banner6

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE MADRİT ÖRNEĞİ..( İSPANYA )

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE MADRİT ÖRNEĞİ. .

Dünya 17.12.2012, 22:00 17.12.2012, 22:00
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE MADRİT ÖRNEĞİ..( İSPANYA )
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE MADRİT ÖRNEĞİ..( İSPANYA )
Batının önemli ve büyük kentlerinde kentsel dönüşüm projeleri ilgili olarak devam eden gezintiye bugün de İspanyanın başkenti Madrid ile devam ediyoruz..
Avrupanın diğer büyük ve önemli kentlerinde olduğu gibi Madridde de kentin eski tarihi ve mimari dokusunu korumaya özel bir önem veriliyor..
Ayrıca kent merkezinde insan başına düşen yeşil alan miktarı da 14 m2 yi buluyor..Bu rakkam birçok batı kenti ortalamasının üzerindedir.
Madridde Kent Konseyi tarafından yerleşim şartlarının kentin tarihi ve kültürel dokusunu değiştirmeden iyileştirmeyi öngören kent merkezinde yenileme planı çerçevesinde kentsel dönüşüm projesi uygulanıyor..
Bu plan ile bir taraftan mevcut konutlar çağdaş yaşam standartlarına kavuşturulurken diğer taraftan da kent estetik ve mimari dokusu ile uyumlu ve ahenkli yüksek kat ve yoğunluklu olmayan yeni konutlar inşa ediliyor..
Buna benzer bir kentsel yenileme ( dönüşüm ) projesi de Barselonada 200 hektarlık bir alanda Barselona 22 adıyla yürütülüyor..
Bu projede de önemli ve öncelikli hedef kent merkezindeki tarih ve kültür dokusu ile uyumlu bir mimari ve estetik anlayışı bölgeye hakim kılmak..
Diğer Avrupa kentlerinde olduğu gibi başta Madrid ve Barselona olmak üzere İspanya kentlerinde de imar ve şehircilik uygulamalarında temel hedef tarihi ve kültürel değerleri koruyup zenginleştirmektir.
Bizim gibi yerli ve yabancı birtakım güç odaklarına rant sağlamak adına yüksek yoğunluk ve çok katlı gökdelenlere izin vererek İstanbulda ve kentimizde olduğu gibi kentin doğal, tarihi ve kültürel dokusunu, kimliğini tahrip etmek değil..
Madridde Real Madrid`in dünyaca ünlü stadı Santiago Bernabeu`nun çehresini değiştirmek için hazırlanan proje Florentino Perez tarafından Madrid şehri genel planlama idaresine sunuldu.
Planlama İdaresinden gelecek olan izni bekleyen Perez`in yeni projesindeki detaylar dikkat çekiyor. Projede, stadın çevresinde 30 bin metre karelik bir alışveriş merkezi, 5 yıldızlı otel (Yapılacak otelin özel suitleri stadyumla karşı karşıya olacak ve taraftarlar odalarından çıkmadan maçları izleyebilecekler), Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmak için stadın üstüne özel bir kaplama ve çeşitli restoranlar yer alıyor.
Geleceğin Bernabeu`su olarak adlandırılan projeye 2014 yılında başlanması beklenirken kulübün bu projeden 200 milyon Euro kazanması öngörülüyor...

Sayı: 867 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51