banner34

banner50

banner6

Sermaye piyasalarındaki büyümenin devam etmesi bekleniyor

Sermaye piyasalarındaki büyümenin devam etmesi bekleniyor

Finans 17.02.2020, 21:00 17.02.2020, 21:00
Sermaye piyasalarındaki büyümenin  devam etmesi bekleniyor
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Dr. Alp Keler, 2019'da sermaye piyasalarında çok önemli büyümeler yaşandığını belirterek, Türkiye sermaye piyasalarında geçen yıl yaşanan büyümenin 2020'de de güçlü bir şekilde devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Sermaye piyasalarının, uzun vadeli kaynak yapısıyla Türkiye ekonomisine sunduğu değeri artıracağı bir döneme girildiğini aktaran Keler, 2019'da sermaye piyasalarında işlem yapan yatırımcı sayısı ve işlem hacminin arttığını bildirdi.
Keler, "Geçen yıl yatırımcıların sermaye piyasasına olan ilgisi artarken, işlem hacimleri de artmaya devam etti. 2018 sonunda 336 bin olan pay piyasasında işlem yapan aktif yatırımcı sayısı, 2019 sonunda 489 bine, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem yapan müşteri sayısı ise 17 binden 25 bine çıktı. Pay senetleri piyasa değerinin milli gelirdeki payı da yüzde 19'dan yüzde 25'e yükseldi. dedi.Geçen yıl yatırım fonlarının önemli ölçüde yatırım topladığını belirten Keler, şu değerlendirmelerde bulundu: "Geçen yıl yatırım fonları portföy büyüklüklerinde önemli büyüme gördük. 2018'de 57 milyar TL olan yatırım fonları, yüzde 124 büyümeyle 2019 sonunda 127,4 milyar TL'ye yükseldi. Yatırım fonlarındaki büyümede para piyasası fonlarının yanı sıra serbest fonlar ve alternatif yatırım fonlarındaki büyümenin etkili olduğunu gözlemliyoruz. Yine 2018 sonunda 173 milyar TL olan kurumsal yatırımcı portföyü ise yüzde 64 oranında büyüyerek 2019 sonunda 284 milyar TL'ye çıktı.
Emeklilik yatırım fonlarında da devlet katkısı ve otomatik katılım sisteminin devreye girmesinin etkisiyle büyüme trendi devam etti. Emeklilik yatırım fonları, geçen yıl yüzde 37 büyüyerek 93 milyar TL'den 128 milyar TL'ye çıktı. Özel sektör borçlanma araçları stoku da yüzde 29 büyüyerek 143 milyar TL'den 185 milyar TL'ye yükseldi.
"TÜRKİYE EKONOMİSİ YENİDEN
BÜYÜME PATİKASINA DÖNDÜ
TSPB Başkanı Keler, 2019'da ekonomi yönetiminin attığı adımlar ve küresel gelişmelerin katkısıyla Türkiye'nin risk priminin düştüğünü belirterek, "Enflasyon beklentilerindeki ve ülke risk primindeki iyileşme kısa vadeli politika faizinin indirilmesine olanak sağlarken, uzun vadeli faizler de geriledi. Faiz oranlarındaki gerileme ve iç talepteki toparlanma kredi büyümesi yoluyla büyümeye katkı sağladı. dedi. Türkiye ekonomisinin yeniden büyüme patikasına döndüğünü vurgulayan Keler, "Büyümedeki toparlanmada, finansal koşullardaki iyileşme, belirsizliklerin azalması, enflasyondaki istikrar, tüketici ve yatırımcı güvenindeki toparlanmanın etkili olduğunu değerlendiriyoruz. Nitekim reel sektöre yönelik anketler, geleceğe yönelik beklentilerin olumlu olduğuna işaret ediyor şeklinde konuştu.Keler, dijitalleşmenin sermaye piyasalarında iş yapış biçimlerini kökten değiştirdiğine işaret etti.

Sayı: 1238 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51