banner6

12.04.2021, 23:14

Görünmez atık

Gördüğünüz şey her zaman gerçek ağırlık değildir… Görünmez atık, ürünlerin imalat sürecinde ortaya çıkan büyük miktardaki atık anlamına gelir. Görünmez atıkların büyük bir kısmı geri dönüştürülemez ve çöplüklere, depolama sahalarına ve yakma tesislerine gönderilir. Sürdürülebilir bir üretim ve tüketim için, ürünler daha uzun hizmet ömrüne sahip olmalı, onarımı ve geri dönüşümü daha kolay olmalı ve nihayetinde geri dönüştürüldüklerinde tam anlamıyla toksik olmamalıdır.
Hızla artmakta olan dünya nüfusu, ürün ve hizmetlere duyulan talep karşısında dünyanın kaynaklarının kısıtlı olduğu noktasından hareketle, dünyada “al-kullan-at” süreçlerini içeren doğrusal ekonomiden “sürdürülebilir üretim sürdürülebilir tüketim-geri dönüşüm” süreçlerini içeren döngüsel ekonomiye yönlendirmektedir. 
Döngüsel ekonomiye geçişin, maliyetleri azaltıp, atık önleme, eko-tasarım, tekrar kullanım alanlarında yeni iş olanakları ortaya çıkaracaktır. Avrupa Birliği Komisyonu raporuna göre, atıkların önlenmesi, eko-tasarım, tekrar kullanım sayesinde döngüsel ekonominin AB üyesi ülkelerdeki şirketlere 600 milyar Avro, net kazanç potansiyeli sunmaktadır. Dünyada ve ülkemizde henüz yeni bir kavram olan ‘Döngüsel Ekonomi’ ilerleyen süreçlerde devlet politikalarında yer alırsa sürdürülebilir çevre yönetimi açısından önemli bir aşama kaydedilecektir. Atıkların azaltılması ve yeniden kullanılabilir olması doğal kaynaklarımızın korunmasına ve ciddi bir maliyet düşüşüne sebep olacaktır. Mesela, 200 gramdan daha hafif ve küçük bir pakette gelen bir akıllı telefon üretmek için kaç kilogram atık üretildiğini biliyor musunuz? Tam tamına 86 kg atık! Aslında siz farkında olmadan 86 kg atıkta satın almış oluyorsunuz. Hangi ürünü satın alacağımızı seçerken bilinçli kararlar verebilmek ve ayak izimizin sorumluluğunu üstlenebilmek için bu atığı görünür kılmalıyız. Üreticiler, tüketiciler, karar vericiler, hepimiz görünmeyen atıkları azaltmak için harekete geçebiliriz. Ürünlerin yeniden kullanım ve onarımıyla ömrünü uzatmak, ikinci el satın almak, ürünleri sahiplenmek yerine kiralayıp paylaşmak, eko-etiket almak ve üretici sorumluluk programlarına katılmak, vb. gibi yapabileceğimiz bir çok faaliyet bulunmaktadır.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51