FarMAsın yeni yatırım adresi Bursa

Merkezi Yalovada bulunan FarMAs Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Ltd. Şti, inşaat, gıda ve turizm sektöründeki faaliyetlerini Bursaya taşıma kararı aldı. Doburcada lüks konut üretimine başlayan FarMAs, yine aynı bölgedeki tarihi değirmeni restore ettirerek butik otel olarak turizmin hizmetine sunmayı amaçlıyor

İbrahim ÖGE
Bursa, son dönemde yerli ve yabancı yatırımcıların gözde mekanı haline geldi. Birçok yabancı kuruluşun yatırım talepleri birbirini izlerken, yerli sermayenin de Bursaya olan ilgisi giderek artıyor. Bu firmalardan biri de merkezi Yalovada bulunan FarMAs Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Limited Şirketi Arkadaşımız İbrahim Ögenin görüştüğü FarMAs Yönetim Kurulu Başkanı M. Faruk Çekinmez, yeni faaliyet merkezi olarak belirledikleri Bursada, turizm, inşaat ve gıda sektöründe önemli yatırımlar planladıklarını bildirdi.
Bursanın her başlıkta üretim altyapısı için önemli imkanlarının bulunduğunu ifade eden Çekinmez, "Biz Bursayı çok sevdik. Bursa da bizi çok sevecek. Özellikle Bursada yerel yönetimlerin yürüttükleri tarihi ve kültürel dokuyu ayağa kaldırma çalışmasına biz de sivil bir proje ile destek vereceğiz. Mülkiyeti bize ait olan Doburcadaki tarihi bir değirmeni restore ederek butik otel olarak Bursa turizminin hizmetine sunacağız dedi.

Sayın Faruk Çekinmez, bize ailenizden ve FarMAs Gıda Tarım Hayvancılık İnşaat Limited Şirketinden bahseder misiniz?
Aslında ailemizde Bursa kökü de var. Ailemizde çok sayıda hekim var. Şirketimiz henüz 6 yaşında Şirketi kuzenim Dr. Aslı Artvinli ile birlikte kurduk. Kuruluşta büyüğümüz Prof. Dr. Mustafa Artvinlinin desteğini aldık. Yalovanın Bursa çıkışında bir çiftliğimiz var. Yine Yalova bölgesinde yürüttüğümüz önemli konut projeleri var. Şu an 300 dairelik bir projeyi tamamlama aşamasına geldik. İnşaat sektöründe faaliyet göstermemizin nedeni ise 1999 Yalova Depremi oldu Çünkü çürük binalar altında can veren birçok arkadaşımız ve yakınımız vardı. Başka canlar yanmasın diye o yıllardan sonra depreme dayanıklı evler ve binalar yapmayı hedefledik. Şimdiye kadar Yalova da özel inşaatlara müteahhitlik yaptık, halen yapmaktayız. Hedefimizi gerçekleştirebilmek için ilk somut adımımızı Dobruca yani Bursada lüks, modern, sade ve şık villaların inşaatına başlayarak attık. FarMAs Dobruca Villaları ile attığımız ilk adımlar küçük ama sağlam Hedefimiz büyük..Harekete geçtik ve artık ilerliyoruz. Yaptığımız villalara ruhumuzu katarak tasarlıyoruz...

