banner6

ANGELA MERKEL HALKINA SESLENİYOR (1)

Sevgili Vatandaşlarım, KORONAVİRÜS şu anda ülkemizdeki hayatı dramatik bir şekilde değiştiriyor. Normal olan toplumsal hayatlar, sosyal beraberlikler şimdiye kadar olmadığı kadar sınanıyor.

Gündem 13.04.2020, 21:00 13.04.2020, 21:00
ANGELA MERKEL HALKINA SESLENİYOR (1)
Sevgili Vatandaşlarım,
KORONAVİRÜS şu anda ülkemizdeki hayatı dramatik bir şekilde değiştiriyor. Normal olan toplumsal hayatlar, sosyal beraberlikler şimdiye kadar olmadığı kadar sınanıyor. Aramızdan milyonlarca kişi işe gidemiyor, çocuklarımız okula ya da yuvaya gidemiyor. Tiyatro ve sinemalar ve dükkanlar kapalı. Ve belki de en zoru, başka zaman gayet doğal olan buluşmalarımızı özlüyoruz.
Elbette böyle bir durumda her birimizin aklından bir sürü soru geçiyor ve ne olacak diye çok endişe duyuyoruz. Bugün sizlere alışılmışın dışında bir şekilde hitap ediyorum. Çünkü sizlere Federal Şansöyle olarak ben ve Federal Hükümetteki meslektaşlarım için bu durumda en başta neyin önemli olduğunu söylemek istiyorum. Açık bir demokrasi gereğidir bu, siyasi kararları şeffaf bir şekilde paylaşmanın ve açıklamanın gereğine inanıyorum. Eğer gerçekten vatandaşlarımızın hepsini bizzat kendi sorumluluğumuzda hissedersek, bu görevin üstesinden geleceğimize kesinlikle inanıyorum. Bu nedenden ötürü şunu söylemek isterim, durum ciddidir, siz de ciddiye alınız.
Almanya'nın 2. Dünya Savaşından bu yana birlik olup dayanışma göstermenin bu derece önemli olduğu bir başka zorlu görev olmamıştı. Size şu anda epidemi ile ilgili son durumu, Federal Hükümet ve devlet düzeyinde toplumumuzda herkesi korumak, ekonomik, sosyal ve kültürel zararı sınırlandırmak için ne yaptığımızı açıklamak istiyorum. Ama bunun için neden size ihtiyacımız olduğunu ve her birimizin tek tek nasıl katkıda bulunabileceğimizi de açıklamak istiyorum. Epidemiye ilişkin sizlere ne söylüyorsam hepsi, Federal Hükümetin Robert Koch Enstitüsü uzmanları, diğer bilim insanları ve virologlar ile olan sürekli görüşmelerimden kaynaklanıyor.
Dünya genelinde muazzam bir hızla araştırmalar sürüyor, korona virüse karşı henüz ne bir terapi ne de aşı var. Durum böyle olduğu sürece yapılacak tek bir şey var, virüsün yayılma sürecini aylara yaymak ve süre kazanmaktır, araştırmalar sonucunda bir ilaç ve aşı maddesi geliştirilebilsin diye ve en önemlisi hastalara en iyi bakım hizmeti sunulabilsin diye.
Almanya'nın mükemmel bir sağlık sistemi var, belki de dünyanın en iyilerinden biridir. Bu bize güven verir, ama bir anda çok fazla ağır korona enfeksiyonuna yakalanmış hasta sevk edilirse hastanelerimiz zorlanır. Söz konusu olan istatistiklerdeki soyut rakamlar değil, bir baba ya da dede, bir anne veya büyükanne ya da eşiniz, sonuçta insandır ve biz her bir hayatın önemli olduğu bir toplumuz. Bu vesile ile en başta doktor, hasta bakıcı ya da başka görevlerde olanlara ve herkese seslenmek istiyorum, sizler bizim için bu mücadelede en ön sıralarda yer alıyorsunuz. Siz hastaları ve enfeksiyonun seyrinin kimi zaman ne kadar ağır olduğunu ilk görensiniz. Her gün işinizin başına geçiyorsunuz ve insanlar için varsınız, çok büyük bir hizmet veriyorsunuz, size içtenlikle teşekkür ediyorum.
Şimdi söz konusu olan virüsün Almanya'dan geçiş yolunda yavaşlatmaktır, sosyal hayata etkisini mümkün olduğunca aza indirmektir, tabii akıllı ve ölçülü davranarak. Çünkü devlet işleyişini sürdürecek, ihtiyaçlarınız karşılanacak. Ekonomik faaliyetlerin mümkün olduğunca çok sürmesini istiyoruz, ama insana tehlike yaratacak ne varsa, topluma zarar verecek ne varsa, bunları şimdiden azaltmamız gerekiyor. Birinin hastalığının diğerine bulaşmasını kontrol altına almamız gerekiyor.
Zaten şimdiden kısıtlamaların ne kadar yoğun olduğunu biliyorum, okul yok, üniversite ve yuva da yok, oyun parklarında oynamak yok. Federal hükümet ve eyaletlerin uyguladığı bu kısıtlamaların hayatımıza ve bizzat demokrasi anlayışımıza ne kadar müdahale ettiğini biliyorum, Federal Almanya'da şimdiye kadar hiç olmayan kısıtlamalar bunlar.
Emin olun ki, benim gibi seyahat ve hareket özgürlüğü hakkını zorlu bir mücadele sonunda elde etmiş bir insan için, bu tür kısıtlamalar ancak ve mutlak gereksinim durumunda haklı görülebilir. Bu tür kısıtlamalar demokrasilerde hiç hafife alınmamalı ve sadece geçici bir süre için var olmalıdır. Fakat bunlar şu anda hayat kurtarmanın olmazsa olmazlarıdır. Bu nedenle sınırlarda sıklaştırılmış kontroller ve en önemlisi komşu ülkelere seyahat sınırlamaları devreye girdi.
Ekonomide büyük işletmelerde olduğu gibi küçükler için de, dükkanlar, restoranlar, serbest meslek sahipleri için de, durmak zor olacak, gelecek haftalar daha da zor olacak. Emin olunuz Federal Hükümet ekonomik etkileri hafifletmek için elinden gelen her şeyi yapıyor ve özellikle iş yerlerini korumak için, işletmelerimize ve çalışanlarına bu zorlu sınamadan geçerken yardım etmek için ne gerekirse yapacağız

Sayı: 1246 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51