banner34

banner50

banner6

OSB LERİN ENERJİ TALEPLERİNİN AZALTILMA TALEBİ SENARYO MU, GERÇEK Mİ?

OSB LERİN ENERJİ TALEPLERİNİN AZALTILMA TALEBİ SENARYO MU, GERÇEK Mİ? Bursa bölgesi bildiğiniz gibi elektrik tevzi merkezi olarak Adapazarına bağlı. TEİAŞ yük tevzi merkezinden arayan bir yetkilinin (ismi bende) bizde görevli bir yetkilimizi arayarak 2013te doğalgazda olduğu gibi tüm OSBlerinden enerji çekişlerini azaltmaları yönünde taleplerinin olabileceğini iletiyor.

Dünya 17.12.2012, 22:00 17.12.2012, 22:00
OSB LERİN  ENERJİ TALEPLERİNİN  AZALTILMA TALEBİ SENARYO MU,  GERÇEK Mİ?
OSB LERİN ENERJİ TALEPLERİNİN AZALTILMA TALEBİ SENARYO MU, GERÇEK Mİ?

Bursa bölgesi bildiğiniz gibi elektrik tevzi merkezi olarak Adapazarına bağlı. TEİAŞ yük tevzi merkezinden arayan bir yetkilinin (ismi bende) bizde görevli bir yetkilimizi arayarak 2013te doğalgazda olduğu gibi tüm OSBlerinden enerji çekişlerini azaltmaları yönünde taleplerinin olabileceğini iletiyor. Bu taleplerinin sanayiciler tarafından yerine getirilmemesi durumunda tüm OSBlerin enerjilerini kesebileceklerini ifade ediyor.
Görevlimiz kendilerine teoride böyle bir haklarının olsa bile bunun pratikte mümkün olamayacağını, yaptıkları uygulamanın konutlara uygulanan enerji kesintilerine benzemeyeceğini söylüyor. Konunun önemli olduğunu, söz konusu konuyu anlatan bir yazı olması gerektiğini, konunun tüm yönleri ile yönetim kurulumuzca ele alınacağını belirterek, telefonla bildirilen talimatlara ise enerji azaltmasına gidemeyeceklerini ifade ediyor.
Değerli okuyucular; konunun sanayicinin hayatı olduğu şalterin inmesi halinde OSBlerde hayatın durur. Bu talep çok yeni. Görüşme 12.12.2012 tarihinde yapıldı.
Bu uygulama teorikte mümkün mü? Mümkün. ELEKTRİK PİYASASI ŞEBEKE YÖNETMELİĞİ DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Acil Durum Önlemleri
Acil durum önlemlerine ilişkin esaslar madde 61 Acil durum önlemlerine tabi taraflar madde 62.
Acil durum önlemlerine tabi taraflar
MADDE 62- (1) 61 inci madde kapsamında yer alan acil durum önlemlerine ilişkin esaslar;
a) TEİAŞ a,
b) Dağıtım şirketlerine ve/veya dağıtım sistemine bağlı olan serbest tüketicilere,
c) İletim sistemine doğrudan bağlı olan serbest tüketicilere,
uygulanır.

El ile planlı yük atma
MADDE 65- (1) Sistemin tamamında veya önemli bir kısmında arzın talebi karşılayamama durumunun devam etmesi halinde mevcut arz, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin tüketiciler arasında paylaştırılır. Bu paylaşım tüketicilerin taleplerinin kesilmesini içeren bir yük atma programı çerçevesinde dönüşümlü olarak yapılır.

El ile acilen yük atma
MADDE 66- (1) Sistemin tamamında veya önemli bir kısmında, arz talep dengesinin arz tarafında beklenmeyen bir eksiklik veya iletim sistemi kısıtları nedeniyle, daha yaygın olarak yük atılmasını veya sistemin gerilim sınırlarının dışında ve kritik veya kararsız işletme koşullarında işletilmesini önlemek için el ile acilen yük atma yapılır. Bu yük atma, TEİAŞ tarafından önceden hazırlanan bir program dahilinde uygulanabilir.
Acil durum önlemleri prosedürünün bildirimi
MADDE 67- (1) Acil durum önlemleri prosedürü kullanıcıların görüşü alınarak, TEİAŞ tarafından hazırlanır. Bu prosedür, iletim sistemi bütünlüğünün korunması için acil durum önlemlerine ilişkin çeşitli senaryoları kapsar.
(2) Acil durum önlemleri prosedürü, acil durum bildirimi ve acil durum önlemleri olmak üzere iki bölümden oluşur. Bu prosedür Kurumun bilgisi dahilinde TEİAŞ tarafından gerektiğinde değiştirilebilir.
(3) TEİAŞ tarafından kullanıcılara yapılan acil durum bildirimi aşağıda belirtilmiştir:
a) İşletme yedeğinin yetersiz kalması durumunda, üretim faaliyeti gösteren tüzel kişiler dahil, iletim sisteminin bütün kullanıcılarına yetersiz işletme yedeği bildirimi,
b) Kısa bir süre içinde talep kesintisi ihtimali olan kullanıcıların, eğer mümkünse, uyarılması,
(4) Acil durum önlemleri kapsamında 61 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen önlemler uygulanır.
(5) Acil durum önlemleri prosedürü, TEİAŞ tarafından görüş ve mutabakat için bütün kullanıcılara gönderilir. Kullanıcı ile mutabakata varılamadığı durumlarda TEİAŞ, Kurumun görüşünü alır ve bu çerçevede uygulama yapar.
Değerli okuyucular : Yönetmeliğin önemli maddelerini buraya aldım. Gördüğünüz gibi yasal zemini hazır . Ancak böyle bir enerji çekiş talebi azaltılması bizi nereye götürür.
OSB lerin enerji ihtiyacı vücudumuzdaki kan ihtiyacı gibidir.
Kan yoksa hayat yoktur. Enerji yoksa OSB de hayat yoktur. Bu konunun inanın senoryosu bile kötüdür. İnşallah OSB lerimiz böyle bir seçenekle karşıya bırakılmaz
AHMET ÖZENALP


Not: Yazılarımı web adresim: www.ahmetozenalp.com ve blog adresim: http://ahmetozenalp.blogspot.com dan takip edebilirsiniz.

Sayı: 867 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51