banner6

Düşen faiz oranları ihracatçıya nefes oldu

Firmalara sağlanan Eximbank TL Kredi Faiz oranının indirilmesi, ekonomi ve ihracatçılar için olumlu bir gelişme olarak ifade edildi. Faizlerin yüksekliğinin piyasayı kilitlediğine değinen iş dünyası, bu şekilde paranın tekrar üretime yönlendirileceğine dikkat çekti.

Gündem 19.08.2019, 21:00 19.08.2019, 21:00
Düşen faiz oranları ihracatçıya nefes oldu
Firmalara sağlanan Eximbank TL Kredi Faiz oranının indirilmesi, ekonomi ve ihracatçılar için olumlu bir gelişme olarak ifade edildi. Faizlerin yüksekliğinin piyasayı kilitlediğine değinen iş dünyası, bu şekilde paranın tekrar üretime yönlendirileceğine dikkat çekti.

Türk Eximbank'tan yapılan açıklamada KOBİ'lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırılan TL kredilerindeki faiz oranının yüzde 15,19'dan yüzde 11,84 seviyesine indirildiği belirtildi.
İhracatın artmasında ciddi katkısı olacağını ifade eden iş dünyası, ancak yapılan faiz indiriminin yanı sıra bu kredilerin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacak düzeyde yeterli hacmin oluşturulması ve bu kaynağın uygun firmalara dağıtılmasının indirim kadar önem taşıdığına vurgu yapıldı.
Kaynak yetersizliğinden ve hukuki/mevzuatsal düzenlemelerdeki eksikliklerden dolayı birçok firma bu kaynağı kullanamadığına dikkat çeken görüşlerde, faizlerin yüksekliğinin piyasayı kilitlediğine ve bu şekilde paranın tekrar üretime yönlendirileceğine dikkat çekildi. Sanayicinin ihracatın finansmanı Türk Eximbank'a umudu devam ediyor. İhracatçı firmalar kur riskinden en çok etkilen kesim olmasıyla döviz dalgalanmalarına karşı pozisyon alma konusunda eskisinden çok daha fazla tecrübeye gittiklerini söyledi. Yapılan destek çalışmalarını ihracatçı firmaların olumlu karşıladığını ifade eden iş dünyası, son dönemde ekonomik verilerde yaşanan olumlu havanın faiz oranlarına aşağı yönlü bir ivme kazandırdığını belirtti."İhracatçı firmaların hammadde alımlarında özellikle kur riskine bağlı olarak artan kaynak sıkıntısına eklenen yüksek faiz yükü, firmaları içinden çıkılması zor durumlara itmektedir diyen iş dünyası, bu zor dönemler de firmaların ihtiyacı olan düşük faizli kaynak tahsisi açısından Türk Eximbank'ın desteğinin nefes aldıracağını belirtti.
TÜRK EXİMBANK TL KREDİ FAİZİNİ YÜZDE 11,84'E İNDİRDİ
Türk Eximbank, TL kredi faiz oranını yüzde 15,19'dan yüzde 11,84 seviyesine çektiğini duyurdu. Türk Eximbank'tan yapılan açıklamada KOBİ'lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırılan TL kredilerindeki faiz oranının yüzde 15,19'dan yüzde 11,84 seviyesine indirildiği belirtildi. Söz konusu değişikliğin oransal olarak yüzde 22 düzeyinde indirime tekabül ettiği ifade edilen açıklamada, son iki ayda TL kredilerde yaklaşık 6 puanlık indirim yapıldığı ve faiz oranlarındaki aşağı yönlü trende paralel olarak faiz indirimlerine devam edileceği bildirildi. Açıklamada, genel olarak faizlerdeki düşüşün ekonomideki canlanmayı arttırmasının beklendiği ve Türk Eximbank'ın cazip faiz oranlarının da ihracatçıların rekabet gücüne önemli katkı sağlayacağı kaydedildi.Türk Eximbank'ın ocak-temmuz döneminde toplam 25,4 milyar dolar olan ihracat desteğini sağladığı belirtilen açıklamada, "Türk Eximbank, ihracat desteğini yıl sonunda 48,4 milyar dolara yükseltmeyi ve destek verdiği ihracatçı sayısını 12 bin 500'e çıkarmayı hedefliyor ifadelerine yer verildi.

Ayhan Korgavuş - Ünver Group YKB
"Firmalara nefes aldıracaktır
Kuruluş amacı Türk ihracatını ve ihracatçısını desteklemek olan Türk Eximbank, ülkenin dar boğazdan geçtiği bu dönemlerde olumlu adımlar atarak asli görevini ifa etmeye devam etmektedir. Bu bağlamda yapılan destek çalışmalarını ihracatçı bir firma olarak olumlu karşıladığımızı belirtmemiz gerekiyor. Aynı zamanda son dönemde ekonomik verilerde yaşanan olumlu hava faiz oranlarına aşağı yönlü bir ivme kazandırmıştır. Zaten Türk Eximbank olumlu ekonomik verilere paralel olarak faiz indirimine devam edeceği sinyalini vermiştir. İhracatçı firmaların hammadde alımlarında özellikle kur riskine bağlı olarak artan kaynak sıkıntısına eklenen yüksek faiz yükü firmaları içinden çıkılması zor durumlara itmektedir. Bu zor dönemler de firmalarımızın ihtiyacı olan düşük faizli kaynak tahsisi açısından Türk Eximbank'ın desteği firmalarımıza nefes aldırmaktadır. Bu desteklerin belirtildiği şekilde devam etmesi ekonominin canlanması ve ihracatın artarak sürdürülmesi açısından büyük önem teşkil etmektedir.  


