banner6

Marketten Bisküvi Alan E-Fatura

Marketten Bisküvi Alan E-Fatura ve E-Defter Kapsamında!!! Maliye Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemeler önemli bir ticari kesimin elektronik fatura ve defter kapsamına gireceğine işaret etmektedir. Maliye Bakanlığınca yayımlanan 421 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile aşağıda belirtilen mükellef gruplarına elektronik fatura düzenleme ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirilmiştir: a) 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.

Dünya 20.05.2013, 21:00 20.05.2013, 21:00
Marketten Bisküvi Alan E-Fatura
Marketten Bisküvi Alan E-Fatura
ve E-Defter Kapsamında!!!

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemeler önemli bir ticari kesimin elektronik fatura ve defter kapsamına gireceğine işaret etmektedir. Maliye Bakanlığınca yayımlanan 421 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile aşağıda belirtilen mükellef gruplarına elektronik fatura düzenleme ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirilmiştir:
a) 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
b) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
Söz konusu düzenleme gereği 2011 yılı cirosu 25 milyon TL ve üzerinde olan bir şirket, 2011 yılı içinde madeni yağ lisansına sahip herhangi bir firmadan tutarı ne olursa olsun bir mal alımı yapmış ise artık e-defter ve e-fatura uygulaması kapsamına girmiş demektir. Söz konusu madeni yağ lisansına sahip firmalar yine 58 seri numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile açıklanmıştır. Söz konusu firmalar incelendiğinde akaryakıt dışında özellikle Tekstil işletmelerini ilgilendiren kimyasal madde şirketlerinin de bu listede yer aldıkları görülmektedir. Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) resmi sitesinden de ilgili şirketlerin listesine ulaşılabilir.
Yine 2011 yılı itibari ile cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan herhangi bir şirket, 2011 yılı içerisinde ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların üreticisi veya ithalatçısı olan bir mükelleften herhangi bir tutarda mal almış ise e-fatura ve e-defter uygulaması kapsamına girecektir. 58 seri numaralı sirkülerde bu şirketlerin listesi de yer almaktadır. Bahsi geçen liste incelendiğinde büyük mağazalar zincirlerinin de listede yer aldıkları görülmektedir.
İlginç olan durum burada başlamaktadır. Yani listede yer alan bir marketler zincirinden (III) sayılı listede sayılan mallardan (ki bu sayılan mallar kolalı gazoz, alkol, sigara vb.) alıp almamak önemli değil. Yani önemli olan bu malların üreticisi veya ithalatçısı olan mükelleflerden mal almış olmak. Kısacası aldığınız mal listedeki mallardan olsun olmasın bu uygulama kapsamına girmiş olacaksınız.
Örneğin 2011 yılında ciromuz 10 milyon TL üzerinde ve 2011 yılında bahsi geçen marketlerden birinden çok küçük tutarda da olsa bir alışveriş yaptıysak, aldığımız ürünlerin (III) sayılı listede olup olmaması önemli olmuyor. Şirketimiz her hal ve karda e-fatura ve e-defter uygulaması kapsamına giriyor. Bir bisküvi veya gofret alışverişinde bulunduysak veya herhangi bir gıda veya temizlik ürünü almışsak bu uygulama kapsamına giriyoruz.
Bu sebeplerle 58 seri numaralı sirkülerde belirtilen listelerin şirket muhasebe birimlerince dikkatlice kontrol edilmesi ve 2011 yılında sayılan mükelleflerden mal alımının olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer mal alımı görünüyorsa 2011 yılında cirosu madeni yağ lisansına sahip firmalardan alınan ürünler dolayısıyla 25 milyon TL, diğer ÖTV (III) sayılı listedeki malların imalatçı ve ithalatçılarından alınan mallar dolayısıyla 10 milyon TL ve üzerinde ise uygulama kapsamına giriyoruz demektir.
Tabi burada ciro ile ilgili olarak da açıklama yapmak gerekir. Bahsi geçen 25 ve 10 milyon TL rakamlarının hesaplanmasında, sadece madeni yağ, tütün, alkol veya kolalı gazoz satışları değil gelir tablosunda yer alan bütün satışları gösteren brüt satış hasılatı esas alınacaktır.
Tabi bu haliyle olaya bakıldığında birçok mükellefin bu uygulamaya geçmesi öngörülmektedir. Tebliğ uyarınca; zorunluluk kapsamına giren mükelleflerin;
a) Elektronik fatura uygulamasına 2013 takvim yılı (1/9/2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulması gerekmektedir.)
b) Elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.) içerisinde geçmeleri zorunludur.
Eğer mükellefler e-fatura ve e-deftere ilişkin olarak getirilen zorunluluklara uymazlarsa haklarında, Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri tatbik olunacaktır. Ayrıca elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemezler; düzenlemeleri halinde kâğıt ortamında düzenlenen bu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılacaktır. Yine e-defter kapsamında olan mükellefler de kağıt ortamında defter tutamayacak, tutarlarsa defterlerin tutulmadığı varsayılacaktır.
Görüldüğü üzere e-fatura ve e-defter uygulamasına uymama sonucunda son derece ağır yaptırımlar öngörülmüştür.
Ancak hemen belirtmeliyiz ki bizim görüşümüze göre, uygulama için daha esnek bir geçiş süreci öngörülebilirdi. Özellikle şirketleri bu hali ile bu külfetin içerisine sokmak yerine daha akılcı çözümler üretilerek, örneğin sadece kamu kurumlarında yapılan alımlara yönelik veya sadece kamu kurumları ile iş yapan şirketlere yönelik bir uygulama örneği geliştirebilirdi.

Sayı: 889 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51