banner6

Bursa ekonomisi 'sanayici öğretmenler'e çok şey borçlu

‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nde EKOHABER Gazetesi olarak öğretmen kökenli sanayicileri hatırlayıp, çok şey borçlu olduğumuz öğretmenlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Öğrettikleriyle, hayatımıza yön veren, tavsiyeleriyle hayatımızda her zaman ayrı bir yeri olan öğretmenler, Bursa sanayisi için de farklı bir öneme sahiptir.

Gündem 23.11.2020, 20:39 23.11.2020, 20:39
Bursa ekonomisi 'sanayici öğretmenler'e çok şey borçlu
‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nde EKOHABER Gazetesi olarak öğretmen kökenli sanayicileri hatırlayıp, çok şey borçlu olduğumuz öğretmenlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Öğrettikleriyle, hayatımıza yön veren, tavsiyeleriyle hayatımızda her zaman ayrı bir yeri olan öğretmenler, Bursa sanayisi için de farklı bir öneme sahiptir. Bunlar arasında Bursa sanayisinin temel taşlarını oluşturan öğretmen kökenli sanayiciler ise yetiştirdikleri, hayatlarına dokundukları binlerce öğrenciyi Türkiye ve Bursa sanayisine kazandırmanın yanında, sanayi alanında gerçekleştirdikleri yatırımlarla Türkiye sanayisinin gelişiminde önemli rol oynadılar.
Bir de bunu farklı boyuta taşıyan isimler var ki, o isimleri Bursa sanayisinin öğretmenleri olarak adlandırabiliriz. 1948’den itibaren o dönemki adıyla Tophane Sanat Okulu ve Yeniyol Sanat Enstitüsü’nde teknik öğretmenlik yapmaya başlayan Kemal Coşkunöz bu isimlerden biri. O dönemde yolları aynı okulda öğretmenlik yaptığı Süleyman Beltan ve Talat Diniz’le kesişen Kemal Coşkunöz, SKT’yi kurarak öğretmenlikten sanayiye geçiş yapar. Kemal Coşkunöz, Bursa sanayisinin gelişiminde rol oynayan önemli gelişmelerin içinde yer almış, 1976’da ise Coşkunöz kuruluşlarını Coşkunöz Holding çatısı altında toplamış ve şu an sektörünün dünyada söz sahibi şirketlerinden birinin temelini atmıştır. Kemal Coşkunöz’ün SKT’yi kurduğu ortakları Süleyman Beltan ve Talat Diniz de bu dönemden sonra çalışmalarına devam etmiş, Bursa sanayisinin duayen isimleri arasında yer almıştır. SKT’deki ortaklıkları sona erdikten sonra Beltan AŞ ve Canbel AŞ’yi kuran Süleyman Beltan, 1998’de hayatını yitirdiği güne kadar Canbel AŞ’deki etkinliklerini sürdürdü. Beltan’ın mirası şu anda Beltan Vibracoustic olarak devam ediyor. Talat Diniz ise ortaklıktan sonra kardeşleri ile birlikte, bir aile şirketi olan Diniz Yapı’yı kurdu. Otomotivden gıdaya ve hizmet sektörüne kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren Diniz Holding, 14 şirketi ve 4 bin çalışanıyla Bursa ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamayı sürdürüyor. Günümüze geldiğimizde bu bayrağı Önerler Isıl işlem Kurucusu Adem Öner, ÜÇ-GE Yönetim Kurulu Başkanı Gökçin Aras, EG Pres ve EG Süspansiyon Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez gibi isimler taşıyor.

Adem Öner: Öğretmen
bilgi otoritesine sahiptir.
1967’de Önerler Çelik’i kuran Adem Öner, öğretmenlikten sanayiye geçişinin dönemin zor şartlarından dolayı olduğunu söylüyor. Öğretmenlikten boşta kalan zamanlarında babasının yanında elektrik ve oksijen kaynakçılığı yaptığını dile getiren Öner, emekliliğinden sonra 1967’de kaliteli çelik ve ısıl işlem döneminin başladığını ifade ederek, bıraktığı Önerler Çelik mirasının şu anda üçüncü kuşak tarafından devam ettirildiğini kaydetti. Öğretmenliğin sanayi ve iş hayatına olumlu yönlerinin olduğunu ifade eden Öner, “Öğretmen öncelikle bilgi otoritesine sahiptir. Öğretmen, öğrenciye örnek olmalıdır. Öğrenciler en iyi müfettişlerdir. Öğretmen öğrencilerine örnek olacak şekilde uygulamalı eğitim vermelidir. Ben bu uygulamalı eğitimleri sürekli olarak yaptığım için ileride iş ve sanayi hayatına çok olumlu etkileri olmuştur” dedi.

