banner6

Bursa UNESCO Derneği'nden turizme katkı

Bursa UNESCO Derneği'nden turizme katkı

Gündem 03.02.2020, 22:00 03.02.2020, 22:00
Bursa UNESCO Derneği'nden turizme katkı
Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Levent Sevik, Oya Bozkurt ve Nilay Onart, yeni ofislerinde faaliyet göstermeye başlayan Ekohaber'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Dernek Başkanı İlker Özaslan, derneğin mevcut çalışmaları ve yeni dönem için belirlenen hedefler hakkında bilgiler verdi.Başkan Özaslan, 1998 yılında Bursa UNESCO Derneği'nin faaliyetlerine kurucu üyeleri Oya Bozkurt ve Tophane Meslek Lisesi öğretmenleriyle eski dönem belediye başkanı Erdem Saker döneminde Almanya – Bursa kardeş okul çalışmaları projeleriyle başladığını söyledi. İlker Özaslan, bu proje kapsamında Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nin "UNESCO Kardeş Okullar bünyesine kabul edildiğini; kurucu üye Oya Bozkurt'un öncülüğünde Kulmbach ve Bursa'da karşılıklı UNESCO dernekleri kurulduğunu ve bu derneklerin kardeş okul çalışmalarını desteklemeye başlandığını belirtti. Özaslan, iki okulun ilişkilerinin yerel yönetimlere de yansıdığını ve Bursa ile Kulmbach'ın kardeş şehir olduklarını, bugüne kadar her iki şehrin belediye başkanları ve okulda görev yapan tüm okul müdürlerinin bu projeye destek verdiklerini,1985 yılında başlayan bu verimli ve güzel çalışmaların aralıksız olarak sürdürüldüğünü belirtti.
2019 yılı itibariyle dünya genelinde UNESCO Dünya Miras listesine kayıtlı 1121 kütürel ve doğal varlık bulunduğunu ve bunların 18'inin ülkemizde olduğunu vurgulayan İlker Özaslan,UNESCO'nun bu yaklaşımı ile kültürel turizmin oluştuğunu ve Bursa'da "Sultan külliyeleri, "Kozahan, "Pirinçhan, "Osmanlı Hanları ve "Cumalıkızık gibi varlıkların ilan edilen bölgeler arasında yer aldığını açıkladı. Derneğin farkındalık yaratma konusunda çalışmalar yaptığını; Belediyeler, Valilik, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, kentteki eğitim-öğretim kurumları gibi Bursa turizm ve kültürüne değişik boyutlarda katkı yapacak birimlerle çalıştıklarını belirtti.
Derneğin STK'larla ortak etkinlikler düzenlemeye devam ettiğini de belirten Özaslan, Küpeli Ev'in proje kapsamında Cumalıkızık kültür turizmine katkıda bulunmak üzere, yöre halkını ev pansiyonculuğuna özendirmek ve örneklemek üzere müze ev olarak restore edildiğini ifade edilen bu evin, 2000 yılında satın alındığını, restorasyonu ve dekorasyonunun bugüne kadar sürdüğünü açıkladı.Başkan Özaslan, sözlerine şöyle devam etti: "Cumalıkızık Koruma Yaşatma Projesi'nin bir parçası olan, Kültür Turizmine destek olmak amacıyla evin iki odası, banyo ve mutfağı yaşayanlara örnek olmak üzere hazırlanmıştır. Evin tamamının ise müze ev olarak restore ve dekore edilmiştir. Aslında, "Küpeli Ev adını Cumalıkızık yöresinde çokça yetişen küpeli çiçeğinden almıştır. Odaların isimlerine de yörede yetişen ürünlerin isimlerinin (Ahududu Oda, Kestane Oda, Kiraz Oda, Ortanca Oda gibi ) verilmiştir. Evdeki perdelerin de köyün evlerindeki sandıklarda korunan eski dantellerin desenleri tekrarlanarak köylülere ördürülmüştür. Bu evde ayrıca, Bursa UNESCO Derneği'nin proje ortağı ve kardeş derneği olan Kulmbach-Plassenburg Kulübü'nün Almanya'ya ait yöresel giysi ve objelerinin de sergilendiği ve böylece iki kültürü bir arada izlemek mümkün olmaktadır.

Sayı: 1236 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51