banner6

18.01.2021, 20:07

Elektrikli araç ve dev oyuncular

Güney Koreli Hyundai, Apple ile elektrikli araç üretimiyle ilgili olarak ön görüşmelere başladıklarını duyurdu. Henüz bu görüşmenin çok erken aşamada olduğu ve hiçbir şeye karar verilmediği belirtildi. Ama bu açıklama bile şirket hisselerinin yüzde 28 artmasına sebep oldu.
Akıllı telefon üretici Apple sürücüsüz araç teknolojisine yaptığı yatırımları arttırıyor ve 2024 yılında kendi sürücüsüz yolcu aracını üretmeyi hedefliyor. Bu hedefine bir otomotiv deviyle gitmesi tabi ki kolaylık sağlayacaktır.
Duyumlara göre Apple bu araçta kendine ait atılım niteliğindeki bir pil teknolojisini kullanacak.
Akıllı telefon üreticisinin otomotiv sektörüyle ilgili çalışmaları 2014 yılından beri Titan Projesi adı altında ilerliyor. Fakat sıfırdan tamamen kendine ait bir otomobil tasarlama sürecinin şu ana kadar inişli çıkışlı bir grafik sergilediği biliniyor. Hatta bir noktada şirket projeyi rafa kaldırıp sadece yazılım teknolojisine odaklanmayı bile düşündü.
Diğer yandan Apple, Google’ın projesinde olduğu gibi sürücüsüz taksi hizmeti vererek yolcu taşımak yerine orta sınıfı hedefleyen kişiye özel araç üretmek istiyor.

Bu sürücüsüz araç üretme stratejisinin merkezinde yeni bir pil teknolojisi yattığı söyleniyor. Bu yeni tasarımın pil maliyetlerini radikal anlamda düşüreceği ve araç menzilini artıracağı belirtiliyor.
Pilin tasarımıyla ilgili edinilen bir bilgi ise çok sayıda pilin bir araya getirilmesi yerine birleşik tek bir yapı olacağını ve bunun hacimsel olarak yerden kazanç sağlayacağını ve pilin ömrünü uzatacağını belirtiliyor. Öte yandan pilin iç yapısında da lityum demir fosfat kullanılan yeni bir kimyasalın denendiği belirtiliyor.
Fakat uzmanlar Apple’ın sahip olduğu teknoloji ve küresel tedarik ağına rağmen bir otomobili sıfırdan üretebilmesinin çok zorlu bir hedef olacağına da dikkat çekiyor. Tesla’nın bile sürdürülebilir karlılığa ulaşmasının 17 yıl sürdüğünün de altını çiziyorlar. Apple’ın aracı tasarlamak ve üretmek için kiminle çalışacağı bilinmiyor ve hala şirketin bir aracı sıfırdan inşa etmek yerine sürücüsüz araç sistemlerine odaklanarak bilinen bir otomobil üreticisi ile işbirliğine gidebileceği de belirtiliyor. Ve bu firma yazımın başında belirttiğim Hyundai olacak gibi. Apple’ın otomobil üreteceğinin ortaya çıkmasının ardından bu kez bir haber de Güney Kore merkezli teknoloji üreticisi LG ‘den geldi. Yüzlerce çeşit elektronik ürün çıkaran şirket, bu kez elektrikli otomobil pazarına giriş yapıyor. LG ‘den yapılan açıklamada, elektronik motor, invertör, yerleşik şarj cihazları ve elektronik sürücü sistemleri üretmek için Magna International ile ortak bir girişime gidildiği bildirildi.
Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51