banner6

07.12.2020, 20:01

Elektronik kebapçı

Düşünün kebapçıya gidiyorsunuz, sizi bir cam kapı karşılıyor, 25 rakamı ekranda yanıp sönüyor ve siz gidip 25 numaralı masaya oturuyorsunuz.
Masanın üzerindeki tabletten mesela 1.5 yoğurtlu, yanına da bir şıra siparişinizi veriyorsunuz ve hesap kredi kartınızdan anında çekiliyor.
Kebabı robot kesiyor, size belirtilen süre içerisinde kebabınız özel bir cam tüp içerisinde geliyor, kahveleri de yürüyen robot getiriyor ve siz kalkar kalmaz otomatik olarak yediğiniz her şey toparlanıyor, siliniyor ve ekranda sıradaki müşteri yazısı çıkıyor.
Evet işte nesnelerin interneti ve yapay zeka sayesinde hayal ettiğim bu kebapçıyı birkaç yıl sonra yaşayacağımızdan hiçbirimizin şüphesi olmasın.
Çünkü çok turist çeken dünya başkentlerinden Londra’da hem de birkaç yıl önce buna benzer bir yerde yemek yedim, sistemi müşterilere öğretenler haricinde çalışan insan yoktu.
Bar sandalyesine oturuyorsunuz, bir camekan arkasından bant üzerinden sürekli yemekler geçiyor, siz oturduğunuz yerden siparişi veriyorsunuz ve hesabı da anında ödüyorsunuz, sonra self servis siparişinizi çıkış bandından alıyor, yemeği yedikten sonra bulaşıkları bir yere bırakıyorsunuz.
Çok yakın zamanda temel ihtiyaçların karşılandığı satış noktalarında daha etkili yapay sistemler devreye girecek.
Bu ve buna benzer sistemler, belli yemek şirketlerinin binlerce şubesinde yaygınlaşmaya başlayacak daha, daha ve daha da ileri gidecek.
Bütün bu gelişmeler, her türlü üretim sistemlerinde uygulanacak ve yapay zeka insan elinden insana ne gibi bir dünya yaratacak hep birlikte göreceğiz.
Tabii ki bu sistemler teknolojik gelişmelerin bir neticesi, yine bunları yazarken “Peki insanlar ne iş yapacak? İşsizlik nasıl karşılanacak?” dediğinizi duyar gibiyim.
Teknolojide gelişmiş ülkeler, maliyetlerini aşağıya çekmek için geliştirmiş oldukları bu sistemlere karşılık bunun da çözümünü bulacaktır.
Ancak unutmayalım ki kebabın üzerindeki domates, tarladan el değmeden kebapçı dükkanına geleceği zamana kadar el emeğine ve insana her zaman ihtiyaç var.
Bir başka senaryo da siber saldırılarda sistem ne olacak?
Mesela sabah kalkıp ekmek ve yumurta almaya gidiyorsunuz ama sistem ‘diiittt diiitttt’ diye arıza veriyor.
Okumuş olduğum makalede siber saldırılara karşı yapay zeka da ikinci, üçüncü basamak güvenlik sistemlerini devreye sokuyor.
Sonuç olarak insan zekası yapay zekayı yapacak, yapay zeka teknolojiyi insanların sınırsız hizmetine sokacak. Belki de yakın gelecekte insanlar da çalışacak ama patron yapay zeka olacak.
Saygılarımla
Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51