Çiftlikten bahsettiniz buradaki faaliyetlerinizi anlatır mısınız? Nasıl bir çiftlik bu?
Çiftliği kurmanın hikayesi biraz ilginç aslında. 2003 yılında kuzenim Aslı Artvinlinin girişimiyle 6 adet anaç devekuşu ile çiftliğin ilk temelini attık. 2005 yılından itibaren devekuşu yetiştiriciliği konusunda profesyonelleşme kararı aldık. Bu kararımızın ardından çiftliği de büyüttük. Aslında itiraf etmeliyim ki bu kararımızın ardından devekuşu yetiştiriciliği konusunda pek başarılı olamadık. Çünkü kolay bir iş değildi. Ama vazgeçmedik başarısızlığımızın nedenlerini ortadan kaldırmak için yılmadan ve sabırla çalıştık. 2005 yılı sonunda kendi anaçlarımıza ait döllerden birkaçı 3 ayını tamamlayarak inancımızı güçlendirdi. 2006 yılı sonunda anaçlık aile sayımız 8 e, civciv sayısı ise yaklaşık 100 e ulaştı. Elde ettiğimiz sonuçlar hedeflediğimizin altında kalmış olmasına ve yavaş ilerlememize rağmen, sağlam ve emin adımlarla ilerlemeye devam ettik. Bugün çiftliğimizdeki devekuşu sayısı 400e ulaştı.
Türkiyede bir dönem çok sayıda kişi ve firma, devekuşu yetiştiriciliğine soyundu ama istedikleri sonucu alamadı. Siz bunu nasıl başardınız?
Evet söylediğiniz gibi devekuşu yetiştiriciliği ilk başlatıldığı dönemdeki önemini kısmen kaybetmiş ve bazı çiftliklerin kapanması üzüntü yaratmıştır. Bunun en önemli nedeni, üretimde sürekliliğin sağlanamamış olmasıdır. Sektörün oluşması için halen küçük olan işkolu ve pazarın geliştirilmesi ve canlandırılması gerekmektedir. Bu amaçla tüm yetiştiricilerin küçük çıkarlar gözetmeksizin, birlik ve beraberlik içerisinde çalışması, her türlü bilgiyi paylaşması, üzerine düşeni en iyi şekilde yapmayı hedeflemesi gerektiği kanısındayız.
Bize gelince Biz şu an bu konuda Türkiyenin en iyi çiftliklerinden biriyiz. Çünkü artık teknolojik olarak her türlü imkandan yararlanıyoruz. Zaten Dr. Aslı Artvinli Dünya Devekuşu Birliği(DDB) Türkiye Temsilcisi Dr. Artvinli, merkezi İngilterede olan DDB ile sürekli irtibat halinde, hatta zaman zaman Londraya gidip bu konudaki bilimsel çalışmaları yakından takip ediyor.
Bunun yanı sıra burada şunu da belirtmemde fayda var. Yalovadaki çiftliğimiz fiziki olarak artık bize yetmiyor. Çiftliği de Bursaya taşıma kararı aldık. Şu an Yenişehir, Karacabey ve Mustafakemalpaşanın yanı sıra diğer ilçelerde yer arayışımız sürüyor. Bu konudaki çalışmayı kısa sürede sonuçlandırmak istiyoruz. Çünkü yeni projelerimiz var
Yeni projelerinizi merak ediyorum ama önce devekuşu üretimiyle ekonomiye nasıl bir katma değer sağlıyorsunuz?
Bize göre devekuşu üretimi ile ülkemizde et ihtiyacının karşılanmasında önemli düzeyde katkı sağlanacaktır. En az kolesterollü kırmızı et olması nedeniyle, özellikle kalkınmış ülkelere devekuşu eti ve ürünleri ihraç edilebilecek ve ülkemiz için bir döviz kaynağı olabilecektir. Damızlık devekuşu ihtiyaç ve talepleri karşılanabilecektir. Deri, tüy ve yumurta gibi yan ürünlerden her zaman yararlanılabilecektir. Yine bu sektörün daha da gelişmesi durumunda istihdama olan katkısını da unutmamanız gerekiyor.
Demek ki Türkiyede devekuşu gibi bizler de başımızı kuma gömmüşüz. Devekuşunun bu kadar önemli bir gıda ürünü ve önemli bir gelir kapısı olabileceğini hiç düşünmemiştim. Şimdi, yeni projelerinizi sorabilirim
Şu an FarMASın çiftliğinde karkas, kemiksiz ve kemikli olmak üzere et, yine devekuşu kıyma, devekuşu kuşbaşı, devekuşu rostoluk ve devekuşu ızgaralık gibi dondurulmuş ürünlerle kasap ve şarküterilerin toptan taleplerini karşılıyoruz. Ayrıca devekuşu yumurtası satıyoruz. Bir devekuşu yumurtasıyla bir öğünde en az 8 kişi rahatlıkla karnını doyurabilir. Hem devekuşu eti hem de yumurtası, tüm kırmızı ve beyaz et ürünlerine göre daha sağlıklı ve daha besleyici. Hatta ben devekuşu etini diyet et olarak tanımlıyorum. Ancak devekuşu tüyünden gagasına, derisinden yağına sanayi özellikle ilaç ve kozmetik sanayi için önem taşıyor. Örneğin kullandığımız ilaç kapsülleri devekuşu gagasından üretiliyor. Devekuşu yağı da hem kozmetik de hem de ilaç sanayinde önemli bir hammadde olarak kullanılıyor.
FarMAs olarak biz de kozmetik sektöründe faaliyet gösterme kararı aldık. Şu an formülünü ve markasını söylemeyeceğim ama yakında Bursadan başlamak üzere tüm Türkiyeyi önemli bir ürünle tanıştıracağız. Hanımların yüzlerindeki kırışıklıkları gideren, tüm deri yaralarının ve çiziklerinin kısa sürede kapanmasını sağlayan, kas ağrılarına iyi gelen ve kasları güçlendiren bir kremle kozmetik sektörüne merhaba diyeceğiz. Ürünün her türlü testi yaptırıldı ve biz de oldukça iddialıyız
Yine devekuşu yumurtasıyla ilgili Bursaya yönelik bir projemiz var. Bir sanat merkezi kurmayı ve burada Bursaya özgü tüm sembolleri devekuşu yumurtasına resmetmeyi düşünüyoruz.
Sayın Çekinmez, öğrendiğim kadarıyla FarMAs, Bursada bir butik otel planlaması yapıyor. Bu bilgi doğru mu?
Bu bilgiye nereden ulaştınız bilmiyorum ama evet doğru. Çünkü bu yöndeki çalışmamızı gizliyorduk. Söylediğim gibi ailemiz Bursa ve Yalovada yaşıyor. Son dönemde Bursaya çok sık gelip gitmeye başladık. Tuz Pazarında da işyerlerimiz var. Tuz Hanın restorasyonu, diğer hanların restorasyonu ve Bursa genelindeki tarihi dokuyu ayağa kaldıran projeler bizde de böyle bir fikir oluşturdu. Aile olarak bu yönde nasıl bir adım atabileceğimizi düşündük. Yerel yönetimlerin bu yöndeki yatırımlarına ve çabalarına biz de Doburcada dedemizden kalma tarihi değirmeni restore edip, butik otele dönüştürme kararı aldık. Şu anda restorasyon projeleri konusunda uzman bir mimarlık firmasıyla görüşmelerimiz sürüyor. Yanılmıyorsam yıl sonuna doğru butik oteli, turizm sektörünün hizmetine açmış olacağız. Aslında başka projelerimiz de var ama bunları zamanı geldiğinde açıklayacağız. Henüz çok erken. Ancak Bursa bilmeli ki tek amacımız var kent üretimine ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkıda bulunmak

Sayı: 728 - Sayı'nın Kapağı