banner6

Kentsel dönüşüm mü?

Kentsel dönüşüm mü? Kentsel dönüşüm adı altında yeni imar hakları verilmektedir. Vatandaş malını kaptırma endişesinde olduğu için ortaya konan planlara tepki verememektedir.

Dünya 20.05.2013, 21:00 20.05.2013, 21:00
Kentsel dönüşüm mü?
Kentsel dönüşüm mü?
Kentsel dönüşüm adı altında yeni imar hakları verilmektedir. Vatandaş malını kaptırma endişesinde olduğu için ortaya konan planlara tepki verememektedir. Özellikle yurdun dört bir tarafında TOKİ tarafından yapılan örneği olmayan yapılar, ülkede yeni bir anlayışın gelişmesine neden olmaktadır. Artık her metrekare yere bir bina dikilmeye çalışılmaktadır. Şehirlerimiz dikey büyürken kulelerin her katına bahçe katı adı verilmek suretiyle ortadan kaldırılan toprağın yerine konmasına çalışılmaktadır.
Bugün kentlerin en büyük sorunlarının kaynağı verilen hesapsız imar durumlarıdır. Ekonomisi emlak rantına dayalı bir ülkenin insanları haliyle hayatlarını trafikte harcayacaktır, evlerini su basacaktır, yangında itfaiye, kazada ambulans ulaşamayacaktır. İnsanlar zor zahmet ulaştıkları yerde araçlarını park edecek yer bulamayacaktır.
Dahası da var, yapılaşma öyle bir hal aldı ki kentlerin iklimi değişti. Şehirler ısındı, hava sirkülasyonunun ortadan kalkmasından temiz bir hava solumanın imkanı kalmadı. Bronşit ve astım başta olmak üzere sağlık problemleri arttı. Kuş sesini dijital kayıtlardan dinleyen çocuklar, kertenkele gördüklerinde kaçar oldular.
Geçenlerde bir iklim uzmanının açıklamalarını dinledik. Şehirlere artık neden az kar yağdığını açıklıyordu. Kışın şehir merkezine kar yağmazken merkezin bir kaç kilometre dışında kara rastlamamızın şehirlerin ısınmasının en basit kanıtı olduğunu söylüyordu. Diğer taraftan normal bir yağmurun bile toprakların betonla kaplanmasından dolayı sele neden olduğunu ekliyordu. Uzun yıllardır oluşan rasatların artık öneminin kalmadığını da not ederken, acilen yeni çalışmaların yapılmasının altını çiziyordu.
Mevcut kentlerin şişirilip yükseltilmesinin ne anlama geldiğini çok geçmeden anlayacağız. O zaman geldiğinde kentsel dönüşüm sözünü ortaya ilk kimin attığını tartışıyor olacağız.

Sayı: 889 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51