banner6

Japon Hükümeti, Türkiye'ye yönelik destekleme politikalarını belirledi

Japon Hükümeti

Dünya 24.12.2012, 22:00 24.12.2012, 22:00
Japon Hükümeti, Türkiye'ye yönelik destekleme politikalarını belirledi
Japon Hükümeti, Türkiye'ye yönelik destekleme politikalarını belirledi
Japon Hükümeti, Türkiye'ye yönelik destekleme politikalarını belirledi. Söz konusu politikalar kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik, sadece iki ülke arasında değil, komşu ülkeler ve uluslararası toplum nezdinde de ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Japonya'nın Türkiye Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Japon Hükümeti'nin ülkelere yönelik Resmi Kalkınma Desteği (ODA) politikalarına ve bu alandaki önemli noktalara netlik kazandırmak üzere Resmi Kalkınma Desteği çalışmaları yürüttüğü her ülke için ayrı ayrı politikalar belirlediği belirtildi.
Türkiye için de politik, ekonomik ve toplumsal koşullar ışığında destekleme politikalarının belirlendiği aktarılan açıklamada, Resmi Kalkınma Desteği aracılığıyla Japonya'nın, Türkiye ile sadece ikili işbirliği ilişkilerini değil, çevre bölgelerde ve uluslararası toplum nezdinde de ortaklık ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflediği ifade edildi.
Açıklamada, Asya, Orta Doğu ve Avrupa'nın kesişme noktasında yer alan Türkiye'nin, jeopolitik açıdan son derece önemli bir ülke olduğu bildirilerek, şunlar kaydedildi:
''Dost ülke Türkiye, yoğun ve genç nüfusunu kullanarak, geliştirdiği serbest piyasa ekonomisi ve dışarıya açık politikalarıyla ekonomik potansiyelini yükseltmiş ve Japon firmalarının ilgisini üzerine toplamayı başarmıştır. Bunun yanı sıra, son yıllarda sahip olduğu istikrarlı siyasi iradenin öncülüğünde, komşu ülkelerde baş gösteren anlaşmazlıkların çözümlenmesi gibi konulara pozitif katılım sağlamış ve ekonomik işbirliği ilişkilerini de destekleyen pozitif diplomasisi sayesinde, G-20 ülkeleri arasına katılarak, uluslararası toplumdaki varlığını 'bölgesel güç'ten 'dünyanın önde gelen ülkelerinden biri'ne dönüştürmüştür. Ekonomik gelişimine paralel olarak Türkiye, şehir içi ulaşım, içme suyu ve kanalizasyon hizmetleri gibi şehircilik konularında iyileştirme çalışmaları ve enerji ve bölgesel farklılıklar gibi konuları ele alarak gelişmiş ülke olma yolunda gerekli olan yüksek ekonomik katma değeri daha da arttırmaya çalışmıştır.
Öte yandan deprem ülkesi olan Türkiye, afet önlemlerine yönelik politikalarını güçlendirme konusundaki çalışmalarını da titizlikle sürdürmektedir. Japon-Türk ilişkilerinin geleceğine baktığımızda özgürlükler, insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, piyasa ekonomisi gibi evrensel değerlere sahip önemli bir ortak olarak gördüğümüz Türkiye ile stratejik işbirliği ilişkilerimizi geliştirmenin önem arz ettiğini görmekteyiz. Özellikle de Türkiye'nin halen üzerinde çalıştığı konulara yönelik yardımlar aracılığıyla, karşılıklı menfaatimize olan ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi son derece önemlidir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin arttırmakta olduğu üçüncü ülkelere yönelik yardımlarda ortak çalışmalar yürüterek kalkınma yardımları konusunda daha küresel bir işbirliği ilişkisi kurmak da anlamlı olacaktır.''

-İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ilerletmek hedefleniyor-

Açıklamada, temel yardım politikaları altında birincil hedefler; her iki ülkeye de katkı sağlayacak küresel ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesi olarak belirtildi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik, sadece iki ülke arasında değil, komşu ülkeler ve uluslararası toplum nezdinde de ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesinin hedeflendiğine işaret edilen açıklamada, bu bağlamda somut bir adım olarak Türkiye'nin gittikçe gelişen ekonomisine yönelik katkıda bulunmak üzere, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ilerletmenin hedeflenildiği ifade edildi.
Ayrıca, ülkelerin üçüncü ülkelere yönelik yardım çalışmalarının desteklenmesiyle, kalkınma alanındaki küresel ortaklık ilişkilerinin de geliştirildiği bildirilen açıklamada, ''Önemli noktalar (ikincil hedefler)'' olarak da şunlara yer verildi:
''(1) Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınmanın Desteklenmesi; Türkiye'nin, Cumhuriyet'in yüzüncü kuruluş yılı olan 2023'e kadar dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olarak 'ileri demokrasi ülkesi' olma hedefini de göz önünde bulundurarak, istikrarlı, dengeli ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına yönelik desteğin sağlanması planlanmaktadır. Özellikle Japonya ve Türkiye'nin karşılıklı yararına olan ekonomik ve ticari alandaki işbirliği ilişkilerinin arttırılması ve şehir yaşamında iyileştirme ve çevre sorunlarının hafifletilmesine yönelik altyapı çalışmaları ve afet zararlarının azaltılması politikaları gibi konularda destekte bulunulması öngörülmektedir.
(2) Kalkınma Ortaklığına Yönelik İşbirliğinin Güçlendirilmesi; Türkiye Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya bölgelerinde aktif bir şekilde yürüttüğü ticari ve ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra bu ülkelere yönelik devlet kalkınma yardımını da arttırmaya devam etmektedir. Bölge ülkelerinin istikrar ve kalkınmasında Türkiye ile olan ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) arasında imzalanan ortak işbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı (Ocak 2012) çerçevesinde Türkiye'nin donör ülke olması konusunda desteklenmesi ve üçüncü ülkelere yönelik işbirliği yapılması planlanmaktadır.''
Resmi Kalkınma Yardımına uygun ülkeler kategorisinden başarıyla ''mezun olan'' Türkiye ile bundan sonra da iki ülkenin yararına olacak şekilde işbirliğini güçlendirmek için ellerinden gelen çabayı göstermeyi, buna paralel olarak ülkelerin özel sektördeki işbirliğini de geliştirmeyi hedefledikleri vurgulanan açıklamada, ''Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi diğer donörler, Türkiye'ye yönelik kredi işbirliğini devam ettirmeyi planlamakta, bilgi alışverişi gibi yollarla işbirliklerini yürütmektedir'' denildi.

Sayı: 868 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51