banner6

İşsizlik oranı artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2019'a ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, geçen yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 92 bin kişi artarak 4 milyon 394 bin kişiye çıktı.

Finans 16.03.2020, 21:00 16.03.2020, 21:00
İşsizlik oranı artıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2019'a ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, geçen yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 92 bin kişi artarak 4 milyon 394 bin kişiye çıktı. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,2 puan yükselerek yüzde 13,7 oldu.Tarım dışı işsizlik oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 15,8 olarak tahmin edildi. İşsizlik oranı Aralık 2019'da bir önceki aya göre 0,4 puan arttı. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,5 puan yükselerek yüzde 25 oldu. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda ise 0,3 puan artışla yüzde 14 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı, Aralık 2019'da bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 bin kişi artarak 27 milyon 658 bin kişiye yükseldi ve istihdam oranı 0,7 puanlık düşüşle yüzde 44,7 oldu. İş gücüne katılma oranı, bu dönemde 0,6 puanlık azalışla 51,8'e geriledi. Söz konusu dönemde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı 1,1 puan azalarak yüzde 32,3 olarak belirlendi.

"EN KÖTÜSÜ KAYBOLAN UMUTLAR
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, açıklanan işsizlik rakamlarının yüksekliğinin yanı sıra işgücüne katılım oranın düşmesinin de kendileri açısından dikkat çekici olduğunu söyledi. BUSİAD Başkanı Türkay, 2019 yılı Aralık dönemi işsizlik rakamının 92 bin kişilik artışla 4 milyon 394 bine çıktığını hatırlatarak, "Geçen ay daha düşüktü rakamlar. İşsizlikteki ani çıkışı düşürmekte zorlandığımız ortada. Bunun gelecekte de ortaya çıkmaması için üniversite sanayi işbirliklerine ve mesleki eğitimde rehabilitasyona ihtiyaç var. Meslek liselerinden çıkan öğrenciler ya sanayiyi tercih etmiyor ya da sanayi onların yeterliliklerinden memnun olmuyor. Buna çözüm geliştirmek için meslek lisesini gündeme almalıyız dedi. BUSİAD Başkanı Türkay, işsizlik rakamlarında dikkat çeken bir konunun da, işgücüne katılım oranının düşmesi olduğunu kaydederek, şunları dile getirdi: "İşgücü 2019 yılı Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 95 bin kişi artarak 32 milyon 52 bin kişi olmuş. Ancak, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puanlık azalış ile yüzde 51,8 olarak gerçekleşmiş. Yani iş yapma kapasitesinde olanlar, ya çalışmak istemiyor ya da umudunu kaybedip iş aramıyor. Bu bizim için dikkat edilmesi gereken bir nokta. İş bulma umudunu yitiren insanları kazanmak kolay olmuyor. Türkay, Corona Virüs nedeniyle, dünyada yaşanması beklenen ekonomik daralmanın etkilerinin, bir kaç ay sonra görülebileceğini ve bunun da istihdama yansımasını olumlu veya olumsuz olarak görebileceklerini de kaydetti.

"İŞSİZLİK MESLEKİ EĞİTİMLE AZALACAK
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği'ni (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, 2019 Aralık dönemi işsizlik oranının yüzde 0,2 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleştiğini ancak sanayi sektöründe bu dönemde 225 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Çevikel, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan 2019 Aralık dönemi işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısının tarım sektöründe 225 bin, inşaat sektöründe 119 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 225 bin, hizmet sektöründe ise 122 bin kişi arttığının altını çizen Çevikel, işsizliğin artışında Türkiye'ye yönelik ekonomik ambargoların, bölgesel karışıklıkların etkili olduğunu vurguladı. Çevikel, bu dönemde sanayicilerin daha fazla sorumluluk aldığını aktardı. DOSABSİAD olarak istihdama yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini, bu çerçevede özellikle nitelikli iş gücü konusunda projeler ürettiklerini anlatan Çevikel, "Düzenlediğimiz kurs ve eğitim çalışmaları ile gençlere yeni iş olanakları sağlıyoruz. Hayata geçirdiğimiz pek çok proje iş garantili dedi. DOSABSİAD olarak Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliği ile "istihdam ofisi açtıklarını anlatan Çevikel, bu proje ile istihdamın arttırılmasına katkı sağlayacaklarına inandıklarını belirtti. Çevikel, çalkantılı dönemin geçmesinin ardından Türkiye'de büyüme rakamının artacağına, işsizlik rakamının ise azalacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Sayı: 1242 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51