banner6

27.07.2021, 00:00

Ev hayvanlarını koruma

Gerçek veya tüzel kişiler tarafından özellikle evde, iş yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amacıyla muhafaza edilen, bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvan, ev hayvanı olarak tanımlanır. Örneğin; kedi ve köpek gibi.


Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdürler.
Ev hayvanı sahiplerinin, ev hayvanı bulundurma ve sahiplenme şartları, hayvan bakımı ve korunması konularında eğitim almaları ve sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almak zorundadırlar.  Bunlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Tehlike arz eden hayvanlardan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini sahiplenenlere kişiler, hayvan başına on bir bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu hayvanlara el konulur ve bu hayvanlar belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülür.


Ancak, tehlike arz eden bu hayvanları sahiplenmiş olanlardan, 15/07/2021 tarihinden itibaren altı aylık süre içinde hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığa başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında, söz konusu idari yaptırım hükümleri uygulanmaz. Kısırlaştırma işlemi için 15/07/2021tarihinden önce gebe kalmış hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenir. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilir ve kayıttan düşürülür.


Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı 15/07/2021tarihinden itibaren uygulanmaya başlanır. Bu hususlara aykırı hareket edenlere, on bir bin Türk lirası idarî para cezası verilir. Bu yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilir ve hayvanlara el konulur ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülür.


Tehlike arz eden hayvan sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilirler. Bu hayvanların sokağa terki halinde otuz bin Türk lirası idarî para cezası verilir.
Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, teslim edilen tehlike arz eden bu hayvanları kabul etmek zorundadır. (1)
Tüm İslam aleminde, Müslümanların mübarek kurban bayramlarını kutlar, esenlik ve mutluluklar dileriz. En içten saygılarımızla.

(1) 7332 Sayılı Kanun ile değişik 5199 sayılı
Hayvanları Koruma Kanunu

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51