banner34

banner50

banner6

15.02.2021, 20:02

Elon Musk Bitcoin'i uzaya fırlattı

Kripto paralar son günlerde bir hayli konuşulur oldu. Merkeziyetsiz finans olarak da adlandırılan bu paraların en önemli özellikleri hükümetler ve merkez bankaları tarafından basılmıyor olmalarıdır. İşlem hacmi en yüksek kripto para Bitcoin. Bu para birimi 2008 yılında Satoshi Nakamoto adında kişi veya gruplar tarafından yaratılmıştır. Nakamoto kimilerine göre Japon asıllı bir vatandaş kimilerine göre Amerika veya Avrupa’da yaşayan Japon olmayan bir bilgisayar bilimcisi. Anlayacağınız Nakamoto’nun kim olduğu hala bilinmiyor, bu konuda gizem hala devam ediyor.
İşlem hacmi en yüksek olan Bitcoin matematiksel işlemler sonucu oluşturulan blokların birbirine eklenerek blokzincir oluşturulması prensibine dayanır. Sanal yani dijital bir para birimi olan Bitcoin aynı zamanda kimi kesimlerce de geleceğin alternatif para birimi olarak görülmektedir. Bitcoin’in değeri piyasa arz ve talep koşulları tarafından belirlenir, arz miktarı ise 21 milyon ile sınırlı. Şimdilik bu meblağın sadece 18,5 milyonluk kısmı üretilmiş durumda. Geriye kalan 2,5 milyonu ise üretilmeyi bekliyor. Yani Bitcoin arzı sınırlı, bu da fiyatını oldukça etkiliyor. Hele bir de talep de artarsa Bitcoin’in değeri daha da artıyor. Üstelik Bitcoin’in bu değerinin enflasyon karşısında erimemesi de yatırımcılar için cabası.
Son günlerde Bitcoin’in adı piyasalarda daha bir anılır oldu. Hiç kuşkusuz en büyük nedeni Ocak ayında Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın Twitter’daki profil açıklamasına Bitcoin etiketi ve emojisi koymasıyla değerinin 15 dakika içerisinde %10 değer kazanması ve ardından 36.000 dolar seviyesine ulaşmasıydı. Sonrasında tabii ki bu artış devam etti ve lider para birimi adeta yükseklere taşındı. Musk’ın Clubhouse’da Bitcoin’in geleneksel finans tarafından kabul edilmesine ramak kaldığını dillendirmesi de Bitcoin’e verdiği bir diğer önemli destek oldu.
Musk’ın değerini fırlattığı tek kripto para Bitcoin değil elbette. Twitter’da Bitcoin paylaşımlarından sonra bu kez de bir diğer kripto para olan Dogecoin paylaşımları da bu kripto paranın 10 günde değerinin yaklaşık 100 kat artmasına neden oldu. Ve hemen ardından Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla’nın geçtiğimiz hafta 1,5 milyar dolarlık varlığı ile Bitcoin alması işi daha farklı boyutlara taşıdı. 2020 yılından bu yana dalgalı bir yükseliş trendi gösteren Bitcoin, Tesla’nın bu hamlesiyle %16’lık bir artışla tüm zamanların en yüksek değeri olan 48.000 dolar seviyesine ulaştı.
Tesla’nın bu hamlesi sadece bireysel Bitcoin sahiplerini değil aynı zamanda portföylerinde yüklü miktarda Bitcoin olan kurumsal şirketlere de bir hayli yaradı. Bu şirketlerin borsa değerlerinde önemli artışlar gerçekleşti. Öyle ki Bitcoin’e tutkunluğu ile bilinen ünlü MicroStrategy’nin hisseleri bir günde %22 artarken 2021 yılı toplam artışı tam tamına %200’e çıktı. Tüm bu yaşananların ardından MicroStrategy CEO’su Michael Saylor Bitcoin’e verdiği destek için Twitter’da Elon Musk’a teşekkür etmeyi de ihmal etmedi. Tesla’nın yaptığı bu hamle elbetteki kendi piyasa değerine de yansıdı ve 2021’de şirket hisseleri tam tamına %20 artış gösterdi.
Tesla Bitcoin almakla yetinmeyip üzerine bir de yakında Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kabul edeceğiz dedi. Tesla 800 milyar dolarlık değeri ile dünyanın piyasa değeri en yüksek otomobil üreticisi. Bu açıdan aldığı 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı şirket değeri göz önüne alındığında çok da yüksek sayılmaz. Fakat bu alışın ve özellikle de Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kabul edeceğiz açıklamasının kripto para piyasaları için sembolik anlamının büyük olduğu aşikar. Tesla’nın hemen ardından Mastercard da bazı kripto paralarla ödeme yapılmasına imkan tanınacağını duyurdu. Yine Amerikan yatırım bankası Bank of New York Mellon’un (BNY Mellon) kuracağı yeni birim aracılığı ile müşterilerine dijital para hizmeti vereceğini açıklamasıyla Bitcoin 48.000 zirvesini de geçerek bir kere daha rekor kırdı.
Bu gelişmeler neyin habercisi olabilir? Bilindiği üzere geleneksel paranın üç temel fonksiyonu var. Bunlar; hesap birimi olması, değişim aracı olması ve tasarruf aracı olmasıdır. Kripto paralar ve Bitcoin bugüne kadar geleneksel paraların sadece tasarruf aracı olma özelliğini taşıyordu. Daha öncede birçok kurum Bitcoin’i ödemelerde kullanılabileceğini zaten ifade etmişti. Ama Tesla’nın ödeme aracı olarak kabul etmesinin ayrı bir anlamı var. Öyle zannediyorum ki Tesla’nın hemen ardından daha birçok kurum da Bitcoin’i ödeme aracı olarak kabul edecek ve bu sanal para geleneksel paranın yukarıda bahsetttiğim bir diğer özelliği olan değişim aracı olma özelliğine de sahip olacak. Geriye kaldı hesap birimi olma özelliği. Gelecekte bu özelliğe sahip olması uzak bir ihtimal olmamasına rağmen çok da kolay görünmüyor.
Yaşanan bu gelişmelerle birlikte şimdilerde Elon Musk’ın bir spekülatör mü yoksa kabına sığmayan bir dahi mi olduğu da tartışma konusu olmuşa benziyor. Kimilerine göre sistemin boşluklarını ve yükselen trendleri çok iyi gören bir girişimci, kimilerine göre yaptığı gereksiz spekülasyonlarla sadece bir manipülatör, kimilerine göre ise Tesla’nın hisselerinin düşmesini önlemek adına adım atan bir dahi. Ne dersiniz sizce Elon Musk bunlardan hangisi?
Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51