Engin Çetiner - BEKAMAK Genel Müdürü
GÖRSİAD YKB "Birçok firma bu kaynağı kullanamamaktadır
KOBİ'ler ve Yüksek Teknoloji üreten firmalara sağlanan Eximbank TL kredi faiz oranın indirilmesi, ekonomimiz ve ihracatçımız için çok olumlu bir gelişmedir ve ihracatın artmasında ciddi katkısı olacaktır. Son dönemde faiz indirimi ile başlayan ılımlı havanın, ülkemiz ekonomisinin can damarı, döviz kaynağı ihracatçılara da yansıması çok sevindirici. Bunun artarak sürmesi temennisini taşıyoruz. Ancak yapılan faiz indiriminin yanı sıra bu kredilerin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacak düzeyde yeterli hacmin oluşturulması ve bu kaynağın uygun firmalara, aşılması mümkün olacak hukuki/mevzuatsal prosedürlerle dağıtılmasını sağlamak da en az indirim kadar önem taşımaktadır. Kaynak yetersizliğinden ve hukuki/mevzuatsal düzenlemelerdeki eksikliklerden dolayı birçok firma bu kaynağı kullanamamaktadır. Avrupa'nın KOBİ'ler ile gelişmesi, Çin'in ihracatçısına desteği bizlere bu konuda örnek olmalıdır. Ekonomimiz üretim ve buna bağlı olarak ihracat ile gelişecek ve büyüyecektir. Yollar, köprüler, inşaatlar için ayrılan kaynaklar, oluşturulan özel teşvikler, ihracat yapan firmalara da sağlandığında günümüzdeki kur hassasiyetli dönem bitecek, ekonomimiz spekülatif manipülasyonlardan etkilenmeyecek duruma gelecektir. Unutmayalım ki, ihracat sayesinde ülkemize döviz girişi sağlanmaktadır.

Veda Girgin Eroğlu - VGE Tekstil Firma Sahibi
"Faizlerin yüksekliği piyasayı kilitliyordu
Türk Eximbank TL kredi faizini yüzde 15.19'dan 11.84'lere çektiğini duyurdu. Bu özellikle üretim yapan ve TL ile kredi kullanan firmalara yaşam suyu olurken, Euro bazlı Eximbank kredisi kullanacak ihracatçı firmalarda da Euro bandında faiz indirimi beklentisi içindeyiz. 2018 yılında faizle TL bazında 17 civarında iken, önce 15.19' lara daha sonrada 11.84'lere çekilmesi, firmaları üretime teşvik ederek, sağlıklı bir kalkınma ile daha fazla üretim ve istihdama ve ihracata yönlendirecektir. Ekonominin nefes almasına sebep olacak nakit akışındaki sıkışıklığı gidereceğini düşünüyorum. Faizlerin yüksekliği piyasayı kilitliyordu. Bu şekilde para tekrar üretime yönlendirilecektir.

Levent Bilek - Bilekler Group YKB
"Kur zararının da engellenmesi gerekiyor

Türk Eximbank tarafından yapılan açıklamanın devamında, bu indirimlerin ülkemiz ekonomisine hayat vereceğine eminiz. Bu sayede KOBİ'ler ve ihracatçılar yeniden rekabet edecek ve ekonominin canlanmasına katkıda bulunacak. Ancak yapılan faiz indiriminin yanı sıra Eximbank kredilerinde kur zararının da engellenmesi gerektiğini düşünüyorum.?Eximbank verdiği kredileri döviz olarak kullandırıp, TL olarak hesaba geçiyor. Üstelik de dövizin her gün yüzde 1-2 oynadığı böyle bir dönemde para iki gün sonra sanayicinin hesabına geçiyor. Dolayısıyla sanayici o krediyi kullanana kadar kur farkından, kambiyo farkından kaynaklanan ciddi zararlara uğruyor. Reel sektör özellikle kriz dönemlerinde olumsuz koşullardan en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Alıp satmak yerine üretmek ve istihdam yaratmak gibi bir "çılgınlık yapan sanayicinin özellikle bu dönemlerde desteklenmesi, teşviklerle güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve bürokratik engellerden mümkün olduğunca kurtarılması gerekiyor. Bu gibi teşviklerle dış pazarlara yönelen sanayici bu sefer de mevzuatla boğuşmak zorunda kalmamalı. Türkiye ekonomisinin can damarı ihracat. Biz ihracatçılar olarak dünyanın her yerindeki pazarlara ulaşarak olağanüstü gayretlerle ihracat yapıyor ve ülkemize döviz getiriyoruz. Son 6 aylık dönemde aynı anda ithalatın düştüğünü görmek bizim için ayrıca sevindirici bir durum.

Sayı: 1212 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51