banner6

Bursa’da şubat ayında 3.354 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta yıllık bazda yüzde 20,1 arttı. Ülke genelinde toplam 97 bin 587 konutun satıldığı bu ayda Bursa’da ise 3 bin 354 konut satışı gerçekleştirildi.

Gündem 21.03.2022, 23:23
Bursa’da şubat ayında 3.354 konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 artarak 97 bin 587 oldu. Şubatta satılan konut sayısı ocak ayına göre de yüzde 10,5 arttı. Ocakta 88 bin 306 konut satılmıştı.Konut satışlarında İstanbul 18 bin 752 konut satışı ile ilk sırayı aldı. Bu ili 8 bin 464 konut satışı ile Ankara ve 5 bin 575 konut satışıyla İzmir izledi.

Yıllık bazda yüzde 19,8 artış
Bursa’da ise konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19,8 artarak 3 bin 354 oldu. Bursa, söz konusu ayda Türkiye’de en fazla konutun satıldığı 5’inci il oldu. Ancak Bursa’da konut satışları ocak ayına göre yüzde 10,1 azaldı. Geçtiğimiz ay Bursa’da 3 bin 734 konut satıldı. Söz konusu ayda Bursa’da satılan konutların yüzde 29,8’ini ilk el (sıfır) konutlar oluşturdu. Geçen ay Bursa’da 1000 adet ilk el konut satılırken, ikinci el konutta satış rakamı 2 bin 354 oldu.

İpotekli satışlar yükseldi
Bu dönemde ipotekli satışlarda da yıllık bazda yüzde 56,2’lik artış yaşandı. Bursa’da 2021 yılının şubat ayında 519 olan ipotekli konut satışı sayısı, bu yılın şubat ayında 811’e çıktı.
Yabancının ilgisi arttı
Türkiye genelinde yabancıya konut satışında geçen ay 4 bin 591 adetle tüm zamanların en yüksek şubat rekoru da kırıldı. Söz konusu ayda yabancıların Bursa’daki konutlara ilgisi de arttı. Bursa’da yabancıya yapılan konut satışları şubatta yıllık bazda yüzde 56,5 artarak 161 oldu.

Sektör temsilcileri Bursa’nın şubat ayı  konut satış rakamlarını ve gelecek öngörülerini Ekohaber’le paylaştılar.

Alparslan ŞENOCAK
BTSO YK Üyesi

Rakamlar gayrimenkul ihtiyacını ortaya koyuyor

Özellik girdi maliyetlerindeki artışlar sektörümüzü zorlayan faktörlerin başında geliyor. İnşaat malzemelerinde maliyet artışları toplamda yüzde 50’leri aştı. Son iki yıllık dönemde demir-çelik ve çimentodaki artışlar yüzde 100’leri aştı. Bunlara döviz kurundaki çıkış da eklenince maliyetlerde yukarı yönlü hareket oluştu.  Maliyet baskısına rağmen ilk iki aydaki artışlar, gayrimenkul ihtiyacını ortaya koyuyor. Sektörümüzde çarkların yeniden hızlanması için işletmelerimizin maliyet yüklerinin hafifletilmesi büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan maliyetler sebebiyle mevcut tablo alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle konut talebinde konut alıcılarını yeni konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarının hızla devreye alınması gerektiğine inanıyorum. Toplam satış içinde birinci el konut satışının artması inşaat sektörünü ve ülke ekonomisini hızlandıracak ve hem büyümeye hem de istihdama katkı verecektir. Satışların mevcut konut stokları üzerinden gerçekleşmesi, yeni proje sayısının sınırlı olması ve imarlı alanların yetersizliği konut sektöründeki riskleri tetikleyen unsurlar. 

Sertaç KARAALP
Alpiş Holding YK Başkanı

Konutta hareketlilik başladı

Sektörümüz özelinde bir hareketlenme gözlemliyoruz, bu rakamlara da yansımaya başladı. Çeşitli sebeplerle beklemede kalan konut alıcıları, yatırımlarını doğru bir şekilde değerlendirmek için yine güvenli liman gayrimenkule yöneldi. Özellikle tüm dünyanın ekonomik ve siyasi problemlerle boğuştuğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin büyümesindeki lokomotif sektör olan inşaat sektöründe tekrar bir hareketlilik olması gelecek adına umut vericidir. Salgının yoğun yaşandığı bir dönemde ipotekli ev alma konusunda tereddüt yaşanmıştı. Pandeminin sona ermesiyle birlikte ipotekli satışlar yeniden cazip görünmeye başladı. İpotekli satışlarda son aylarda yaşanan ivme kısmen yavaşlasa da ipotekli konut alımı konusunda büyük bir talebin yaşandığı gözlemleniyor. Dünyanın kürselleşmesiyle birlikte yaşanan her türlü gelişme sektörleri etkileyebiliyor. 2021 yılı tüm dünyayla birlikte ülkemizde de zor geçti. Yüksek girdi maliyetleri ve faizin yüksek olması sektörü etkilerken, şimdi Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı ve bunun yansımalarını konuşuyoruz. Ancak bizler ne olursa olsun çalışmaya, üretmeye, ülkemize ve bölgemize değer katmaya devam ediyoruz. 

Şeref DEMİR
Akyükselen İnşaat YKB Yrd.