Gökçin Aras: Üretme
tutkum babamdan geliyor
Kendisinin öğretmen kökenli bir aileden geldiğini dile getiren ÜÇ-GE Yönetim Kurulu Başkanı Gökçin Aras ise üretme tutkusunun o dönem babasının verdiği eğitimden geldiğini söyledi. Aras, “Babam köy enstitüsü mezunu bir öğretmendi.
El işlerine, üretmeye çok yatkındı ve bize o dönemde verdiği eğitim sanayici olmamızda büyük katkı sağladı” diye konuştu. İş hayatında en önemli şeyin insan yönetmek olduğunu vurgulayan Aras, “O dönem aldığımız eğitimde pedagoji, sosyoloji, ve psikoloji gibi insan ilişkilerini içeren bütün dersleri aldım. İnsanları tanımayı, iletişime geçip, ikna etmeyi o dersler sayesinde öğrendim. Edebiyat öğretmeni olmama rağmen o dönem aldığım derslerin insan yönetmeyi öğrenmemde büyük katkısı oldu. Nihayetinde eğitimin katkısının olmadığı hiçbir şey yok” şeklinde konuştu.

Erol Gülmez: İnsan
yönetmeyi öğretmenlik
sayesinde öğrendim
Hem meslek lisesi kökenli hem de mesleki öğretmen olarak sanayiye geçen isimlerden biri de Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Gülmez. Uzun yıllar Bursa sanayisinin önemli firmalarında üst düzey görevler aldıktan sonra EG Pres ve EG Süspansiyon ismiyle kendi firmalarını kuran Gülmez, aldığı mesleki ve pedagojik eğitimin sanayici olmasında büyük katkısı olduğunu söyledi. Mesleki eğitim sayesinde üretimde el yatkınlığının arttığını kaydeden Gülmez, “Öğretmen olmanın, pedagojik formasyon almanın insan yönetmede büyük katkılarını gördüm. Bir iş insanı olmanın en önemli koşullarından biri insan yönetmektir” dedi.

İŞLETME SAHİBİ TEKNİK ÖĞRETMENLER
İSİM İŞLETME ADI
Kemal ÇOŞKUNÖZ Coşkunöz Holding
Süleyman BELTAN Beltan Vibracoustic
Talat DİNİZ Diniz Holding
Naci SÜZGÜN Vatan Pres
Mustafa AĞIRMAN Ağırman Makine
İhsan DELİÖMEROĞLU Presmetal
Davut ÜSTÜNER Teknodak Kalıp
Turgay ŞENEL - Ayhan DEMİRKOL Modsan Kalıp
Münir CENGİZ Cengiz Model
İlhami ÖZDEMİR Aydın Model
Yusuf MERİÇ - Necati ÇELİKÇAPA
Kadir GÜMÜŞ YUNEKA
Yusuf KURTARIR ART Metal
Mehmet YILDIRIM Bursa Kalıp Sanayi
Mümin KARAPINAR Altın Kalıp
Yaşar ERDOĞAN Erbab Otomotiv
Adil OLAĞANER Mutlu Model
Yaşar KÖKSAL KPS Holding
Sezay YILDIZ GENÇMAKSAN
Mesut OVALI Ümit Kalıp
Burak YILMAZ Birge Otomotiv
Hakan ISINDER Elde Kalıp
Ayhan YILMAZ VİNA
Gaffer BEY AKERMAK
Hakan GENÇBAYRAKTAR Hakser Lazer
Mehmet ŞENGÜN Sevdehan Plastik
Turgut DEMİROĞLU UMS Kalıp
Mehmet BATIKAL FEMSAN Elek.ve Motor
Çetin YILMAZ ENİGMA
Hakan ULUÇAM Armetal Kalıp
Erkan AYBARAZ DNA Kalıp
Serkan DAMLACIK Pruva Kalıp
Gökçin ARAS ÜÇ - GE
Erol GÜLMEZ EG Pres - EG Süs.
Fervin ADALI Adahan Form
Yusuf ADALI Adalı Kalıp
Nushet TÖREDİ NT Metal
Recep SEVGİ RS Vinç Sistemleri
Nihat ALMAÇ Almaç Reklam
Adem ÖNER Önerler Isıl İşlem
Serkan UZUNOĞLU TEKAYDER
Hasan İLTER UKA Makine
İlhan YILMAZ YEKA Kalıp
Selami ÖĞÜT Öğüt Kalıp

Bu liste sanayici Fahrettin Gülener
tarafından temin edilmiştir

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51