banner34

banner50

banner6

29.11.2021, 23:56

Dünyayı yöneten çok uluslu Türkler

Dünyayı kimler yönetiyor gibi bir soruya tabii ki herkes çok ayrı cevap verecektir. Dünyayı uluslararası kuruluşlar yönetir sözünde bence doğruluk payı vardır.
Her sektörde uluslararası kuruluşlarda ne kadar söz sahibiyiz düşündük mü?
Örneğin, Birleşmiş Milletler’de dönem başkanlığımız önemli bir kazanımdır.
Dünya şirket THY’nın üst yöneticilerinin başarılarını yabancılar da takdir ediyor.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanlığı görevini yapan M. İlker Aycı’ya Japon Hükümeti tarafından “Japonya Büyük Elçisi” ödülü verilmesi de ulusal bir gurur ve global başarıdır.
Yine aynı şekilde, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından takdim edilen “İtalya Yıldız Şövalyesi Devlet Nişanı” İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani tarafından verildi. Kutluyoruz.
Bu gurur THY Ailesi’nin ve hepimizin!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından IWEC Uluslararası Kadın Girişimciler Yarışması’nda Türkiye adına aday gösterilen TÜROB-Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin de ödüle layık görüldü. Alkışlanacak bir başarı.
Uluslararası ticari ve sosyal kurumlarda söz sahibi olmak da büyük bir başarıdır.
İşte, böyle bir başarı haberi bir ay önce gelmişti. Uluslararası etkinliği olan, 120 ülkede 290 üye havayolu şirketiyle bu sektörün yüzde 80’ini temsil eden IATA
(Uluslarası Hava Taşıyıcıları Birliği) gibi önemli bir kuruluşa önce denetim kurulu başkanı seçilen Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet Tevfik Nane, ardından Haziran 2022’de göreve başlamak üzere Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. IATA tarihinde ilk kez bir Türk yöneticinin seçildiği bu görev, kendisi ve şirketinden önce tabii ki Türkiye için bir gururdur.
Halen TUSAŞ (TAI) Genel Müdürü olan, THY eski Genel Müdürü Temel Kotil, 2006 yılında IATA Yönetim Kurulu Üyesi, 2010 yılında Avrupa Havacılık Birliği’nin (Association of European Airlines-AEA) yönetim kurulu üyesi, 2012’de başkan yardımcısı, 2013’te de başkan olmuştu. Bu da bir Türk’ün geldiği ilk görevdi.
Başka bir sevindirici haber de denizcilik sektöründen geldi. Bu kez başarıya imza atan genç ve başarılı bir Türk kadınıydı.
Türk turizmine büyük katkı sağlayacağı düşünülen Galataport İstanbul Liman İşletmesi’nin Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdüren Figen Ayan, kruvaziyer gemileri işleten şirketleri bir çatı altında toplayan MedCruise Birliği’nin başkanlık görevine seçilen ilk Türk ve kadın oldu.
MedCruise Birliği, Tenerif Limanı’ndan Kuzey Afrika’ya, Akdeniz ve Karadeniz’e kadar 21 ülkeden 74 üye şirkete sahip ve 140 kruvaziyer limanını temsil ediyor.
Tekrar havacılık sektörüne dönersek, geçmişte Sivil Havacılık Genel Müdürü olan Topa Bilgetin Toker, Ali Arıduru ve Bahri Kesici, kısa adı ECAC olan Avrupa Sivil Havacılık Konferansı Koordinasyon Kurulu Üyeliği, Bilal Ekşi ECAC Başkan Yardımcılığı, Genel Müdür Yardımcısı
Haydar YALÇIN, JAA (Ortak Havacılık Otoriteleri) Komite ve JAA Vakıf Yönetim Kurulu Üyeliği, EUROCONTROL Geçici Konsey Yürütme Kurulu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı, Başkanlığı, Uçuş Güvenlik Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştı.
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Kemal Yüksek, Mayıs’ta Avrupa Sivil Havacılık Konferansı’nın (ECAC) Koordinasyon Komitesi Üyesi seçildi.
ECAC, üyesi olan 44 devlet arasında sivil havacılık politikalarının uyumlaştırılması ve Avrupa Bölgesinde emniyetli, güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir havacılık anlayışı yerleştirmeyi amaçlayan uluslararası bir organizasyondur.
Havacılık sektöründe sivil kuruluşlardan biri olan Uluslararası Havalimanları Konseyi (Airports Council International- ACI World) ve alt kuruluşu ACI Europe’da Türk havalimanı işletmecileri üst düzey yöneticiler tarafından temsil ediliyor.
Bir süre öncesine kadar, TAV Airports CEO’su M. Sani Şener, ACI Global ve ACI Avrupa Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Şimdi ise TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Kaptan, (ACI Europe) yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
ACI Europe genel kurulunda, Avrupa’nın en büyük 10 havalimanına özel ayrılan kontenjan kapsamında İGA İstanbul Havalimanı CEO’su H. Kadri Samsunlu da Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen ilk ve tek yönetim kurulu üyesi konumunda.
ACI Europe, 55 ülkede yılda 2,3 milyar yolcuya hizmet veren ve hava trafiğinin yüzde 90’ına hitabeden 500’den fazla havalimanını temsil eden bir kuruluştur.
İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Polat, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) “Performans Değerlendirme Komisyonu’nun (PRC) yedi üyesinden biri olarak seçildi.
Kısa adı TALPA olan Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Genel Sekreteri Kpt. Plt. Okan Üreksoy, Uluslararası Havayolu Pilotları Dernekleri Federasyonu- IFALPA tarafından Kaza Analiz ve İnceleme Komitesi üyeliğine atandı. TALPA, Avrupa Kokpit Birliği (ECA) Star Alliance Pilotları Derneği (ASAP) üyedir.
Böyle kuruluşlarda daha çok Türk görme temennimizi yineleyerek, dünyayı sevk ve idare eden, dahası yöneten çok uluslu Türkler arttıkça ülkemizin adı da itibar kazanacaktır.
Mutlu yarınlar Türkiyem.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51