piyasayı soluklandıracak likiditeyi sağlamalarını bekliyoruz.

Merkez Bankasının yapmış olduğu faiz indiriminin gelecek dönemde enflasyon üzerinde etkisi olacağını ve enflasyonu düşüreceğini bekliyoruz. Yapılan faiz indirimlerine rağmen enflasyonda bir gerileme görmezsek, o zaman bazı riskler oluşmaya başlayabilir.”



Nihat Alpay: MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı

“Covid-19’un reel sektör üzerindeki en belirgin etkilerinden biri, firmalarımızın likidite ihtiyaçlarının artış kaydetmesi oldu. Bu kapsamda ekonomi yönetimimizce alınan tedbir ve teşvikler çerçevesinde, firmalarımızın nakit akışının korunmasına yönelik ciddi adımlar atılıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bugün yapmış olduğu indirimle birlikte politika faiz oranını yüzde 8,25 seviyesine çekmesi, piyasa beklentileriyle son derece uyumludur. Zira içinde bulunduğumuz sürecin hassasiyeti göz önüne alındığında, parasal genişlemenin piyasalar için zaruri olduğunu ifade edebiliriz. MÜSİAD olarak beklentimiz; Merkez’in önümüzdeki dönemde de piyasaların beklentileriyle uyumlu tavrını sürdürmesi ve bunun hem kamu hem de özel bankaların işlemlerine hızlı bir şekilde yansımasıdır.”





Rasim Çağan: BOSİAD Başkanı

Merkez Bankası’nın indirme kararının, piyasa gerçekleri ve beklentileri ile uyumlu olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankası bu karar ile birçok kesimi gözetmiştir. Enflasyon oranında %7,40 yıl sonu beklentisi ile uyumlu bir faiz oranı ile para, enflasyon karşısında yine de erimeyecektir. BDDK’nın aktif rasyoları gereği bankaları daha fazla kredi dağıtmaya zorlaması sonucu, özel bankaların daha fazla mevduat almamak için düşürdükleri faizler ile piyasa faizlerini uyumlu hale getirip, mevduatın kamu bankalarında daha fazla birikmemesine katkı sağlamıştır. Büyüme beklentilerini dikkate alarak, düşük faiz ortamı yaratarak özel sektörü desteklemeye devam etmiştir. Kamunun borçlanma faizini düşürme yönünde bir hareketle kamu maliyesine katkı sağlamıştır. Dolaysıyla bu kararın; piyasa gerçeklerini gözeten, ekonomiye ivme katacaktır.



Berat Tunakan: BALKANTÜRKSİADBaşkanı

2018 Ağustos’ta başlayan döviz dalgalanmaları ve global sıkıntılar neticesinde yükselen ve 2019’un temmuz ayında yüzde 24 seviyesinde seyreden faizin, aradan 1 yıl geçmeden, üstelik bu pandemi döneminde 8,25 seviyesine kadar gerilemesi iş dünyasını umutlandırmıştır. Pandemi süresinin oluşturduğu yoğun kısıtlamalardan yavaş yavaş normalleşmeye geçiyoruz. Bu adımlarla birlikte, ben piyasanın daha da açılacağını ve de para akışının yavaş yavaş artacağını düşünüyorum. Bu da belirli bir rahatlama getirecek ve zamanla TCMB’nin faiz indirimlerinin önünü açacaktır.



Murat Kaya: GESİAD Başkanı

Piyasanın beklediği bir karardı. TCMB de, 50 baz puan indirimi ile bu beklentilerle uyumlu bir davranış gerçekleştirmiş oldu. Gerek sağlık gerekse de ekonomik olarak zor süreçlerden geçtiğimiz bu dönemde, umutlu her habere ihtiyacımız var. Umarım bir an önce yeni normale geçeriz ve ekonominin çarklarının dönmesini sağlayabiliriz.

Koronavirüs salgınına bağlı olarak ülkemizde ve dünyadaki gelişmeler ışığında yeni beklentiler


Sayı: 1253 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51