banner6

Suda da verimlilik gerekir

Nihayet kara kavuştuk. Şehirlerin bereket kaynağıdır kar.

Enerji Güncesi 25.01.2021, 20:40 25.01.2021, 20:40
Suda da verimlilik gerekir
Nihayet kara kavuştuk. Şehirlerin bereket kaynağıdır kar. Bugün bizim yüzümüzü güldürdüyse de uzun sürmeyecek. Çünkü iklim değişikliği çöllere de kar yağdırdı. Yani iklimin olağan akışı değişiyor. Yağmayan yağmur birden boşalarak sele dönüşüyor, çöl toprakları ise su ile buluşuyor.
Ülkemiz eskisi gibi düzenli yağış almıyor. Enerji Verimliliği Kanunu’nu çıkardığımız yıllarda bir sonraki hamle olarak su verimliliğini çalışmıştık. Fakat üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen Suda Verimlilik Kanunu çıkarılamadı. Artık şehirlerimizde su sıkıntısı ihtimal dahilinde. Kuraklık bu yaz herkes tarafından hissedildi. Öyle ki artık Bursa gibi ‘sudan ibaret olan şehir’de su sarnıçlarına dönüş başladı. Şaka değil gerçekten önümüzdeki yıllarda bu sorunu yaşamamak için evlerde su briktirme sarnıçları konulması zorunluluk haline getirilmesi gerekiyor. Bazı belediyeler bu yönde imar değişikliklerini yaptılar bile. Ordu Büyükşehir Belediyesi bunlardan biri. Artık Ordu’da yeni yapılacak binalarda su geri kazanım sistemleri konulması zorunlu.
Ülke olarak suyu verimli kullanmayı öğenmemiz gerekiyor. Evlerde, işyerlerinde sanayide ve tarımda suyu dikkatli kullanmayı değil verimli kullanmayı öğrenmeliyiz. Yarın en önemli savaşı su şavaşı olacaktır.
Zira su hayattır

Su döngüsü
Suyun girmediği alan yok. Hayatın her alanında suyu kullanıyoruz; temizlikte, üretimde, enerjide sağlıkta. Peki sürekli kirlettiğimiz bu su kendisini nasıl çeviriyor? Su çevrimi, yeryüzünde, yeraltında ve atmosferde suyun mevcudiyetini ve hareketlerini tasvir eder. Dünyadaki su daima hareket halindedir, Buz halden sıvı hale, sıvı halden buhar haline ve buhar halinden tekrar sıvı haline dönen suyun bu hareketi süreklilik arz eder. Su çevrimi milyonlarca yıldır devam etmekte olup hayatın mevcudiyeti buna dayanır. Su çevriminin başlama noktası yoktur, bitişi de. Su çevrimini harekete geçiren güneş, okyanuslardaki suyu ısıtır, ısınan su da atmosfere buharlaşır. Yükselen hava akımları, su buharını atmosfer içinde yukarıya kadar taşır, orada bulunan daha soğuk hava bulutlar içinde yoğunlaşmaya sebep olur. Hava akımları, bulutları dünya çevresinde hareket ettirir, bulut zerreleri bir araya gelerek, büyürler ve yağış olarak gökyüzünden düşerler. Bazı yağışlar, kar olarak dünyaya geri döner ve donmuş su kütleleri halinde binlerce yıl kalabilecek olan buz tepeleri ve buzullar şeklinde birikebilir. Ilıman iklimlerde ilkbahar geldiğinde çoğu zaman kar örtüleri erir ve eriyen su, erimiş kar olarak toprak yüzeyinde akışa geçer ve bazen de sellere sebep olur.

Su tasarrufu için öneriler
Evlerde su %35 banyoda, %30 tuvalette, %20 çamaşır ve bulaşık yıkamada, %10 yemek pişirme ve içme suyu ve %5 temizlik amacı ile kullanılmaktadır.
Evlerdeki veya işyerlerindeki bir musluk veya rezervuar saniyede bir damla su sızdırıyorsa; yılda en az 12.500 litre su israf ediliyor demektir.
Su sızdıran musluk ve rezervuarlar tamir edilmelidir. Klasik musluklar yerine kolay açılıp kapanabilen havalandırıcılı, düşük akımlı musluklar kullanılarak su tüketimi %25 azaltılabilir. Okullarda, resmi kurumlarda ve ibadethanelerde su kayıplarının ve kullanımının minimize edilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Su sızıntıları izlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Boşa su akıtılmamalıdır. Klasik musluklar, sensörlü, havalandırıcılı, düşük akımlı az su tüketen musluklarla değiştirilmelidir. Okullarda öğrencilerin az su tüketimi ile ilgili eğitimler verilmelidir. Su sızıntılarının okul idaresine bildirilmesi istenmelidir.
Eskiden şehrin su kaynakları sarnıçlarda toplanır, oradan ihtiyaç nispetinde alınırdı. Gelişen zaman içinde bunun yeni teknoloji ile donatılmış su sarnıçlarına ihtiyaç bulunmaktadır

Su Verimliliği
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tanımları, yeni teknolojilerin kullanımı ile, yaşam standardını, üretim kalitesini ve miktarını düşürmeden, daha az su kullanarak aynı miktardaki işi yapılabilmektedir. Başka bir deyişle, su verimliliği birim hizmet ya da ürün miktarında su tüketimini azaltmaktır.
Tarım Bakanlığında İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ bulunmaktadır fakat su verimliliği halen ülkemizin gündemine girmemiştir. Bu yönetmelikte su kaynaklarının korunması ve verimliliğin arttırılması doğrultusunda, içme-kullanma suyunun etkin kullanılması ve israfının önlenmesi için içme-kullanma suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolüne ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir. Halbuki temiz su sadece içme suyundan ibaret değildir. Sanayide, tarımda, hayvancılıkta ve birçok alanda temiz su kullanılmaktadır ve bu çok kısıtlı bulunmaktadır. Bunun için mutlaka bir Su Verimliliği Kanunu’na ihtiyaç vardır. Önümüzdeki dönemde buna daha fazla ihtiyaç bulunacaktır.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51