banner34

banner50

banner6

YETKİLER MERKEZE.. KORUMA GERİYE.. ( 2 )

YETKİLER MERKEZE. .

Dünya 18.03.2013, 22:00 18.03.2013, 22:00
YETKİLER MERKEZE.. KORUMA  GERİYE.. ( 2 )
YETKİLER MERKEZE.. KORUMA GERİYE.. ( 2 )
(Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Taslağı)
Bundan evvelki yazımızda son dönemlerde çıkarılan Çevre ve şehircilik Bakanlığı kuruluş yasası, kentsel Dönüşüm ve yeni B.Şehir yasaları hakkında kısa bilgiler vererek bütün bu yasalarda merkezi idarenin taşra birimleri ile yerel yönetimlere ait olan yetki görev ve sorumluluklarının büyük çoğunluğunun Merkezi idareye aktarıldığını ifade ettik.
Ayrıca bu yasalarda yer alan hükümler ile ülkemizde belediyecilik, şehircilik ve çevre konularında olumsuz gelişmelerin hız kazanmaya başladığının altını çizdik.
Bugün de halen TBMM sinde komisyonlarda görüşülmekte olan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma yasa taslağı hakkındaki görüş ve düşüncelerimizi dile getirmeye çalışacağız..
Bu yasa taslağı geçtiğimiz yıllarında hazırlanmış ve o dönemde de taslakla ilgili çeşitli çevrelerden tepkiler gelince TBMM si gündemine alınmamıştı.
Mevzubahis yasa taslağı bazı değişikliklerle tekrar gündeme getirildi ve ilgili komisyonlarda görüşülmesine başlanıldı.
Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma yasa tasarısı, gerek hazırlık süreci, gerekse doğanın korunmasına yaklaşımı açısından aynen yukarıda bahsettiğimiz diğer yasalardaki mantık ve uluslararası kuruluşların istekleri doğrultusunda endişe verici tehditler taşımaktadır.
Tasarı ile ilgili olarak bugüne kadarki süreçte bilimsel çevrelerin, ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve koruma alanlarının çevresinde yaşayanların görüş ve önerilerinden yararlanılmamıştır.
Tasarı, elimizde kalan son doğal yaşam alanlarını bir kaynak deposu olarak görmekte, doğal varlıkları ticari meta gibi düşünmektedir. Yani, tasarıda nasıl koruruz değil, nasıl kullanırız anlayışı egemen olmuştur.
Tasarıyla, doğal zenginlik açısından öne çıkmış ve tüm dünya ile paralel koruma altına alınmış, milli parklarımızın, doğal sit alanlarımızın, yaban hayatı koruma sahalarımızın, uluslararası öneme sahip sulak alanlarımızın yatırımcıların arazi edinme ve işletme taleplerine karşılık elden çıkmasının önü açılmaktadır.
Bundan sonra herhangi bir alanın koruma altına alınması, koruma altındaki bir alanın sınırlarının değiştirilmesinde bakanlık tek yetkili olmuş, bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ve yöre halkı sürecin dışına çıkarılmıştır..
Ülkemizdeki korunan alanların sayısı ve yüzey alanları bir çok Avrupa ülkesinin ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerle kabul edilen hedeflerin çok gerisindedir.
Ülke yüzölçümünün yaklaşık %5 civarında olan korunan alanlarımızın daha da artırılması, var olanların da daha iyi korunması gerekirken Tasarı ile gerçek ve tüzel kişilerin önerileriyle daha önce belirlenmiş olan koruma alanlarının sınırlarının değişebileceği, kısmen veya tamamen farklı statü kapsamına alınabileceği veya koruma kararlarını kaldırma imkanı getirilmektedir.
Tasarıda "yeniden değerlendirme adı altında mevcut korunan alanlarımızın dahi koruma güvencesinden mahrum kalması ciddi sorunlarla karşılaşmamıza neden olabilecektir.
Bundan sonraki yazımızda da aynı konu hakkındaki görüş ve düşüncelerimizi ifade etmeye devam edeceğiz.

Sayı: 880 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51