banner34

banner50

banner6

Ekonominin yeni yol haritası hazır

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programını açıkladı. YEP kapsadığı 3 yıllık dönemde, dijital dönüşüm ve teknolojinin başı çektiği politikalarla verimlilik ve küresel rekabet gücü artırılarak büyüme hedeflerine ulaşılacak.

Gündem 06.10.2020, 05:43 06.10.2020, 05:43
Ekonominin yeni yol haritası hazır
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programını açıkladı. YEP kapsadığı 3 yıllık dönemde, dijital dönüşüm ve teknolojinin başı çektiği politikalarla verimlilik ve küresel rekabet gücü artırılarak büyüme hedeflerine ulaşılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı açıkladı. YEP kapsadığı 3 yıllık dönemde, dijital dönüşüm ve teknolojinin başı çektiği politikalarla verimlilik ve küresel rekabet gücü artırılarak büyüme hedeflerine ulaşılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemine ilişkin YEP’te yeni tip koronavirüs salgınının etkili olduğu bu yıl için büyüme oranı yüzde 0,3 olarak tahmin edilirken, yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitede toparlanma eğiliminin devam etmesiyle 2021’de yüzde 5,8, 2022 ve 2023’te yüzde 5 büyüme hedeflendi.

Programda, büyüme ve verimliliğe yönelik teknolojiden girişimciliğe, uluslararası doğrudan yatırımlardan e-ticarete, lojistikten il bazlı kalkınmaya kadar birçok alanda belirlenen politika ve tedbirler dikkati çekti.

‘Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi’ ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı hakkında değerlendirmelerde bulunan Bursa iş dünyası temsilcileri, YEP’in önümüzdeki iki yılın yol haritasını oluşturması ve sürdürülebilir büyüme hedefleri açısından kıymetli olduğunu ifade ettiler.

 

BOSİAD YK Başkanı Rasim ÇAĞAN

YEP’in sadece uzun vadede ekonominin nasıl olacağını değil, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası arenada ekonomik olarak geri kalmaması için neler yapılması gerektiğini belirten bir yol haritası olduğunu düşünüyorum.

İş insanları kısa vadeli planlarla daha ilgili olurlar ve ekonomik sorunlara kısa vadeli çözümler isterler. Ancak bu kısa vadeli çözümlerin uzun vadede daha büyük sorunlar yarattığını unutmamalıdırlar. Bütçe açığının milli gelire oranının %3’ten daha yüksek bir seviyede tutulacak olması ve ancak 2023 yılında tekrar %3,5 seviyesine inecek olması, kamunun büyümeye desteğinin süreceğini gösteriyor. Pandeminin etkisinin göreceli olarak azalacak olması, rekabetçi döviz kuru ile artacak ihracat, geri gelecek turizm gelirleriyle, ekonomimizin önümüzdeki 3 yıl boyunca YEP hedeflerinde belirtildiği gibi her sene %5 civarında büyüyeceğini düşünüyorum. Özetle; pandeminin bir yılda açtığı yaranın dengelenmesi 3 yıl sürecektir.

 

DOSABSİAD YK Başkanı Nilüfer ÇEVİKEL

Programdaki üç temel hedef olan işgücü piyasasının ayakta tutulması, hanelere ve işletmelere gerekli likiditenin sağlanması ve temel sektörlerin faaliyetlerini sürdürmesini garanti altına alarak tedarik zincirlerinin ayakta tutulması yaklaşımı makro ekonominin düzenlenmesi adına önemli bir adım oldu. Sürdürülebilir büyümenin ve cari açığı azaltmanın katma değerli üretim ve ihracat olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Bu anlamda üyelerimize de her türlü desteği veriyoruz. Rekabetçi kur avantajını kullanarak, yurt içi üretim kapasitesini artırarak, sürdürülebilir ihracat artışı sağlanacak olması istikrarlı büyüme açısından önemli. Programda kur geçişkenliğini azaltacak tedbirler yeterli olmadı. Ekonomi programının hedeflerine ulaşmasında, fiyat ve kur istikrarının sağlanması ve güven ortamının tesis edilmesi belirleyici olacaktır. Ekonomide yapısal dönüşüm açısından dolarizasyon etkisinin azaltılması, bu yüzden de ithalat talebinin azaltılması gereklilik olarak öne çıkıyor.

 

BUİKAD YK Başkanı Oya EROĞLU

Ülkemiz bu yılın ilk aylarında 2020’ye farklı bir senaryo ile hazırlanmıştı. Ancak dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci herkesi olduğu gibi bizi de etkiledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konuşmasında her türlü senaryoya hazır olduklarını aktardı. Paketin içeriğinden ziyade sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz. 3 yıllık planlamaya bakıldığında 2023 sonuna kadar devam edecek olan bu süreçte yeni dengelenme bir stabilizasyon süreci olacaktır. Bir taraftan dengelenme devam ederken yeni normali kabul edeceğiz ve yeni ekonomimizi oluşturacağız.

Yapısal reformlara önem vermeli ve yabancı yatırımcıya güven verilmelidir. Bu sayede Türk Lirası da istikrara kavuşacaktır.

 

BALKANTÜRKSİAD YK Başkanı Berat TUNAKAN

Ekonomide önümüzdeki 3 yılın yol haritasını oluşturan YEP, ihracat, katma değerli üretime ve istihdama verdiği önem açısından oldukça değerli. Açıklanan program bu sıkıntılı dönemde önümüzü daha ne görmemizi sağlayacaktır. Ülkemizin kalkınması için hayati öneme sahip olan bu unsurlarla birlikte, önümüzdeki hedeflere daha kararlı bir şekilde ilerleyeceğimize inancımız tam. YEP ile birlikte dengenin yeniden sağlanması, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümeyi hedefleyen politikalar, önümüzdeki yıllarda dünyada önemli bir aktör olmamızı sağlayacaktır. Bu noktada, Covid-19 sürecinde önümüze çıkan fırsatları iyi değerlendirerek, yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve finansal istikrara dayalı ekonomik dönüşümü sağlamalıyız.

 

BATISİAD YK Başkanı  Ahmet ER

Tüm dünyanın yaşadığı bu zorlu süreci, devletimizin sunduğu destek ve teşviklerle en az hasarla atlatmaya çalışıyoruz. Bakanımızın da belirttiği gibi salgın döneminde milli gelirimizin yüzde 10’una tekabül eden 494 milyar lira destek sunulması, devletin vatandaşının bu zorlu süreçte yanında olduğunun önemli bir göstergesi. Yeni Ekonomi Program da, bu olağanüstü döneme uyan, 2021-2023 dönem hedefleri için uygun bir yol haritası. Salgının etkilerini azaltmak, üreticinin yükünü almak ve sektörel faaliyetlerin sürdürebilirliğini sağlamak adına önemli bulduğumuz YEP’in ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

 

GESİAD YK Başkanı Murat KAYA

Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP pandeminin etkileriyle revize edilmişe benziyor. Programda özellikle vurgulanan ‘Yeni Normal’, ‘Yeni Ekonomi’ ve ‘Yeni Dengelenme’ konuları bu olağanüstü dönemde önem arz ediyor. Salgının ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak, kurda dengeyi sağlamak ve her zaman söylediğimiz gibi ‘üretmek’ önümüzdeki en önemli hedeflerimiz olmalıdır. Bir başka önemli konu da üreticinin moral ve motivasyonudur. Üreten ve istihdam sağlayan, ülke ekonomisinin gelişmesi için risk ve sorumluluk alan iş insanının da motivasyonunun  her daim yüksek tutulmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51