Sıfır konut satışlarına bakılmalı

Sektörün Bursa’daki durumunu net bir şekilde belirlemek için ilk el satışlara bakılmalıdır. Geçen yılın aynı ayına göre Bursa’da ilk el konut satışlarında yüzde 5 artış yaşandı. Varılan sonuç artış oranı ikinci el satışlardan dolayı fazla gözükmektedir. Edindiğimiz duyumlara göre ikinci el satışların bir kısmı konut kredi oranlarının diğer kredilere göre düşük olmasından dolayı reel olmayan, eş-dost adına yapılan satışlardan dolayı yüksek gözükmektedir. Bunun yanında inşaat maliyetlerindeki artış alıcıları ikinci ele yönlendirdi. TÜİK’e göre inşaat maliyetlerindeki artış yıllık bazda yüzde 79,91. Bu denli astronomik artışın ne döviz ne enerji fiyatlarının artış oranıyla izah edilmesi mümkün değil. Bu durum sektörün yeni projeler üretmesini durdurma noktasına getirmiştir. Bunun yanı sıra yapı denetim ücretlerinin yüzde 80 artışı, yapı kimlik bedellerinin müteahhide yüklenmesi, yönetmelik ve mevzuat değişikliğinden art arda gelen maliyet artışına sebep olacak etkenler, az olan konut arzının gittikçe azalmasına sebep olmaktadır. İnşaat sektörünün paydaşları şunu bilmelidir ki sektörün canlı tutulması ile ancak kazanabileceklerdir. Bu geçiş dönemini sağlıklı geçirmemiz için adil, fırsatçılık yapmadan ülke ve sosyal faydayı ön planda tutarak yönetmeliyiz. En önemli sorun maalesef kıt olan imarlı arsa durumu. Genel maliyetin yüzde 40-50’sine tekabül eden arsa teminine acilen çözüm bulunmalıdır.

Naci ŞAHİN
Burçin İnşaat YK Başkanı

Maliyet artışları satışları etkiliyor

Son bir yılda konuttaki arz talep dengelerinde büyük iniş çıkışlar, dalgalanmalar oldu. Bu süreçte inşaat malzemeleri yüzde 100 hatta yüzde 200 zamlandı. Maliyet artışları nedeniyle müteahhit de önünü göremiyor ve üretimini rölantiye alıyor. Ancak ben satışların mart, nisan ve mayıs aylarıyla birlikte ivme kazanacağını düşünüyorum. Konut satışları ekonominin seyrine endekslidir. İstikrarlı piyasalara göre değişkenlik gösterir genelde de tüm sektörlerde de bu böyledir. 
İnşaat malzemelerinin fiyatları da istikrarlı bir sürece girip, maliyet dengeleri oluşursa yeni konut üretimi de hız kazanacaktır. Bu da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın uygun fiyatlardan ev almasının yolunu açacaktır.

Muhammed ADİLOĞLU
Adiloğlu Grup YK Başkanı

Rakamlar gelecek  için umut veriyor

Konut satışları istatistik verilerine baktığımızda Bursa’da şubat ayı rakamlarına göre, konut satışlarında artış olmasını olumlu buluyorum. Bu istatistik rakamlarının gelecek için umut verici olduğunu düşünebiliriz. Ancak, son yıllarda ani gelişen küresel olaylar bize istatistiksel verilere bakarak hareket etmenin yanlış olduğunu gösteriyor. İpotekli konut satışlarındaki artışın piyasa şartlarına göre gayet normal olduğunu düşünüyorum. Maliyetlere bağlı olarak konut fiyatlarındaki yükseliş konut kredisi ile daire alma oranını olumsuz etkilemektedir. Sadece bankaların oranlarının yüksek olmasının bu konuda tek başına etkili olmadığı kanaatindeyim. Büyüyen ve gelişen Türkiye ekonomisinde her zaman fırsatlar mevcuttur. Önemli olan istikrarlı bir şekilde mevcut işlerimizin başında olmaktır. Her sektör için inişli çıkışlı dönemler olabilir. 

Yusuf ŞEHİTOĞLU
İnegölMüteahhitler Derneği YKB

2020 rakamlarını yakalayamadık

2022 yılı itibariyle Türkiye genelindeki artış  gayrimenkulün artık bir yatırım aracı olarak daha net görülmesi, fiyat artışları ve enflasyon karşısında en fazla değer kazanan yatırım aracı olmasıdır. Ancak henüz 2020 yılı rakamlarını satışlarda yakalayamadık diyebilirim. Dönemsel olarak özellikle fiyatlardaki oynaklık, kur hassasiyeti ve tedarik zincirindeki bozulmalar dolayısıyla yeni ruhsat sayısı düşmektedir. Bu sene konjonktür itibariyle bu şekilde ilerleriz düşüncesindeyim. Hepimizin bildiği üzere sektörümüzün kredi hassasiyeti yüksektir. Özellikle aylık yüzde 1 oranı tüketici tarafında psikolojik sınırdır. Her ne kadar kümülatif ödemede çok fark etmese de tüketici yüzde 0,99 gibi rakamları gördüğünde satın alma eğilimi daha artmaktadır. İşte bu noktada beklentimiz daha önce olduğu gibi faiz desteğiyle sektörün önünün açılmasıdır. Diğer taraftan gayrimenkul fiyatlarındaki yükseliş ikinci el konuta yönelimi arttırmıştır. İpotekli satışlar içerisinde ikinci el konutun payı sıfır konuttan daha fazladır.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51