banner34

banner50

banner6

Üretim yönetiminde karar verme teknikleri (1)

Üretim yönetiminde karar verme teknikleri (1) Üretim süreçleri, tedarik zincirleri yönetilirken bir çok karar alınır. Her durumun özelliği farklılık gösterse de atılması gereken temel adımlar bellidir.

Finans 01.09.2014, 21:00 01.09.2014, 21:00
Üretim yönetiminde karar verme teknikleri (1)
Üretim yönetiminde karar verme teknikleri (1)
Üretim süreçleri, tedarik zincirleri yönetilirken bir çok karar alınır. Her durumun özelliği farklılık gösterse de atılması gereken temel adımlar bellidir. Problemi tanı ve açıkça tanımla, olası alternatiflerin analiz edilebilmesi için gerekli bilgileri topla, en uygun alternatifi seç ve uygula.
Profesyonel bir yaklaşımda; 4 teknik uygulanmakta.
* Başabaş Analizi, ikinci bir alternatifin en iyilenmesi için birinciye nazaran, miktar veya talepte ne kadar değişiklik yapılması gerektiğini gösterir.
* Öncelik Matrisi, tek bir ölçü ile değerlendirilmesi mümkün olmayan, toplam kar veya maiyet gibi hususlarda bir çok kriter ile uğraşılmasında yardımcı olur.
* Karar Teorisi, çıktılar belirsizken en iyi alternatifin seçilmesinde yardımcı olur.
* Karar Ağacı, ardışık kararlar verilirken bugün verilecek en iyi kararın, yarının karar ve olaylarına bağlı olması durumunda yardımcı olur.
BAŞABAŞ ANALİZİ;
Yeni bir hizmet veya ürün için yeni bir fikri değerlendirmede veya bir oluşumun performansını belirlemede, hizmet veya ürünün satış hacmine karar vermede başabaş noktasını bilmek gerekir. Toplam gelirin toplam maliyete eşit olduğu miktara başabaş miktarı denir. Başabaş miktarının kullanılışı; iki farklı süreci karşılaştırabilmek için toplam maliyetlerinin eşit olduğu miktarı bulmada yararlanılabilir.
Hizmet ve Ürünlerin Değerlendirilmesi;
Birinci hedefi belirleyelim. Yeni veya var olan bir hizmet veya ürünün potansiyel getirisini değerlendirelim Belirlediğimiz teknik aşağıdaki sorulara cevap ararken yardımcı olacaktır
* Başabaş noktası için sabit maliyet nereye kadar düşürülebilir ?
* Fiyat seviyeleri başabaş miktarını nasıl etkiler ?
* Mevcut fiyat ve satış tahminlerine dayanarak, başabaş noktası için birim değişken maliyet ne kadar düşük olmalıdır ?
* Hizmet veya ürünün öngürülen miktarı, başabaş için yeterlimidir ? ( kazanç ve kayıp olmadan )
Başabaş analizi, tüm maliyetlerin iki kategoriye ayrıldığı kabulüne dayanır. Değişken ve sabit maliyetler.
Değişken maliyet (c), toplam maliyetin çıktı miktarına bağlı olarak değişen kısmıdır. Hammadde giderleri, işçilik giderleri ve genel giderlerin bir kısmı. Yıllık üretim miktarı veya müşteri hizmet miktarına Q dersek toplam değişken maliyet cQ olur. Sabit maliyet ( F ); toplam maliyetin, çıktı miktarındaki değişikliklerden etkilenmeyen, sabit kalan kısmıdır. ( yıllık yeni donanım, tesis alımı, kiralaması, altyapı hizmetleri, satış veya reklam bütçesinin belirli kısımları )
Hizmet veya ürün üretiminin toplam maliyeti; sabit maliyetler ile değişken maliyetlerin miktar ile çarpımının toplamına eşittir. yada;
Toplam maliyet = F+cQ Birim değişken maliyetin, Q ne kadar küçük veya büyük olursa olsun aynı olduğunu varsayalım. Böylece toplam maliyet doğrusal olur. Tüm üretilenlerin satıldığını varsayarsak yıllık gelir, satılan birim başına gelir, p, ile satılan miktarın çarpımına eşittir. yada;
Toplam gelir = pQ Eğer toplam geliri toplam maliyete eşitlersek başabaş miktarı noktasını aşağıdaki gibi buluruz.
pQ = F + cQ ----> (p-c)Q = F ------> Q= F/(p-c)ş
Başabaş miktarını grafik olarak da bulabiliriz. Maliyet ve gelirin doğrusal bir ilişkisi vardır. Başabaş miktarı, toplam gelir doğrusunun toplam maliyet doğrusunu kestiği noktadadır. Haftaya konu ile igili örnekler vererek başabaş analizini pekiştirelim.

Sayı: 956 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51